Mere viden om 3D-print skal styrke dansk robotindustri

Teknologisk Institut etablerer nyt interessenetværk, som skal samle automation-industrien med sigte på at maksimere udnyttelsen af 3D print – det gælder fx robot- og dronevirksomheder.

Robotnetværket er en del af 3D-print projektet AM-LINE 4.0 og har indtil videre deltagelse af 20 virksomheder. Foto: Teknologisk Institut.

07.09.2020

SCM.dk

Teknologisk Institut lancerede i januar 2018 3D-print projektet AM-LINE 4.0, der skal sikre, at danske industrivirksomheder får den nødvendige viden og kapacitet til at kunne udnytte det store potentiale i 3D-printproduktion.

Som led i det projekt etablerer instituttet nu et tredje interessenetværk; denne gang centreret omkring automation-industrien. Målet med det nye interessenetværk har været at samle virksomheder inden for en fælles industrigruppe, som har interesse i 3D-print, og som ønsker at udveksle erfaringer, udfordringer og muligheder med ligesindede.

Læs også: 3D-print kan mindske sårbarhed i forsyningskæderne

”For os handler det om at få indsigt i, hvad nogle af de andre gør inden for 3D-print, for vi snakker ikke så meget på tværs af virksomhederne i hverdagen, hvor vi har travlt. Og så bliver det spændende at lære mere om mulighederne med 3D-print i vores industri – fx inden for griberfingre”, lyder det fra Sebastian Precup, Senior Mechanical Engineer hos Scape Technologies, som er en af virksomhederne i netværket.

Uudnyttet potentiale

I Danmark har vi opbygget en styrkeposition inden for automation, robotteknologi og droner. Men potentialet kan være endnu større, hvis danske robotvirksomheder bliver bedre til at udnytte de muligheder, som 3D-print tilbyder på dette område.

De fleste virksomheder, som arbejder med automation, robotteknologi og droner, har hørt om 3D-print. Det er dog langt fra alle, der bruger teknologien, og de der gør, bruger den typisk til prototyper - men potentialet er langt større. På Teknologisk Institut har man både en professionel tilgang til industriel 3D-print og en stor viden om robotteknologi, og her ser man en række synergier mellem de to områder.

”Med 3D-print har man en enorm designfrihed og mulighed for at samle flere funktioner i ét emne. På den måde kan man fx vægtreducere gribere betragteligt, så robotter får øget hastighed og dermed øget produktivitet. Alternativt kan man anvende en mindre – og billigere – robot. Hvis man har den digitale tegning på de emner, der skal håndteres, har man også den fordel, at det let at designe og printe en griber, der passer til – og det er lynhurtigt at modificere, hvis der skal laves rettelser hen ad vejen. Det samme gælder i øvrigt montageværktøjer og fiksturer”, fortæller Henning Henningsen, Seniorkonsulent på Teknologisk Institut og 3D-print ekspert.

Samlet set kræver en styrket dansk position indenfor automation en øget viden og en bedre gensidig forståelse, og det er målet med det nye interessenetværk, som Teknologisk Institut har etableret.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online