Tusinder af unge står uden for arbejdsmarkedet
FGU og TAMU kan være en farbar vej til en plads i fællesskabet for de 43.000 unge, der i dag hverken har et arbejde eller er i gang med en uddannelse.
Trods rekordhøj beskæftigelse og lav ledighed, er der fortsat 43.000 unge mellem 15 og 24 år, der står uden uddannelse eller job. Det viser en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet.
”Det er dybt ulykkeligt og rigtig ærgerligt, at det trods økonomisk optur ikke er lykkedes at få reduceret denne gruppe væsentligt de seneste år. Vi taler så meget om arbejdsudbud, og samtidig accepterer vi, at SÅ mange unge efterlades på perronen uden uddannelse og uden job. Det er simpelthen ikke et velfærdssamfund værdigt”, siger 3F’s formand Henning Overgaard i en kommentar til rapporten.
”Det er rigtig ærgerligt for de unge, der ikke kommer med i et fællesskab på en arbejdsplads eller en uddannelsesinstitution. Det er samtidigt flovt for samfundet, at vi taber så mange unge på gulvet”, siger 3F’s forbundsformand, der peger på, at folkeskolen også har et ansvar.
”Vi ved jo, at næsten hver femte elev, der kommer ud af folkeskolen, ikke har de nødvendige færdigheder i at kunne skrive eller regne. Her er der bestemt et potentiale for forbedringer”, siger Henning Overgaard.
Ud over de 43.000 som er uden uddannelse eller i beskæftigelse er der samtidigt en overset gruppe på næsten 22.000 unge i aldersgruppen 25-29 år som heller ikke er i uddannelse eller i job.
”De unge mellem 25-29-årige er et lige så stort samfundsproblem, og indsatsen skal derfor være endnu større, hvis denne gruppe ikke skal tabes på gulvet”, siger 3F’s forbundsformand.
Henning Overgaard understreger, at der ikke findes noget quick-fix til at få disse unge ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
”Det kan være unge med både fysiske og psykiske udfordringer, som har svært ved at tilpasse sig de faste rammer på en arbejdsplads eller en uddannelsesinstitution. Vi skal blive bedre til at lave håndholdte og skræddersyede løsninger for den enkelte unge, hvis vi skal lykkes med ambitionen om at reducere antallet i denne gruppe”, siger Henning Overgaard, der ser frem til en konstruktiv diskussion om fremtidige løsninger på dette problem.
”Vi har en række forslag på tegnebrættet, som jeg meget gerne diskuterer med regeringen”, siger Henning Overgaard.
Læs også: Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger
3F’s formand peger også på, at der kan findes løsninger i at satse mere på den Forberedende Grunduddannelse, FGU, og Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser (TAMU), der har seks skoler rundt omkring i landet.
”Begge steder har man stor succes med at få vanskeligt stillede unge sluset ind på arbejdsmarkedet eller på en uddannelsesinstitution”, siger Henning Overgaard.
Både FGU og TAMU baserer aktiviteterne på, at de unge lærer gennem arbejde. Man uddanner de unge på værksteder og har tæt samspil med erhvervslivet.
”FGU og TAMU kan noget, ingen andre kan. Hvis vi investerer yderligere i disse tiltag, kan vi måske få flere fra den omtalte ungegruppe ind i fællesskabet”, siger Henning Overgaard.
Kilde: 3F
/ PiB