07.09.2020  |  Produktion

Mere viden om 3D-print skal styrke dansk robotindustri

Teknologisk Institut etablerer nyt interessenetværk, som skal samle automation-industrien med sigte på at maksimere udnyttelsen af 3D print – det gælder fx robot- og dronevirksomheder.

Teknologisk Institut lancerede i januar 2018 3D-print projektet AM-LINE 4.0, der skal sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.

Som led i det projekt etablerer instituttet nu et tredje interessenetværk; denne gang centreret omkring automation-industrien. Målet med det nye interessenetværk har været at samle virksomheder inden for en fælles industrigruppe, som har interesse i 3D-print, og som ønsker at udveksle erfaringer, udfordringer og muligheder med ligesindede.

Læs også: 3D-print kan mindske sårbarhed i forsyningskæderne

”For os handler det om at få indsigt i, hvad nogle af de andre gør inden for 3D-print, for vi snakker ikke så meget på tværs af virksomhederne i hverdagen, hvor vi har travlt. Og så bliver det spændende at lære mere om mulighederne med 3D-print i vores industri – fx inden for griberfingre”, lyder det fra Sebastian Precup, Senior Mechanical Engineer hos Scape Technologies, som er en af virksomhederne i netværket.

Uudnyttet potentiale

I Danmark har vi opbygget en styrkeposition inden for automation, robotteknologi og droner. Men potentialet kan være endnu større, hvis danske robotvirksomheder bliver bedre til at udnytte de muligheder, som 3D-print tilbyder på dette område.

De fleste virksomheder, som arbejder med automation, robotteknologi og droner, har hørt om 3D-print. Det er dog langt fra alle, der bruger teknologien, og de der gør, bruger den typisk til prototyper - men potentialet er langt større. På Teknologisk Institut har man både en professionel tilgang til industriel 3D-print og en stor viden om robotteknologi, og her ser man en række synergier mellem de to områder.

”Med 3D-print har man en enorm designfrihed og mulighed for at samle flere funktioner i ét emne. På den måde kan man fx vægtreducere gribere betragteligt, så robotter får øget hastighed og dermed øget produktivitet. Alternativt kan man anvende en mindre – og billigere – robot. Hvis man har den digitale tegning på de emner, der skal håndteres, har man også den fordel, at det let at designe og printe en griber, der passer til – og det er lynhurtigt at modificere, hvis der skal laves rettelser hen ad vejen. Det samme gælder i øvrigt montageværktøjer og fiksturer”, fortæller Henning Henningsen, Seniorkonsulent på Teknologisk Institut og 3D-print ekspert.

Samlet set kræver en styrket dansk position indenfor automation en øget viden og en bedre gensidig forståelse, og det er målet med det nye interessenetværk, som Teknologisk Institut har etableret.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere