Smartphones baner vejen for RFID
RFID-teknologien er ikke ny, men teknologien brager i disse år igennem i alle dele af samfunds- og erhvervsliv. Èn af årsagerne er, at smartphones gør brug af NFC, der er det samme som RFID.
De danske biblioteker har brugt det siden 1999, amerikanske Walmart har brugt det i næsten ti år og alle vores smartphones gør i dag i stor udstrækning brug af teknologien. Vi taler om RFID, som står for Radio Frequency Identification, altså identifikation baseret på radiobølger.
Læs også: RFID sikrer varer på butikshylderne
Teknologien har været mange år undervejs, og udviklingen har taget længere tid end forventet, men der er i dag masser af eksempler på, at brug af RFID spiller en stor rolle i samfunds- og erhvervsliv i hele verden. Der har været mange infrastruktur-barrierer, som har stået i vejen for udviklingen, men med den eksplosive udbredelse af smartphones, der på ukompliceret vis fungerer som RFID-læsere, er disse barrierer i løbet af kort tid overhalet indenom, fortæller Henrik Granau, der er formand for interesseorganisationen RFID i Danmark.
Han deltog i april 2015 i verdens største RFID-arrangement RFID Journal Live i San Diego i USA, og han fremhæver fem dominerende tendenser, som han samlede op på arrangementet:
1. IoT, Internet of Things
Alt bliver i dag ifølge Henrik Granau positioneret i relation til IoT, Internet of Things. De sidste fem år er RFID gået fra at identificere containere, paller og partier til i dag at identificere på enkeltvareniveau. Det betyder, at RFID er blevet en hjørnesten i IoT, hvor ting begynder at kommunikere med hinanden. Identifikation på enkeltvareniveau medfører en markant bedre gennemsigtighed i vareflow og langt bedre muligheder for at følge og spore fysiske enheder som varer, hospitalsudstyr, reservedele, flybaggage etc., fortæller han.
2. Automatisk datafangst baner vejen for big data
RFID er i modsætning til stregkoder en automatiseret mærkning og datafangst, og det skaber store muligheder for et af tidens andre store hype-begreber, nemlig big data. Installerer du for eksempel en RFID-læser i sygehusdøren, kan du lige pludselig automatisk registrere alt det udstyr og personale, der er RFID-mærket, som bevæger sig igennem døren. Det kan automatisk gemmes i en søgbar database, hvor intelligente dataanalyser kan boltre sig, fortæller Henrik Granau.
3. RAIN alliancen vokser sig stærk
RAIN RFID Alliance startet af blandt andet Google, Intel og AIM Global i 2014 er i stærk fremdrift. RAIN alliancen er et marketing-initiativ, der har til formål at udbrede kendskabet til RAIN-tags, der er det nye navn for UHF EPC GEN2 tags. Alliancen har succes med at promovere brugen af RFID og er derved med til at bane vejen for IoT og udbredelsen af smarte produkter, selvkørende biler, intelligente robotter, bygninger etc., fortæller Henrik Granau.
4. NFC stormer derudaf
I smartphone-verdenen hedder RFID-teknologien NFC, der er en forkortelse for Near Field Communication, og det er i princippet det samme som RFID. Smartphones NFC har åbnet op for en eksplosion af apps og brugsområder, hvor RFID-tags lynhurtigt kan lede brugeren af en smartphone ind på en webside. NFC har en læseafstand på cirka to centimeter. Bluetooth og BLE eller iBeacon minder meget om NFC, men har en læseafstand på flere meter og vinder også udbredelse, fortæller Henrik Granau.
5. Robotter og droner
En femte tendens er, at robotter og droner vinder kraftig udbredelse, og at de ofte gør brug af RFID-teknologi. Der sker meget på drone- og robotområdet. Hvis man udstyrer en lille drone med en RFID-læser, kan den hurtigt finde en specifik container på en containerplads med måske flere tusinde containere. Det er også muligt at anvende RFID-tags i komponenter, så robotter kan modtage instruktioner om, hvad de skal gøre i en bestemt produktionsproces. Der er masser af muligheder med RFID inden for intelligent produktionsstyring, fortæller Henrik Granau.