Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Frankrig vil passe bedre på sin egen modebranche, men måske burde det være en opgave for EU?

Foto: 123rf.com

22.03.2024

SCM.dk

Et lovforslag, der potentielt kan ændre spillet for ultra-fast-fashion, som vi kender det fra kinesiske platforme som Shein og Temu, er på vej til afstemning i Frankrigs senat. Det franske underhus vedtog enstemmigt lovforslaget i sidste uge. 

Formålet er at begrænse udbredelsen af ekstremt hurtigproduceret og billig beklædning ved bl.a. at indføre afgifter og forbud mod reklamer.

Den franske bæredygtighedsminister, Christophe Béchu, betegner dette som verdens første lovforslag rettet mod at dæmme op for ultra-fast-fashion. 

Enegang eller EU?

Det kan dog diskuteres, om der kan være ulemper forbundet med uensartet lovgivning på tværs af EU, som allerede arbejder på en omfattende tekstilstrategi.

Marie Busck, CSR- og bæredygtighedschef hos DM&T, udtrykker overfor Fasion Forum f.eks. bekymring over en potentiel fragmentering af reguleringen og opfordrer til en mere samlet tilgang inden for EU. 

“Overordnet set er det positivt med øget regulering i forhold til tekstiler og bæredygtighed, så vi kan støtte den rigtige type af produkter på markedet fremover, men vi kan ikke bakke op om, at individuel lovgivning i hvert land er vejen frem. EU er på vej med en anseelig mængde ny lovgivning, som arbejder på netop dette, og som går i den rigtige retning, siger hun og fortsætter: 

"Vi er nødt til at agere som ét marked i EU, hvis det skal være muligt at drive en mode- eller tekstilvirksomhed fremover. Hvis alle laver noget individuelt fremfor at vente på en EU-lov og implementering, så kan det skabe kaos og forvirring – ikke mindst for virksomhederne, som handler på tværs af flere lande,” siger Marie Busck.

Gode virkemidler men uklare definitioner

Lovforslaget i Frankrig omfatter flere initiativer, herunder forbud mod reklamer, også gennem influencere, og pålæggelse af afgifter på tøj solgt af ultra-fast-fashion-virksomheder. Desuden kræver det, at virksomhederne informerer forbrugerne om miljøbelastningen ved produktionen af tøjet. Det forventes også at fastsætte klare kriterier for, hvilke virksomheder der kategoriseres som ultra-fast-fashion.

Det er dog stadig uklart, hvordan lovforslaget vil blive håndhævet, og hvilke kriterier der vil blive anvendt til at definere ultra-fast-fashion-virksomheder. 

Marie Busck fremhæver vigtigheden af, at der kommer bud på lovgivning, som italesætter konkurrenceproblemerne fra store platforme som Shein og Temu, fordi de potentielt underminerer europæiske virksomheder, som vi formoder tager mere ansvar for forhold i produktionen.

- EHS

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online