Kinas gæld truer forsyningskæderne
Den kinesiske centralbanks ageren øger risikoen for forstyrrelser og afbrydelser i supply chains, advarer rapport.
Det gældsplagede kinesiske marked udgør en stigende trussel for de globale forsyningskæder, lyder det i en rapport fra The Chartered Institute of Procurement and Supply (CIPS).
Læs også: Dansk eksport til Kina stiger eksplosivt
Virksomheder, der gør forretninger i Kina, risikerer, at deres leverandører pludselig kan komme i problemer, hvis den kinesiske centralbank forsøger at tøjle gælden, enten via penge- eller udlånspolitikken.
Det vurderer CIPS-økonom John Glen i Wall Street Journal.
Selv leverandører med god økonomi kan blive tvunget til at reducere omkostninger eller forsinke forsendelser, hvis de kan låne færre penge.
Der vil sandsynligvis være en signifikant mængde af misligholdelser, og du er nødt til at sikre dig, at det ikke giver forstyrrelser i din forsyningskæde, siger John Glen til Wall Street Journal.
CIPS vurderer nu risikoniveauet i Kina i forhold til de globale forsyningskæder til at være på linje med Indiens, der typisk er blevet set som et farligere land at gøre forretning i.
Den største risiko for vestlige virksomheder er, hvis de mindre fremstillingsvirksomheder langt nede i forsyningskæden bukker under, når kreditvilkårene strammes. De små firmaer er ofte mindre transparente i relation til deres økonomi og handler måske kun med andre kinesiske leverandører, hvilket gør det sværere for de vestlige virksomheder at holde øje med dem. Hvis de går nedenom og hjem, kan det afbryde varestrømmen til virksomheder højere oppe i kæden.
Læs også: Fortsat store risici i global SCM
I rapporten anbefaler CIPS, at virksomheder med aktiviteter i Kina kommunikerer mere med deres leverandører, og at de finder alternativer i alle led af deres supply chains. Så kan en anden leverandør hurtigt træde til, hvis en af de nuværende leverandører svigter.
- JKK