13.11.2019  |  Strategi & ledelse

10 nordiske havne i ny bæredygtighedsalliance

Havnene i København, Aarhus og Esbjerg er de danske repræsentanter i et nyt nordisk bæredygtighedssamarbejde, hvor de i alt 10 deltagende havne forpligter sig til at samarbejde om at gøre deres drift mere bæredygtig.

Klodens havne er bindeled mellem land og vand, og knudepunkter for global handel, med masser af trafik og et stort klimaaftryk til følge. Derfor spiller havnene også en central rolle, når det kommer til at indfri såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen.

Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling

På den baggrund er 10 nordiske havne nu gået sammen i alliancen Nordic Ports for a Sustainable Future, der ’anerkender behovet for handling’ og at de deltagende havne skal gå forrest i arbejdet med at skabe den nødvendige forandring.

Det handler først og fremmest om samarbejde havnene imellem, og derfor agter de forskellige havnemyndigheder fremover at diskutere og dele information og best practices om eksempelvis energiforbrug og alternative energikilder, reduktion af forurening og fremmelse af biodiversitet.

Fra Danmark deltager havnene i København (hvor landstrøm til i hvert fald DFDS’ skibe nu for alvor nærmer sig), Aarhus og Esbjerg, og her er man klar til at påtage sig opgaven, med det tætte samarbejde som et afgørende parameter.

”Bæredygtig udvikling er en betragtelig udfordring – men også en udvikling, der rummer stort potentiale og muligheder. Ansvarlig forretningsførelse kalder på innovative måder at tænke og arbejde på. For at sætte fart på løsningerne på bæredygtighedsområdet, er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber. Denne aftale signalerer en stærk vilje blandt nogle af de største havne i Norden til at agere samlet”, siger CEO for Copenhagen Malmö Port, Barbara Scheel Agersnap.

Hun får opbakning fra Sydvestjylland, hvor man i Esbjerg Havn, der er blandt landets største godshavne, ifølge direktør Dennis Jul Pedersen længe har arbejdet med bæredygtighed som ”et helt centralt fokusområde”, men samtidig erkendt, at de store forandringer kræver ligesindede legekammerater.

”Det er ikke en opgave, vi kan løfte alene, og derfor er partnerskaber så afgørende. Både med vores kunder og samarbejdspartnere. Men også med andre havne, fordi det giver os mulighed for at udveksle erfaringer, som kan sætte turbo på udviklingen,” siger han.

Læs også: Havnemyndigheder går sammen i nyt klimaprogram

Udover de danske havne er deltagerne i det nye samarbejde Oslo, Helsinki, Torshavn, Reykjavik, Göteborg, Malmø, Stockholm og Helsingborg.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere