29.07.2022  |  Innovation

Nyt forskningsprojekt skal belyse sikkerhed ved selvkørende biler

Den næste milepæl i videreudviklingen af fremtidens autonome teknologier som førerløse biler og fly, er hvordan vi sætter tryghed, sikkerhed og etik for mennesker foran teknologien. Det spørgsmål vil Oxford Universitet og IT-konsulentvirksomheden Capgemini afdække i nyt forskningssamarbejde.

Begejstring over, hvordan intelligente og autonome teknologier kan forandre vores samfund, risikerer at overskygge de menneskelige konsekvenser, der også følger med, når for eksemepl kunstig intelligens og førerløse biler rykker ind. 

Næste fase i udvikling og implementering af autonome teknologier, herunder førerløse biler og fly, er at undersøge, hvordan teknologiudviklingen kan ske med et klart fokus på menneskers behov, sikkerhed og med etiske hensyn for øje. Og netop det er Oxford Universitet og Capgemini nu i gang med at undersøge i et nyt forskningssamarbejde. 

“Uanset, om det er offentlige myndigheder, der anvender et stykke intelligent standardsoftware, eller en virksomhed, der udvikler en selvkørende bil, så kan mangel på etik og ansvarlighed i teknologiudviklingen udgøre en stor risiko for at miste kundernes eller borgernes tillid. Projektet her er en gylden mulighed for at få afdækket, hvordan vi sætter menneskers behov, sikkerhed og etik forrest i udviklingen af fremtidens autonome og intelligente teknologier”, siger Marina Jirotka, der er Professor for Human Centred Computing og chef for Responsible Research and Innovation på Oxfords Universitet.  

Læs også: Forskningsalliancen kortlægger test- og demofaciliteter til danske virksomheder

Et konkret nedslag i forskningssamarbejdet, der har titlen “Being safe, feeling safe”, er udviklingen af teknologi til førerløse biler og fly. Det er teknologier, der er hastigt på vej til at forandre livet for millioner af mennesker, men også byder på komplekse etiske og sikkerhedsmæssige problematikker. 

”En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne, og at de konstant forbedres. Hvis fx en selvkørerende bil overser et stopskilt, fordi der sidder et klistermærke på skiltet, så er det afgørende viden også for andre producenter”, siger Carsten Berg Kjeldsen, chef for Capgemini Engineering i Danmark.  

”Her er åbenhed omkring data og samarbejde afgørende for, at vi udvikler etiske, sikre og trygge autonome teknologier. Derfor kan det blive epokegørende, at vi sammen med Oxford Universitet nu får mulighed for at arbejde mere dybdegående med, hvordan vi sætter mennesket foran i teknologiudviklingen”, tilføjer han.  

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere