17.12.2021  |  Strategi & ledelse

Kommunerne er klar til grøn IT – men næste skridt mangler

Danske kommuner er parate til den grønne omstilling, når IT-udstyret skal skiftes. Men forældede standardprocedurer og kortsigtet økonomisk tankegang står ofte i vejen for de gode intentioner.

Ønsket om grøn omstilling har fundet vej til det offentliges indkøbsafdeling, som køber IT for 2,4 milliarder kroner om året. Det fortæller 3stepIT, som gennem de sidste 20 år har fungeret som underleverandør til en lang række kommuner. Udviklingen peger mod et stadig større ønske om at anskaffe og indgå mere miljøvenlige og ansvarlige IT-løsninger.

”Vi kan se hos vores kunder i kommunerne, at der er stor parathed og vilje til at vælge det grønne alternativ, men de gode intentioner bliver dog sjældent ført ud i livet, når indkøbsprocessen går i gang, og så er der ingen forbedringer til den skadelige tilgang til forbrug, vi har i dag”, siger Allan Juhl, CEO i 3 Step IT A/S.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Økonomi og kortsigtede løsninger står i vejen

3stepIT bakkes op af ph.d. ved Copenhagen Business School, Sönnich Dahl Sönnichsen, der forsker i cirkulær økonomi og det offentlige indkøb. Han påpeger, at der generelt er en lang række faktorer i kommunernes indkøbsproces, som kan føre til et mindre miljøvenligt IT-indkøb end tiltænkt. Her er de tre vigtigste:

Udbud og pris: IT-indkøb skal altid i udbud, og når jurister og økonomer skal vurdere mulighederne, kan det billigste tilbud ofte trumfe en på papiret dyrere, men på længere sigt billigere og mere miljøvenlig løsning.

Skiftende administrationer udskyder problemerne: Der tænkes for ofte i kortsigtede løsninger og primært i indeværende budgetår, da øverste beslutningstagere er på valg. Det kan derfor være svært at beslutte langsigtede investeringer, som er dyrere på kort sigt end andre mindre miljøskadelige løsninger.

Læs også: Københavns indkøb skubber til bæredygtigheden

Driften og udstyrets samlede levetid tages ikke med i overvejelserne: Udstyret skiftes for ofte, og der tænkes ikke i serviceløsninger eller driftsordninger som kan levetidsforlænge IT-udstyr, eller i, hvordan udstyret skal genbruges eller bortskaffes efter brug udover de gældende minimumsregler.

”Kommunale indkøb kører efter en fast skabelon, som på mange måder er forældet, og som vægter laveste pris højere end eksempelvis servicekvalitet, hvilket kan medføre flere indkøb og dermed større omkostninger på lang sigt. Hvis kommunerne for alvor skal rykke på den grønne omstilling, så skal kvalitet i form af service veje tungere i vurderingen og Total Cost of Ownership (TCO) bør bruges i større grad end der gøres for nuværende”, siger Sönnich Dahl Sönnichsen.

”Hvis TCO’erne kan implementeres og forankres som en fast del af kommunernes indkøbspolitiker, så ser jeg en smule lysere på fremtiden, for vi har brug for et stærkt alternativ til den køb-og-smid-væk-kultur, der hersker i dag”, siger Allan Juhl.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere