13.11.2019 | Strategi & ledelse
10 nordiske havne i ny bæredygtighedsalliance
Havnene i København, Aarhus og Esbjerg er de danske repræsentanter i et nyt nordisk bæredygtighedssamarbejde, hvor de i alt 10 deltagende havne forpligter sig til at samarbejde om at gøre deres drift mere bæredygtig.
Københavns havn er blandt deltagerne i det nye nordiske samarbejde, der skal gøre havnene mere bæredygtige. I 2020 begynder arbejdet med at etablere et landstrømsanlæg til DFDS' skibe. Foto: CMP
Klodens havne er bindeled mellem land og vand, og knudepunkter for global handel, med masser af trafik og et stort klimaaftryk til følge. Derfor spiller havnene også en central rolle, når det kommer til at indfri såvel FN’s Verdensmål som temperaturmålsætningen fra Parisaftalen.
Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling
På den baggrund er 10 nordiske havne nu gået sammen i alliancen Nordic Ports for a Sustainable Future, der ’anerkender behovet for handling’ og at de deltagende havne skal gå forrest i arbejdet med at skabe den nødvendige forandring.
Det handler først og fremmest om samarbejde havnene imellem, og derfor agter de forskellige havnemyndigheder fremover at diskutere og dele information og best practices om eksempelvis energiforbrug og alternative energikilder, reduktion af forurening og fremmelse af biodiversitet.
Fra Danmark deltager havnene i København (hvor landstrøm til i hvert fald DFDS’ skibe nu for alvor nærmer sig), Aarhus og Esbjerg, og her er man klar til at påtage sig opgaven, med det tætte samarbejde som et afgørende parameter.
”Bæredygtig udvikling er en betragtelig udfordring – men også en udvikling, der rummer stort potentiale og muligheder. Ansvarlig forretningsførelse kalder på innovative måder at tænke og arbejde på. For at sætte fart på løsningerne på bæredygtighedsområdet, er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber. Denne aftale signalerer en stærk vilje blandt nogle af de største havne i Norden til at agere samlet”, siger CEO for Copenhagen Malmö Port, Barbara Scheel Agersnap.
Hun får opbakning fra Sydvestjylland, hvor man i Esbjerg Havn, der er blandt landets største godshavne, ifølge direktør Dennis Jul Pedersen længe har arbejdet med bæredygtighed som ”et helt centralt fokusområde”, men samtidig erkendt, at de store forandringer kræver ligesindede legekammerater.
”Det er ikke en opgave, vi kan løfte alene, og derfor er partnerskaber så afgørende. Både med vores kunder og samarbejdspartnere. Men også med andre havne, fordi det giver os mulighed for at udveksle erfaringer, som kan sætte turbo på udviklingen,” siger han.
Læs også: Havnemyndigheder går sammen i nyt klimaprogram
Udover de danske havne er deltagerne i det nye samarbejde Oslo, Helsinki, Torshavn, Reykjavik, Göteborg, Malmø, Stockholm og Helsingborg.
Innovation

Ny støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter
Til oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.
Branchenyt

Brintbranchen ærgrer sig over aftale om CCS
Dagens CCS-aftale, hvor 27 milliarder kroner bliver fordelt til lagring af mindst 34 millioner tons CO2 i den danske undergrund, indeholder ingen incitamenter til, at CO2’en allerede inden 2030 kan blive anvendt til at producere grønne brændstoffer. Det ærgrer Brintbranchen, der advarer om de potentielle konsekvenser for Danmarks og EU's omstilling af den tunge transport og industri.
Branchenyt

Robotter, automatisering og prisuddeling
Fremtiden er i fokus, når robotterne indfinder sig på HI Tech & Industry Scandinavia i MCH Messecenter Herning den 3.-5. oktober. På messen favnes fremtidens projekter og kunder, ligesom kimen lægges til nye samarbejder. Også vinderen af DIRA Automatiseringsprisen skal kåres på messen.
Lager & distribution

Cobot-automatisering løfter palletering til nyt niveau
Ny virtuel konference kaster lys over, hvordan virksomheder driver palletering mere effektivt.
Innovation

Kunstig intelligens har stort potentiale
Længe har der været snak om, at kunstig intelligens vil transformere måden, vi arbejder på. En ny undersøgelse fra Havard University afslører nu, at brugen af AI ikke kun øger opgavehastigheden med mere end 25 procent, men også forbedrer opgavekvaliteten med over 40 procent.
Innovation

3D-scanner automatiserer Grundfos’ kvalitetssikring
In-line 3D-scanner, der er udarbejdet af specialistvirksomhederne Unimec og Zebicon, har automatiseret Grundfos’ kvalitetskontrol på kritisk vigtige printplader. Løsningen gør det muligt at kvalitetssikre samtlige komponenter i stedet for stikprøver og minimerer antallet af defekte produkter.