Kommunerne er klar til grøn IT – men næste skridt mangler

Danske kommuner er parate til den grønne omstilling, når IT-udstyret skal skiftes. Men forældede standardprocedurer og kortsigtet økonomisk tankegang står ofte i vejen for de gode intentioner.

Det offentlige indkøbs klimaaftryk udgør aktuelt 12 millioner ton drivhusgas, hvoraf cirka 4 millioner ton udledes i Danmark og godt 8 millioner ton udledes uden for Danmark. Foto: 3 Step IT .

17.12.2021

SCM.dk

Ønsket om grøn omstilling har fundet vej til det offentliges indkøbsafdeling, som køber IT for 2,4 milliarder kroner om året. Det fortæller 3stepIT, som gennem de sidste 20 år har fungeret som underleverandør til en lang række kommuner. Udviklingen peger mod et stadig større ønske om at anskaffe og indgå mere miljøvenlige og ansvarlige IT-løsninger.

”Vi kan se hos vores kunder i kommunerne, at der er stor parathed og vilje til at vælge det grønne alternativ, men de gode intentioner bliver dog sjældent ført ud i livet, når indkøbsprocessen går i gang, og så er der ingen forbedringer til den skadelige tilgang til forbrug, vi har i dag”, siger Allan Juhl, CEO i 3 Step IT A/S.

Økonomi og kortsigtede løsninger står i vejen

3stepIT bakkes op af ph.d. ved Copenhagen Business School, Sönnich Dahl Sönnichsen, der forsker i cirkulær økonomi og det offentlige indkøb. Han påpeger, at der generelt er en lang række faktorer i kommunernes indkøbsproces, som kan føre til et mindre miljøvenligt IT-indkøb end tiltænkt. Her er de tre vigtigste:

Udbud og pris: IT-indkøb skal altid i udbud, og når jurister og økonomer skal vurdere mulighederne, kan det billigste tilbud ofte trumfe en på papiret dyrere, men på længere sigt billigere og mere miljøvenlig løsning.

Skiftende administrationer udskyder problemerne: Der tænkes for ofte i kortsigtede løsninger og primært i indeværende budgetår, da øverste beslutningstagere er på valg. Det kan derfor være svært at beslutte langsigtede investeringer, som er dyrere på kort sigt end andre mindre miljøskadelige løsninger.

Læs også: Københavns indkøb skubber til bæredygtigheden

Driften og udstyrets samlede levetid tages ikke med i overvejelserne: Udstyret skiftes for ofte, og der tænkes ikke i serviceløsninger eller driftsordninger som kan levetidsforlænge IT-udstyr, eller i, hvordan udstyret skal genbruges eller bortskaffes efter brug udover de gældende minimumsregler.

”Kommunale indkøb kører efter en fast skabelon, som på mange måder er forældet, og som vægter laveste pris højere end eksempelvis servicekvalitet, hvilket kan medføre flere indkøb og dermed større omkostninger på lang sigt. Hvis kommunerne for alvor skal rykke på den grønne omstilling, så skal kvalitet i form af service veje tungere i vurderingen og Total Cost of Ownership (TCO) bør bruges i større grad end der gøres for nuværende”, siger Sönnich Dahl Sönnichsen.

”Hvis TCO’erne kan implementeres og forankres som en fast del af kommunernes indkøbspolitiker, så ser jeg en smule lysere på fremtiden, for vi har brug for et stærkt alternativ til den køb-og-smid-væk-kultur, der hersker i dag”, siger Allan Juhl.

- KCP

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online