Infrastrukturalliance: Krav om CO2-reduktion er nøglen til mere innovation

Frem mod forhandlingerne om en national infrastrukturplan, forsøger en ny alliance for bæredygtig infrastruktur at råbe Folketingets partier op. Forhandlingerne forventes at gå i gang inden længe, og alliancen opfodrer til, at der bliver stillet krav til CO2-reduktioner i anlægs-og infrastrukturprojekter. De mener nemlig, at det er nøglen til at sætte gang i udvikling og innovation i branchen.

Hvis Danmark skal nå sine klimamål, kræver det krav til anlægs- og infrastrukturprojekter, mener Alliancen for bæredygtig infrastruktur. Foto: Ken Mathiasen..

30.03.2021

SCM.dk

”Den offentlige sektor skal benytte sin store indkøbsmuskel til at sætte turbo på den grønne omstilling”.

Således udtaler Torben Möger Pedersen, der er formand for Klimapartnerskabet for den finansielle sektor samt adm. direktør i Pension Danmark. Klimapartnerskabet er én ud af en række partnere i den nye Alliance for bæredygtig infrastruktur, der frem mod forhandlingerne af en national infrastrukturplan vil kæmpe for, at aftalen stiller de samme høje krav til anlægs- og infrastrukturprojekter, som der er blevet stillet til byggebranchen.

”Det er afgørende for realiseringen af 70 procent målet i 2030, at både byggesektoren og materialeindustrien bidrager. Det kan ske med en stimuleret efterspørgsel, hvor det offentlige går forrest med CO2-reduktioner i anlægs- og infrastrukturprojekter”, siger Michael Lundgaard Thomsen, formand for klimapartnerskabet for energiintensiv industri og direktør for Aalborg Portland.

Læs også: Automatiske droner skal holde øje med kritisk infrastruktur

Han bliver suppleret af endnu en partner i alliancen, Carsten Riisberg Lund, Cement President i FLSmidth: ”Vi har allerede meget af teknologien klar og arbejder på resten sammen med vores mange samarbejdspartnere. Men det er klart, at det er ikke nok at tilvejebringe den bæredygtige teknologi, den skal også tages i anvendelse. Her kommer den politiske regulering og incitament-skabelse ind i billedet, så der kommer en pull-effekt og efterspørgslen efter mere bæredygtige materialer i infrastrukturen styrkes. Den proces stiller vi os gerne til rådighed for”.

Incitament og implementeringserfaring

Det er særligt i anlægsfasen, at alliancen håber, der vil blive stillet høje krav til graden af bæredygtighed.

”Vi er i AlsFynBroen meget optagede af, at en fast forbindelse mellem Fyn og Als bliver så bæredygtig som mulig – det gælder i forhold til natur, miljø og selvfølgelig også klima. Derfor er det helt naturligt for os at skubbe på for, at den nye infrastruktur, vi har brug for i Danmark, også bidrager til at nå klimamålene”, siger Jørgen M. Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss og formand for AlsFynBroen.

Et incitament for grøn udvikling og innovation vil dog ikke blot bidrage positivt til Danmarks klimaregnskab, påpeger Alliancen for bæredygtig infrastruktur. Det vil også være nyttigt for Danmarks rolle som foregangsland og danske virksomheders internationale konkurrenceevne og eksportmuligheder. Endvidere vil innovation og udvikling være med til at skabe et marked for bæredygtige investeringer.

Læs også: Grøn infrastrukturfond på vej med milliardinvestering i Esbjerg Havn

”Går vi foran i Danmark med den type krav, så reducerer vi klimaaftrykket fra infrastrukturprojekter i Danmark, vi får gode referenceprojekter, og vi styrker de private virksomheders evne til at levere grønne løsninger. Løsninger, som danske virksomheder kan eksportere til udlandet”, siger Henrik Garver, direktør for FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Derfor håber alliancen også, at regeringen nedsætter en taskforce, som primo 2022 skal komme med anbefalinger til implementering fra 2023 herunder om krav, incitamentsstrukturer mv. om CO2-reduktioner i udbud, i forbindelse med aftalen.

Endvidere mener partnerne bag, at der bør etableres et klimaforum, hvor infrastrukturselskaberne og øvrige relevante aktører kan dele viden og erfaringer med henblik på implementering i praksis.

Alliancen omfatter følgende partnere: Klimapartnerskabet for finanssektoren og energiintensiv industri, Concito – Danmarks grønne tænketank, DI (DI Dansk Beton, DI Dansk Infrastruktur og DI Transport), Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI, AlsFynBroen, 3F og FLSmidth.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup