15.05.2020  |  Produktion

Grøn infrastrukturfond på vej med milliardinvestering i Esbjerg Havn

Infrastrukturfonden Infranode gør sammen med Esbjerg Havn klar til at investere op mod en milliard kroner i udvikling af faciliteter til vindmølleindustrien på havnen. Projektet kan skabe tusindvis af nye grønne arbejdspladser.

Investeringer for op til en milliard kroner kan være på vej til Esbjerg til etablering af havnefaciliteter til brug for oplagring, forsamling og fremstilling af komponenter til offshore vindindustrien.

Læs også: 10 nordiske havne i ny bæredygtighedsalliance

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres aktiviteter i den hastigt voksende vindmølleindustri.

De kommende investeringer i Esbjerg Havn udgør den svenske infrastrukturinvestor Infranodes andet, store infrastrukturprojekt i Danmark.

Selskabet investerer langsigtet i infrastruktur i Norden med et stærkt bæredygtigt fokus, i december sidste år eksempelvis i Nordens største solcellepark, der nu etableres i Vandel tæt ved Billund. Esbjerg Havn er derfor et oplagt strategisk valg.

”Denne investering er et led i vores strategi om at være en langsigtet partner for den offentlige sektor i den grønne omstilling, vi ser over hele Danmark og i Norden. Og vi ser frem til at investere i flere danske infrastrukturprojekter”, siger Joel Löfroth, der er ansvarlig for Infranodes aktiviteter i Danmark.

Stort vækstpotentiale
Esbjerg Havn er et af verdens knudepunkter for havvind, og vækstpotentialet er stort de kommende år. Der er udsigt til, at der skal installeres op mod 100 GW i Nordsøen inden 2030 – en femdobling i forhold til i dag, hvilket vil kræve møller af endnu større dimensioner.

Samtidig kan nye faciliteter på Esbjerg Havn, der har et areal på 4,5 millioner m2 og over 12 km kaj, bidrage til en bæredygtig udvikling ved at nedbringe transportomkostningerne mellem produktion og installationssted.

”Vi har fundet en stærk, langsigtet partner med stor indsigt i både energiområdet, havneinfrastruktur og bæredygtighed. Og Esbjerg, Esbjerg Havn og Danmark bliver med dette partnerskab nu endnu bedre rustet til at gribe mulighederne for at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser i forbindelse med den massive udbygning af havvind i Nordsøen frem mod 2030”, siger Flemming N. Enevoldsen, bestyrelsesformand for Esbjerg Havn.

Investeringerne ventes samlet set at skabe op til 2.000 nye jobs. I forvejen er beskæftigelseseffekten af Esbjerg Havn i og uden for Esbjerg på 17.000 arbejdspladser.

Esbjerg Havn lægger vægt på, at aftalen med Infranode giver adgang til finansiering af faciliteter – særligt i en covid-19-udfordret verden – så manglende kapital ikke bliver et benspænd for den grønne vækst i Europa.

Læs også: Verdens største mobile havnekran er ankommet til Esbjerg Havn

”Vi har et virkeligt stærkt udgangspunkt i Esbjerg og i hele Danmark i forhold til grøn energi. De fysiske rammer på Esbjerg Havn er til stede, og med denne aftale sikrer vi også de nødvendige, økonomiske rammer for at kunne forløse det store potentiale og etablere den nødvendige produktionskapacitet”, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

- SMF

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere