SCM-profilen: Autentisk ledelse skaber de bedste resultater på den lange bane
Morten Bagge Hansen, klinikchef Hovedstadsregionens Blodbank: Jeg har for lang tid siden gjort op med mig selv, at jeg vil fremstå som den, jeg er altså være autentisk. Jeg har ikke lyst til at opføre mig anderledes, men jeg tror faktisk også, det skaber de bedste ledelsesmæssige løsninger på den lange bane. Sådan lyder det fra vinderen af Den Danske Logistikpris 2011.
Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med SCM?
Jeg kan faktisk gode lide den løbende og vedholdende optimering på nøgleparametre, og jeg vil være med til at gøre det bedre for vores patienter, særligt for de patienter der bløder kraftigt, når de fx. er på operationsbordet. For øvrigt er det ikke før her i 2011, hvor vi vandt Den Danske Logistikpris, vi har benyttet termen supply chain management. Tidligere kaldte vi det blot for blodforsyning. Jeg er meget inspireret af kombinationen af medicinsk faglighed, jura, globalisering, økonomi og strategi, som mit arbejde involverer. Vi skal forholde os til alle disse tværfaglige discipliner, fordi sådan er virkeligheden, og jeg synes faktisk, at virkeligheden er spændende.
Er du individualist eller holdspiller?
Jeg er klart holdspiller, men jeg er bevidst om min rolle som dirigent. Jeg skal beholde overblikket, facilitere samarbejdet og samle trådene i den 400-medarbejder store og ganske decentraliserede organisation. Klar og tydelig kommunikation er et væsentligt værktøj.
Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Det er at indrette og udvikle driften til en økonomi, hvor budgettet hvert år bliver reduceret drastisk. Alene i år er vi samlet oppe på cirka 10 procent. Det kræver optimering af de rette elementer, og det kræver innovation. Det er svært at bedrive innovation, når der ikke er et økonomisk overskud, men sådan er virkeligheden.
Hvordan griber man den ledelsesopgave an?
Jeg tror min attitude er vigtig. Jeg stiler efter at fremstå positiv, kreativ og konstruktiv. Det tror jeg på har en afsmittende virkning på vores arbejde. Jeg lægger vægt på at koncentrere mig om de ”subjektive” udfordringer, som vi selv har indflydelse på og ikke spilde kræfter på de ”objektive” forhold, som vi alligevel ikke har nogen indflydelse på. Knivskarp prioritering er et nøgleord, ligesom markedsbehov, fingeren på pulsen og godt kendskab til egne processer er vigtige virkemidler.
Hvordan vil du beskrive dig selv som leder?
Jeg har en ydmyg tilgang til mit job, og jeg har for lang tid siden gjort op med mig selv, at jeg vil fremstå som den, jeg er – altså være autentisk. Jeg håber, jeg bliver oplevet som troværdig. Jeg er meget ambitiøs og stiller høje krav til mig selv og mine omgivelser. Jeg er en lyttende og empatisk leder, der rådfører sig og kvalificerer ledelsesbeslutninger. Jeg er risikovillig, jeg bruger ikke en masse energi på at bekymre mig om et udfald, men koncentrerer mig om at levere. Jeg har rummelighed som en værdi, jeg vil gerne have det sjovt, og jeg vil gerne møde alle parter i øjenhøjde.
Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Når vi når vores mål, og når vi oplever god trivsel. Når medarbejdere tager ansvar, og når jeg kan se, at samarbejdet kører. Det lykkes langt hen ad vejen, og jeg glæder mig til at komme på arbejde hver morgen.
Hvordan leder og motiverer du dine medarbejdere?
Jeg er lydhør, har respekt for dem der varetager det daglige, jeg ”flytter sten på vejen”, sætter patienten i centrum, og gør hvad jeg kan for at optimere.
Hvordan håndterer du de motivationsmetoder, samtidig med at du regelmæssigt må fyre medarbejdere?
Det er utrolig svært. Jeg drøfter situationen meget med alle parter, jeg er helt åben om vilkårene og de ledelsesmæssige prioriteringer, og så har vi et usædvanlig velfungerende ”MED-udvalg” (samarbejdsudvalg), der har fastholdt en god og respektfuld tone og forholder sig konstruktivt til tingene. Det sidste er i denne tid en vigtig forudsætning. Jeg tror, nøglen er at være åben over for, hvordan medarbejderne oplever situationen.
Hvordan synes du, supply chain-lederens rolle har ændret sig i din tid i faget?
Blodforsyning er i dag langt mere kompliceret end, det var for 5-10 år siden. De metoder og den teknologi, vi anvender i dag, er mere avancerede og meget dyrere. Det strategiske perspektiv fylder nok mere i dag. Vi indfører i disse år Blood Management, som er en omlægning af blodforbruget, der samlet set skal nedsætte forbruget af blod. De største udfordringer i dag er kompetenceudvikling af bioanalytikere, læger og sygeplejersker samt det at ændre vores kultur. Vi skal indføre en række blodbesparende foranstaltninger, foretage flere blodanalyser og anvende mere it.
Hvilke udfordringer ser du generelt for SCM i fremtiden?
Vi ser ind i en demografisk udvikling, hvor vi bliver flere ældre og derved vil presset på sundhedsydelser og behovet for blod stige. Vi skal derfor have fokus på bæredygtige løsninger og på de udfordringer, som kommer om 10 – 15 år. Det kan man kalde langtidsperspektiv. Ellers er udfordringerne kompetenceudvikling, forandringsledelse, innovation omkring leverandører (donorer) og kunder (patienter), styrket partnerskab med donorerne. Blodforsyning er et område i stor udvikling, og der sker samtidig store forandringer med økonomien, holdninger til etik om blod, teknologi, hospitalsplaner/-politik, demografi etc. Det kræver alt sammen store og løbende forandringer, så forandringsledelse og kompetenceudvikling ser jeg som de største udfordringer fremover.
Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Jeg kobler bedst af fra mit arbejde i familielivet. Jeg er gift og har tre drenge. Vi spiller meget musik sammen, jeg spiller selv klaver, guitar og violin. Vi går en del i teatret og biografen. Vi bor ved Solrød Strand, så jeg går eller løber ofte ture på stranden.