17.08.2015  |  Branchenyt

Kinesisk kæmpeeksplosion påvirker danske virksomheder

Både Vestas og Mærsk opererer i havneområdet i den kinesiske millionby Tianjin, der i sidste uge blev ramt af to gigantiske eksplosioner.

To kæmpemæssige eksplosioner raserede i sidste uge havneområdet i Tianjin i det nordøstlige Kina, og mens de lokale myndigheder stadig forsøger at få overblik over katastrofens omfang, er også områdets danske virksomheder begyndt at gøre skaderne op, skriver DR.

Tianjin rummer verdens 10. største havn og er et vigtigt udskibningspunkt for en række af verdens største virksomheder, og blandt dem er Vestas og Mærsk, der begge har produktions- og logistikfaciliteter i området.

Læs også: Kinas gæld truer forsyningskæderne

Vestas driver således hele fem fabrikker forskellige steder i den gigantiske industrihavn, men i modsætning til eksempelvis bilfabrikanterne Renault og Hyundai, der begge har mistet tusindvis af fabriksnye biler, så er den danske vindmøllemastodont sluppet nådigt.

Selvom koncernen har både en samlefabrik, en maskinfabrik og fabrikker til produktion af generatorer, vinger og kontrolsystemer, så har hverken ansatte eller fabriksfaciliteter taget skade ved eksplosionerne. De store ødelæggelser kan dog godt få betydning for virksomhedens forsyningskæde.

”Vi har fået bekræftet, at alle Vestas-medarbejdere er sikre efter eksplosionen, og at vores fabrikker i byen er ubeskadigede. Vi arbejder i øjeblikket på at fastslå, i hvilket omfang forsinkelser på forsendelser og leverancer på havnen kan påvirke driften,” fortæller kommunikationschef i Vestas, Michael Zarin, til DR Nyheder.

Lidt hårdere er det gået ud over Mærsk, der ligeledes er til stede i Tianjin. Shippinggigantens tre virksomheder i området, Maersk Line, logistikvirksomheden Damco og terminaloperatøren APM Terminals, beretter således om forskellige grader af skader.

Fire medarbejdere hos APM Terminals blev ramt af glasskår ved eksplosionerne, mens flere af Damcos underleverandører har mistet hele varelagre.

Læs også: Dansk eksport til Kina stiger eksplosivt

"Et lager ejet og drevet af en leverandør til Damco blev alvorligt beskadiget, og andre lagre drevet af leverandører til Damco synes at have lidt nogle skader, hvis omfang stadig er ukendt. Da adgangen til det berørte område stadig er begrænset af myndighederne, har Damco endnu ikke været i stand til at kontrollere, i hvilket omfang laster under ledelse af Damco er blevet beskadiget," skriver Mærsk Group til DR Nyheder.

Derudover bestyrer APM en terminal i Tianjin, der "gradvist" er ved at genoptage operationerne, oplyser Maersk Line.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere