29.07.2022 | Innovation
Nyt forskningsprojekt skal belyse sikkerhed ved selvkørende biler
Den næste milepæl i videreudviklingen af fremtidens autonome teknologier som førerløse biler og fly, er hvordan vi sætter tryghed, sikkerhed og etik for mennesker foran teknologien. Det spørgsmål vil Oxford Universitet og IT-konsulentvirksomheden Capgemini afdække i nyt forskningssamarbejde.
Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry. Foto: Oxford University
Begejstring over, hvordan intelligente og autonome teknologier kan forandre vores samfund, risikerer at overskygge de menneskelige konsekvenser, der også følger med, når for eksemepl kunstig intelligens og førerløse biler rykker ind.
Næste fase i udvikling og implementering af autonome teknologier, herunder førerløse biler og fly, er at undersøge, hvordan teknologiudviklingen kan ske med et klart fokus på menneskers behov, sikkerhed og med etiske hensyn for øje. Og netop det er Oxford Universitet og Capgemini nu i gang med at undersøge i et nyt forskningssamarbejde.
“Uanset, om det er offentlige myndigheder, der anvender et stykke intelligent standardsoftware, eller en virksomhed, der udvikler en selvkørende bil, så kan mangel på etik og ansvarlighed i teknologiudviklingen udgøre en stor risiko for at miste kundernes eller borgernes tillid. Projektet her er en gylden mulighed for at få afdækket, hvordan vi sætter menneskers behov, sikkerhed og etik forrest i udviklingen af fremtidens autonome og intelligente teknologier”, siger Marina Jirotka, der er Professor for Human Centred Computing og chef for Responsible Research and Innovation på Oxfords Universitet.
Læs også: Forskningsalliancen kortlægger test- og demofaciliteter til danske virksomheder
Et konkret nedslag i forskningssamarbejdet, der har titlen “Being safe, feeling safe”, er udviklingen af teknologi til førerløse biler og fly. Det er teknologier, der er hastigt på vej til at forandre livet for millioner af mennesker, men også byder på komplekse etiske og sikkerhedsmæssige problematikker.
”En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne, og at de konstant forbedres. Hvis fx en selvkørerende bil overser et stopskilt, fordi der sidder et klistermærke på skiltet, så er det afgørende viden også for andre producenter”, siger Carsten Berg Kjeldsen, chef for Capgemini Engineering i Danmark.
”Her er åbenhed omkring data og samarbejde afgørende for, at vi udvikler etiske, sikre og trygge autonome teknologier. Derfor kan det blive epokegørende, at vi sammen med Oxford Universitet nu får mulighed for at arbejde mere dybdegående med, hvordan vi sætter mennesket foran i teknologiudviklingen”, tilføjer han.
Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil endvidere få betydning i Capgeminis egen strategiske forskning inden for blandt andet intelligent industry.
- KCP
IT

EG afslutter købet af Ørn Software Holding
Softwarevirksomheden EG opkøber norske Ørn Software Holding.
Sourcing

Bilindustrien går mere normale leveringstider i møde
Manglen på delkomponenter i bilindustrien har betydet lange leveringstider, hvilket har påvirket bilsalget i hele 2022 - og juli er ingen undtagelse. Alligevel lader det til, at vi nu har set de længste leveringstider, da flere bilproducenter melder om udsigt til bedring.
Branchenyt

Blue Water Shipping tager 256 kvm kontortilbygning i brug
Concept Living har netop opført en administrationsbygning på 256 kvm for logistikvirksomheden Blue Water Shipping. Bygningen er en tilbygning til virksomhedens eksisterende afdelingskontor i Padborg, og med den ny tilbygning har man derfor efterstræbt at matche det eksisterende byggeri.
Lager & distribution

SMV’er satser på mere lager og tættere leverandører
58 procent af de danske SMV’er har været negativt påvirket af de store forstyrrelser, der har været i de globale forsyningskæder de seneste to år. Det giver ifølge en undersøgelse anledning til store forandringer af forsyningskæden for mange danske SMV’er. Just-in-time bliver afløst af just-in-case.
Branchenyt

Mærsk opkøber Martin Bencher Group for 450 millioner
Mærsk styrker sit udbud indenfor projektlogistik gennem et nyt opkøb af den danske specialist Martin Bencher Group.
Lager & distribution

Ny flyrute sikrer hurtig fragtadgang til nordamerikansk marked
Nordamerika er det andet største marked for luftfragt i Billund Lufthavn, og nu har Virgin Atlantic Cargo åbnet op med en one stop forbindelse via London Heathrow dertil. Ruten skærer potentielt flere dage af transittiden for det fragtede gods, og det er muligt at få luftfragt med tre gange i ugen.