17.06.2021  |  SCM 4.0

Hub for printet elektronik åbner for første 10 udviklingsforløb

Teknologisk Institut står i spidsen for en ny international hub for printet elektronik ved navn LEE-BED. Teknologien skal skære virksomheders omkostninger og øge deres konkurrenceevne. Nu åbner hubben for gratis udviklingsforløb for – i første omgang – 10 virksomheder.

”I LEE-BED stiller vi sammen med Europas førende forskningsinstitutter kompetencer og faciliteter inden for printet elektronik til rådighed for industrien. Målet er at styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne gennem nye teknologier, inden vi bliver overhalet af Asien og USA”, fortæller Zachary Davis, der er sektionsleder på Teknologisk Institut, om den printet elektronik-hub, som netop Teknologisk Institut har stået i spidsen for.

LEE-BED startede op i 2019, og de europæiske institutter er nu klar til at åbne dørene for virksomhederne. Der er afsat 80 millioner kroner til initiativet, og lige nu kan 10 virksomheder få adgang til hubben helt gratis.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Virksomhederne kan afprøve nye teknologier uden at foretage store investeringer og løbe en økonomisk risiko i startfasen. På Teknologisk Institut fungerer vi som single entry point og formidler kontakten til de forskningsinstitutter – inklusiv os selv – der bedst kan hjælpe virksomheden i mål med deres innovation. Herefter får kunden adgang til udstyr og ekspertise fra institutterne, der giver sparring fra prototype over pilotproduktion til produktion i fuld skala”, siger Zachary James Davis i en pressemeddelelse.

Læs også: Nu printer igus kunstig intelligens ind i deres komponenter

I dag, den 17. juni, holder LEE-BAD-konsortiet et introducerende webinar for de interesserede virksomheder, hvor forskellige partnere fortæller om konceptet bag LEE-BED, og hvordan man som virksomhed kan deltage i et udviklingsforløb.

Men løbet er ikke kørt for de der missede dagens begivenhed. Gennem Zachary Davis og Teknologisk Institut kan man stadig nå at få en introduktion til forløbene.

Været i gang siden 2016

Teknologisk Institut har arbejdet med printet elektronik siden 2016 og er især stærke inden for udvikling af strømledende blæk på nanokobber og nanosølv. Samtidig råder instituttet over avancerede printere.

”Vi har stor viden om, hvordan printet elektronik kan indgå i eksisterende eller nye produkter, og hvordan man kan forkorte processen fra ide til masseproduktion. Med printet elektronik kan virksomhederne optimere produktionen, nedbringe omkostninger og blive mere konkurrencedygtige og udviklingsparate”, forklarer Zachary Davis.

Stærk konkurrence fra Asien og USA

Teknologien gør det muligt at printe elektrisk ledende baner på stort set alle overflader. Ved at integrere for eksempel sensorer og antenner i produkter, der ellers ikke har smarte funktionaliteter, bliver det muligt at udvikle nye produkter inden for blandt andet medico, wearables, logistik og byggeri.

I Asien og USA er det udbredt, at elektriske komponenter bliver printet på specielle industri-printere. Via inkjet- og aerosol-teknologi printer de meget fine lag på bøjelige materialer som folie, papir og tekstiler. Det åbner op for helt nye muligheder, da man i stil med 3D-print kan printe komplekse konstruktioner til priser, der kan konkurrere med masseproducerede produkter.

Læs også: Selvom 3D-print vinder indpas i industrien, halter SMV’er bagefter

”Den teknologi vil vi udbrede i Europa. I LEE-BED har vi allerede samarbejdet med smykkegiganten Swarovski, der nu kan printe touch-sensorer og LED-belysning i deres krystaller, som kan indgå i tøj og interiør. Vi har også udviklet prototyper på IoT-løsninger og smart packaging for ACCIONA og Grafietic. Med vores udstyr og kompetencer kan vi give virksomhederne direkte adgang til viden og faciliteter. På den måde kan vi accelerere implementeringen af printet elektronik i Europa”, afslutter Zachary Davis.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere