Nyt forskningsprojekt skal belyse sikkerhed ved selvkørende biler

Den næste milepæl i videreudviklingen af fremtidens autonome teknologier som førerløse biler og fly, er hvordan vi sætter tryghed, sikkerhed og etik for mennesker foran teknologien. Det spørgsmål vil Oxford Universitet og IT-konsulentvirksomheden Capgemini afdække i nyt forskningssamarbejde.

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. Foto: Oxford University .

29.07.2022

SCM.dk

Begejstring over, hvordan intelligente og autonome teknologier kan forandre vores samfund, risikerer at overskygge de menneskelige konsekvenser, der også følger med, når for eksemepl kunstig intelligens og førerløse biler rykker ind. 

Næste fase i udvikling og implementering af autonome teknologier, herunder førerløse biler og fly, er at undersøge, hvordan teknologiudviklingen kan ske med et klart fokus på menneskers behov, sikkerhed og med etiske hensyn for øje. Og netop det er Oxford Universitet og Capgemini nu i gang med at undersøge i et nyt forskningssamarbejde. 

“Uanset, om det er offentlige myndigheder, der anvender et stykke intelligent standardsoftware, eller en virksomhed, der udvikler en selvkørende bil, så kan mangel på etik og ansvarlighed i teknologiudviklingen udgøre en stor risiko for at miste kundernes eller borgernes tillid. Projektet her er en gylden mulighed for at få afdækket, hvordan vi sætter menneskers behov, sikkerhed og etik forrest i udviklingen af fremtidens autonome og intelligente teknologier”, siger Marina Jirotka, der er Professor for Human Centred Computing og chef for Responsible Research and Innovation på Oxfords Universitet.  

Læs også: Forskningsalliancen kortlægger test- og demofaciliteter til danske virksomheder

Et konkret nedslag i forskningssamarbejdet, der har titlen “Being safe, feeling safe”, er udviklingen af teknologi til førerløse biler og fly. Det er teknologier, der er hastigt på vej til at forandre livet for millioner af mennesker, men også byder på komplekse etiske og sikkerhedsmæssige problematikker. 

”En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne, og at de konstant forbedres. Hvis fx en selvkørerende bil overser et stopskilt, fordi der sidder et klistermærke på skiltet, så er det afgørende viden også for andre producenter”, siger Carsten Berg Kjeldsen, chef for Capgemini Engineering i Danmark.  

”Her er åbenhed omkring data og samarbejde afgørende for, at vi udvikler etiske, sikre og trygge autonome teknologier. Derfor kan det blive epokegørende, at vi sammen med Oxford Universitet nu får mulighed for at arbejde mere dybdegående med, hvordan vi sætter mennesket foran i teknologiudviklingen”, tilføjer han.  

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. 

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup