22.02.2021  |  Innovation

Selvom 3D-print vinder indpas i industrien, halter SMV’er bagefter

For tre år siden etablerede Teknologisk Institut projektet AM-LINE 4.0, samt Centeret for Industriel 3D-print. Siden da er flere virksomheder som Danfoss og Grundfos begyndt at udnytte teknologiens muligheder. Men de danske SMV’er mangler stadig at komme med ind i kampen, hvis de skal holde sig konkurrencedygtige international.

For at sætte skub i at den danske fremstillingsindustri tog 3D og metal 3D-print til sig, søsatte Teknologisk Institut med støtte fra Innovationsfonden, samt Grundfos og Danfoss projektet AM-LINE 4.0 i 2018.

Over 3.000 personer har været gennem kurser, open labs, virksomhedsbesøg og webinarer om 3D-print, ligesom demonstrations- og videnscenteret Center for Industriel 3D-print har haft gang i printerne lige siden.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Nordiske virksomheder skal i fællesskab blive bedre til 3D print

”Der er flere, der er begyndt at få øjnene op for mulighederne ved 3D-print, og i løbet af projektets første to år har vi printet omkring 16.500 metal-emner på de to nye metalprintere, som vi indkøbte i forbindelse med AM-LINE 4.0 – men vi har stadig kapacitet til mere”, fortæller Jeppe Byskov, leder af Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut og projektleder i AM-LINE 4.0 i en pressmeddelelse.

Med 3D-print får man nemlig stor designfrihed, hurtig udvikling og en fleksibel produktion, som for eksempel gør det muligt at lave kundetilpassede løsninger. 

Strategisk vigtig teknologi

For de to kommercielle partnere i AM-LINE 4.0 – Danfoss og Grundfos – er 3D-print en vigtig strategisk satsning, og begge har fra starten haft fokus på at identificere metalemner i deres produktion, som med fordel kan fremstilles med 3D-print.

Alle emner udvælges nøje på baggrund af deres business case, og her har man fundet en række komponenter med meget stort potentiale – for eksempel i forhold til reduceret vægt, kortere fremstillingstid og lavere pris. Det resulterer i kortere time-to-market og optimeret produktivitet.

Læs også: SCM Agendaen #5 – Sådan bliver virksomheden mere klar til cloud

”Hos Danfoss har vi 3D-printet en fikstur til trykprøvning af ventiler. Motivationen for at 3D-printe var at reducere vægten og dermed lettere håndteringen, da værktøjet ved brug skal løftes 5-6 gange i timen. Resultatet var en vægtreduktion på 77 % samt en prisreduktion på 35 % sammenlignet med det traditionelle værktøj”, fortæller Niklas Franke, Head of Additive Design and Manufacturing, Danfoss Heating.

Men kompetencerne inden for 3D-print mangler stadig delvist i Danmark - særligt i de små- og mellemstore virksomheder.

”Det er vigtigt for os og Danmarks konkurrenceevne, at SMV’erne og vores kommende medarbejdere har de rette kompetencer inden for 3D-print. Teknologien er nødt til at komme ind i uddannelserne nu”, lyder det fra Thorsten Brorson Otte, Additive Manufacturing Manager hos Grundfos.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere