22.06.2020  |  Innovation

Automatiske droner skal holde øje med kritisk infrastruktur

Syddansk Universitet (SDU) er blevet sat i spidsen for et EU-projekt, der skal udvikle et automatisk dronesystem, som kan overvåge broer og jernbaner og melde om behov for reparationer på infrastrukturen. Systemet vil spare inspektionsudgifter for over 100 mia. kr.

Normalt foregår inspektioner af fejl og slitage på europæiske broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur via helikoptere eller manuelt styrerede droner.

Disse metoder kan dog både være omkostningsfulde og ineffektive, hvor flere fejl ikke bliver opdaget. Det europæiske forskningsprojekt Drone4Safety, der har SDU i spidsen, skal således udvikle et system af selvstyrende og samarbejdende droner, der i flok skal overvåge Europas infrastruktur – og bagefter give besked, hvis der ses behov for reparationer visse steder. Det skriver SDU på sin hjemmeside.

Gennem EU’s Horizon 2020-program har projektet fået bevilling på 26 millioner kroner og skal løbe fra juni i år frem til 2023.

Læs også: Undersøgelse: Tre faktorer er afgørende for droners udbredelse

”Vi har lavet en foreløbig analyse, som viser, at 70 procent af Europas broer befinder sig inden for en radius af tre kilometer fra strømkabler, og jernbanerne befinder sig naturligvis tæt på jernbaneledninger. Ideen er at udvikle et selvstyrende system af sværmdroner, som høster energi fra disse kabler, og som via kunstig intelligens flyver ud og overvåger infrastrukturen”, siger Emad Samuel Malki Ebeid, der er lektor på SDU’s Dronecenter, som er en del af Mærsk McKinney Møller Instituttet.

Lektoren tilføjer, at man kan sammenligne systemet med en flok fugle, der kan overvåge døgnet rundt og ved steder, som ellers er svære at komme til. Dronerne skal udstyres med kameraer og gennem kunstig intelligens kan de lære at genkende fejl.

SDU estimerer at det automatiske dronesystem vil kunne reducere inspektionsomkostningerne i Europa med 15 milliarder euro årligt (knap 112 milliarder kroner).

 -HCL

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere