Nyt forskningsprojekt skal belyse sikkerhed ved selvkørende biler

Den næste milepæl i videreudviklingen af fremtidens autonome teknologier som førerløse biler og fly, er hvordan vi sætter tryghed, sikkerhed og etik for mennesker foran teknologien. Det spørgsmål vil Oxford Universitet og IT-konsulentvirksomheden Capgemini afdække i nyt forskningssamarbejde.

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. Foto: Oxford University .

29.07.2022

SCM.dk

Begejstring over, hvordan intelligente og autonome teknologier kan forandre vores samfund, risikerer at overskygge de menneskelige konsekvenser, der også følger med, når for eksemepl kunstig intelligens og førerløse biler rykker ind. 

Næste fase i udvikling og implementering af autonome teknologier, herunder førerløse biler og fly, er at undersøge, hvordan teknologiudviklingen kan ske med et klart fokus på menneskers behov, sikkerhed og med etiske hensyn for øje. Og netop det er Oxford Universitet og Capgemini nu i gang med at undersøge i et nyt forskningssamarbejde. 

“Uanset, om det er offentlige myndigheder, der anvender et stykke intelligent standardsoftware, eller en virksomhed, der udvikler en selvkørende bil, så kan mangel på etik og ansvarlighed i teknologiudviklingen udgøre en stor risiko for at miste kundernes eller borgernes tillid. Projektet her er en gylden mulighed for at få afdækket, hvordan vi sætter menneskers behov, sikkerhed og etik forrest i udviklingen af fremtidens autonome og intelligente teknologier”, siger Marina Jirotka, der er Professor for Human Centred Computing og chef for Responsible Research and Innovation på Oxfords Universitet.  

Læs også: Forskningsalliancen kortlægger test- og demofaciliteter til danske virksomheder

Et konkret nedslag i forskningssamarbejdet, der har titlen “Being safe, feeling safe”, er udviklingen af teknologi til førerløse biler og fly. Det er teknologier, der er hastigt på vej til at forandre livet for millioner af mennesker, men også byder på komplekse etiske og sikkerhedsmæssige problematikker. 

”En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne, og at de konstant forbedres. Hvis fx en selvkørerende bil overser et stopskilt, fordi der sidder et klistermærke på skiltet, så er det afgørende viden også for andre producenter”, siger Carsten Berg Kjeldsen, chef for Capgemini Engineering i Danmark.  

”Her er åbenhed omkring data og samarbejde afgørende for, at vi udvikler etiske, sikre og trygge autonome teknologier. Derfor kan det blive epokegørende, at vi sammen med Oxford Universitet nu får mulighed for at arbejde mere dybdegående med, hvordan vi sætter mennesket foran i teknologiudviklingen”, tilføjer han.  

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. 

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online