Green Power Denmark: Regeringen må sætte turbo på elektrificeringen
Regeringen har droppet at gennemføre udbuddet af havvindmøller i de indre farvande, og planerne om Energiø Bornholm er udskudt. Til gengæld vil regeringen gennemføre et nyt udbud af havvindmøller i 2026.
Regeringen har droppet at gennemføre udbuddet af havvindmøller i de indre farvande, og planerne om Energiø Bornholm er udskudt. Til gengæld vil regeringen gennemføre et nyt udbud af havvindmøller i 2026. Foto: 123rf.com
Hvis vi skal ud af den nuværende krise og igen gøre det økonomisk attraktivt at opføre vedvarende energi i Danmark, skal forbruget af grøn strøm stige markant. Regeringen har nu et år til at lave en plan for, hvordan vi erstatter fossil energi med grøn strøm i industrien, husstandene og transportsektoren, mener Green Power Denmark.
Beslutningen om at annullere anden del af udbuddet af havvindmøller er en naturlig konsekvens af, at ingen før jul bød på de tre områder i Nordsøen.
”Vilkårene i de indre farvande er de samme som i Nordsøen, men placeringerne er dårligere. Så der er ikke udsigt til, at der kommer bud. Derfor er det fint, at regeringen annullerer udbuddet i de indre farvande, så vi kan komme videre og få genstartet udbygningen med havvindmøller”, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.
Regeringen vil senere på foråret præsentere en model for, hvordan vi får flere vindmøller i havene omkring Danmark. Men et nyt udbud vil ikke være gennemført før 2026.
”Det er en lang forsinkelse, men det er helt afgørende, at regeringen rammer plet næste denne gang. Der er heldigvis en god dialog i gang med aktørerne”, siger Kristian Jensen.
”Med regeringens beslutning er det nu sikkert, at nye havvindmølleparker først vil være klar til at producere strøm i årene efter 2030. Derfor er det afgørende, at vi får opført flere solceller og vindmøller på land. Der er mange projekter, som venter på, at der kommer fornuftige vilkår for at opføre mere vedvarende energi på land. Regeringen kan gøre meget for at hjælpe de projekter på vej”, siger han.
Regeringen må også løse den grundlæggende udfordring i Danmarks grønne omstilling – at det går for langsomt med at elektrificere vores samfund. En opgørelse fra Green Power Denmark viser, at det samlede elforbrug steg med 5,1 procent i 2024. Det er godt – men fortsat milevidt fra vores ambitioner om at skabe et grønt, sikkert og konkurrencedygtigt samfund.
Det kommende brintrør, som regeringen nu skaber forbedrede muligheder for, er en central del af løsningen, da produktionen af dansk brint vil aftage store mængder strøm.
”Men der er brug for en mere vidtgående plan. Regeringen har nu et år til at sætte turbo på elektrificeringen af Danmark. De fossile brændstoffer skal ud af industriproduktionen alle steder, hvor det er muligt. Husstandene skal af med deres naturgasfyr og over på fjernvarme eller en varmepumpe. Og så skal vi fortsætte den grønne omstilling af biler og lastbiler, som lige nu viser positive takter. Regeringen bør bruge anledningen til at sætte en klar retning med konkret handling bag. Det vil få usikkerheden om fremtidens forbrug til at forsvinde, så udbygningen af grøn strøm og omstillingen af vores energiforbrug kan følges ad, siger Kristian Jensen.
Regeringen har også udskudt planerne om Energiø Bornholm. Det er fornuftigt i den nuværende situation, mener Kristian Jensen.
”Vi er mange, som venter på afklaring om Energiø Bornholm, men jeg har forståelse for regeringens beslutning. Det er klart, at når en så vigtig partner i projektet som Tyskland er i valgkamp og ikke kan træffe de nødvendige beslutninger, før valget er overstået, må vi væbne os med tålmodighed”, siger han.
Kilde: Green Power Denmark
/ PiB