19.10.2020  |  Strategi & ledelse

Nordiske virksomheder skal i fællesskab blive bedre til 3D print

For at styrke danske fremstillingsvirksomheders konkurrenceevne vil Dansk AM Hub bringe dem sammen med virksomheder i Sverige og Norge. Målet er at løfte deres erfaring og brug af Additive Manufacturing (AM) og 3D print.

Dansk AM Hub er gået sammen svenske Alfred Nobels Science Park. De to partnere ønsker at styrke det nordiske økosystem inden for Additive Manufacturing /3D print i troen på, at de nordiske lande i fællesskab kan tage en førerposition i koblingen mellem nye digitale produktionsteknologier, særligt 3D Print og mere bæredygtige produktioner.

”I de nordiske lande er vi gode til at samarbejde, lære af hinanden og vi har mange både store og mindre virksomheder, der kan få gavn af at erfaringsudveksle med hinanden. Vi gør det allerede i Danmark gennem Dansk AM Hubs aktiviteter, så hvorfor ikke lære af – og inspirere nogle af de bedste produktionsvirksomheder i vores nabolande i Norden", siger Frank Rosengreen Lorenzen, CEO, Dansk AM Hub.

Tyskland er et af de førende lande, når det kommer til brug af AM og 3D print. Dette er blandt andet drevet af store industrier som produktion af biler, fly m.v. Når de store aktører satser på nye produktionsformer, tvinger det de små og mellemstore virksomheder, som ofte er underleverandører, til at følge med. Og det er det, projektparterne vil have de nordiske virksomheder til at gøre.

Projektet vil bringe både virksomheder, NGO’er, universiteter og offentlige aktører sammen i et økosystem på tværs af Norden.

Når man ser på Danmark, Sverige og Norge så har vi mange dygtige og store produktionsvirksomheder, der er i gang med udvikling og produktion af 3D print. Men det er et nyt område og alle skal bruge de dyre lærepenge for at få hul på at kunne producere og faktisk spare penge, tid og ressourcer. ”Hvis alle skal gøre sig de samme erfaringer kommer det til at tage tid og vi bliver overhalet af de helt store lande og aktører”, forsætter Frank Rosengreen Lorenzen.

Læs også: Mere viden om 3D-print skal styrke dansk robotindustri

Med projektet håber de to aktører, at man kan springe nogle af de dyre timer over ved at lære af hinanden. Både Danfoss og Saab er allerede involveret i projektet med stor begejstring.

”I Danfoss har vi allerede sparet mange hundrede tusind euro på at bruge 3D print aktiviteter. Det er et område, vi satser på, og udviklingen går stærkt, så vi er ivrige efter at udveksle erfaringer med vores nordiske nabo-virksomheder, både på teknologien og kompetencer”, siger Steffen Schmidt, Segment Head & Platform Architect – Additive Manufacturing, Danfoss.

Også hos Saab ser man med begejstring på at fremme AM området og er i fuld gang med at implementere 3D print.

”Det er meget vigtigt, at 3D print-teknologien spredes til flere virksomheder. Et tydeligere samarbejde mellem de nordiske lande, hvor vi har mulighed for at dele viden mellem flere virksomheder, kan fremskynde anvendelsen af ​​AM – og øge kompetencer, som også gavner vores aktiviteter. Derfor er vi glade for at støtte denne kategori af initiativer, som Dansk AM-Hub og Alfred Nobel Science Park gennemfører”, fortæller Göran Backlund, CTO Saab Dynamics AB, Chair of Saab AM Group.

Det er med støtte fra EU, at Dansk AM Hub i første omgang vil afdække forholdende i de nordiske landes brug af AM og undersøge hvilke barrierer virksomhederne oplever, og hvor der er behov for at gøre en større indsats. Herudover vil de bringe aktørerne sammen, så man netop kan høste erfaringer fra hinanden.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere