Offentlig transport fremhæves i forhold til klima, sundhed og økonomi

EIT Urban Mobility, en del af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT), et EU-organ, har netop offentliggjort en ny analyse, der undersøger, hvordan europæiske byer kan nå EU's ambitiøse klimamål for transportsektoren. Rapporten, "Cost and Benefit of the Urban Mobility Transition," ser på de økonomiske og sociale konsekvenser af forskellige mobilitetsstrategier frem mod 2030 og 2050 i europæiske byer.

Rapportens konklusion er klar: Offentlig transport er nøglen til en fair og bæredygtig mobilitetsløsning i byer, der ønsker at gå forrest i den grønne omstilling. Der er behov for store investeringer i infrastrukturen, men fordelene – både for klima, sundhed og økonomi – vil være betydelige. Foto: 123rf.com

21.10.2024

SCM.dk

Rapporten, som er en opdatering af en lignende analyse fra 2021, gennemgår tre mulige scenarier i tolv europæiske byer. Rapporten analyserer forskellige by-prototyper, og prototypen “Large Northern City” er baseret på simuleringer af udviklingen i en række nordiske byer, herunder København. Derfor kan man benchmarke rapportens forslag og data op imod København og andre danske byer. 

Rapporten viser, at yderligere teknologiske fremskridt i sig selv kan reducere CO2-udledningen med 21 procent inden 2030. Men det er ikke nok til at opfylde European Green Deal-målene, der kræver en 44 procents reduktion af udledninger fra transport. Her bliver en optimering af offentlig transport, delemobilitet som for eksempel delecykler og scootere samt indførelse af lavemissionszoner, afgørende – særligt i byer, hvor privatbilisme stadig fylder meget, såsom København, og hvor det er svært at ændre folks vaner.

I rapporten fremhæves offentlig transport som et centralt redskab til at mindske biltrafik og reducere CO2-udledninger. Hvis tiltag som lavemissionszoner og udbygning af delte mobilitetsløsninger implementeres, kan det føre til en 7 procent stigning i brugen af offentlig transport og en reduktion af privatbilismen med op til 16 procent inden 2030 – noget, der allerede diskuteres i både kommuner og regioner i Danmark.

Maria Tsavachidis, CEO for EIT Urban Mobility, understreger nødvendigheden af investeringer i mere klimavenlige transportformer: 
"Rapporten understreger vigtigheden af at prioritere de rette investeringer i ren mobilitet og de positive effekter, det har på sundhed og miljø. Offentlig transport fremstår som den mest overkommelige og inkluderende løsning til at reducere CO2-udledninger. Dog er denne overgang ikke uden udfordringer. Vi har brug for en koordineret indsats på alle niveauer – fra byer til europæisk plan – for at sikre, at de nødvendige investeringer foretages, og at borgerne bliver inddraget og støttet gennem denne overgang”, siger Maria Tsavachidis.

Rapporten viser også, at selvom det vil kræve investeringer på mindst 1,5 billioner euro på tværs af Europa, hvoraf 500 milliarder skal bruges på bæredygtige mobilitetstiltag, vil de økonomiske gevinster langt overstige omkostningerne. Det betyder, at investeringer i smartere transportløsninger ikke kun vil reducere CO2-udledninger, men også forbedre folkesundheden og reducere trafikulykker.

Læs også: Stigende interesse for de grønnere varebiler

Styrkelse af aktiv transport som gang og cykling vil også kunne føre til sundhedsbesparelser på op til 8.700 kroner per person frem mod 2050. Derudover forudser rapporten, at forbedringer i trafiksikkerheden kan reducere trafikulykker med op til 70 procent, hvilket vil være et stort plus, eksempelvis for byer som København, der arbejder på at blive endnu mere cykel- og fodgængervenlig.

Rapportens konklusion er klar: Offentlig transport er nøglen til en fair og bæredygtig mobilitetsløsning i byer, der ønsker at gå forrest i den grønne omstilling. Der er behov for store investeringer i infrastrukturen, men fordelene – både for klima, sundhed og økonomi – vil være betydelige.

Kilde: EIT Urban Mobility

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

05.02.2025SCM.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

31.01.2025SCM.dk

Nu skal milliard-investering tjenes hjem: Gemini-alliancen træder i kraft

31.01.2025SCM.dk

Bring benytter elbiler i 79 danske byer til pakkeuddeling

28.01.2025SCM.dk

Udsigten til fred kan slå bunden ud af raterne

27.01.2025SCM.dk

Ever Givens blokade af Suez kostede Maersk hundredevis af mio.

27.01.2025SCM.dk

Maersk kører nu elektrisk for Grundfos

23.01.2025SCM.dk

CMA CGM afgiver kæmpe nybygningsordre

22.01.2025SCM.dk

Presset DFDS reducerer forventningerne

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup