Maersk fremlægger positivt regnskab efter ’usædvanligt år’

Der er fremgang på bundlinjen i det årsregnskab, A.P. Møller-Maersk offentliggjorde i fredags, men trods fremgangen sammenlignet med 2016 minder topchef Søren Skou om, at der stadig er behov for markante forbedringer.

Selvom Maersk havde et turbulent 2017, var der stadig fremgang på bundlinjen, fremgår det af nyt årsregnskab. Foto: A. P. Møller-Maersk..

13.02.2018

SCM.dk

Alligevel lykkes det koncernen at have fremgang på bundlinjen. Adm. direktør Søren Skou melder dog om plads til forbedringer:

”Det sidste år har været ret usædvanligt for A.P. Møller-Maersk. Det har blandt andet været kendetegnet ved et cyberangreb og operationelle udfordringer. Alligevel lykkes det os at øge omsætningen med 13 procent, at forbedre vores cash flow og samtidig øge det underliggende overskud fra 2016. Vores økonomiske resultater viser dog, at der stadig er behov for væsentlige forbedringer", siger han og fortsætter:

"På den anden side, når vi så ser på den strategiske forretningsformation, så har vi oplevet tilfredsstillende fremskridt. Nu har vi taget det første skridt i retningen mod integration af vores containerskibsfart, havne og logistikvirksomheder, og vores digitale transformation begynder også så småt at tage form. Derudover har vi fundet nye ejere til en del af de energirelaterede forretningsenheder”.

Højdepunkter fra årsregnskabet
Nogle af højdepunkterne fra Maersks årsregnskab fra 2017 omfatter M&A-transaktioner (mergers and acquisitions) for 88,2 milliarder kroner, herunder aftalen med Hamburg Süd, salget af Maersk Oil, Maersk Tankers, den brasilianske containerlinje Mecrosul samt de resterende 19 procent af ejerandelene i Dansk Supermarked Group.

Derudover forventes Maersk Drilling og Maersk Supply at nå 'strukturelle løsninger' inden udgangen af 2018.

Maersk Line og Damco blev ellers hårdt ramt af cyberangrebet NotPetya tilbage i juni måned sidste år – det lykkes dog koncernen at blive genoprettet forholdsvist hurtigt, da koncernen, med hjælp fra it-branchen, på blot ti dage fik styr på intet mindre end 4.000 nye servere, 45.000 nye pc’er og 2.500 applikationer.

Hamburg Süd er vigtig for den overordnede strategi
For Maersk-koncernen har købet af Hamburg Süd været en vigtig del af den overordnede strategi. Sammen har de to selskaber nu omkring 19 procent af den globale kapacitet og mere end fire millioner TEU’er i containerkapacitet.

Hamburg Süd forbliver et selvstændigt brand og har kun operationelle aspekter, der fusioneres med Maersk Line. Ifølge koncernens årsrapport forventes omkostningssynergierne fra fusionen at ligge et sted mellem 2,2 og 2,5 milliarder kroner inden 2019:

”Efter en succesfuld overtagelse af Hamburg Süd er integrationen godt i gang, og begge transportører har oplevet fremgang i de første par måneder. For os er en nem integration af Hamburg Süd stadig af høj prioritet”, siger Søren Skou.

Fremskridt på den digitale front
På den digitale front har Maersk også oplevet fremskridt i den senere tid. Her har man arbejdet med at omdanne kerneforretningen digitalt ved blandt andet at flytte kundernes transaktioner online samt at foretage en digitalisering af koncernens aktiver.

I løbet af 2017 lancerede koncernen også en række digitale initiativer for at fremskynde omdannelsen af industrien til digitale processer og tjenester, hvilket skal være med til at muliggøre nye produkttilbud.

Læs også: Maersk Line har lukket Hamborg Süd-handel

Et af koncernens initiativer er for eksempel et joint venture med IBM, der skal adressere behovet for at levere mere transparens og simplicitet i flytningen af gods på tværs af grænser og handelszoner.

- EL

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.02.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

18.02.2025SCM.dk

7 ud af 10 forbrugere vil købe mere klimavenligt i fremtiden

17.02.2025SCM.dk

Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer

14.02.2025SCM.dk

Boehringer Ingelheims fabrik viser vejen mod CO2-neutralitet

12.02.2025GS1 Denmark

Sponseret

Webinar: Gør det komplekse arbejde med dine emballagedata nemmere

10.02.2025SCM.dk

Klimasvigt uden konsekvenser: Virksomheder slipper for ansvar

10.02.2025SCM.dk

Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

07.02.2025SCM.dk

Stor usikkerhed om Danmarks klimamål i 2030

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online