Forretningen skal styre IT, ikke omvendt

IFS har 1000 mand ansat til at arbejde med forskning og udvikling. Højteknologi som AI, IoT og cloud står på menuen, og mulighederne er store. Men de skal ikke diktere selskabets retning, forklarer R&D-chef Thomas Säld.

Thomas Säld på scenen i Atlanta for at præsentere R&D-divisionens arbejde. Foto: Anders Kampmann.

23.05.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

"Grænserne mellem forretning, teknologi og IT bliver visket ud, og det gør, at man som virksomhed skal være opmærksom på, hvordan man tager de her ting til sig”, siger Thomas Säld. Foto: IFS.

Det fortæller senior vice president for research and development i IFS, Thomas Säld, som SCM.dk mødte på selskabets store konference i Atlanta i starten af denne måned. Den rutinerede svensker, hvis karriere i IFS strækker sig tilbage til 1993, er øverste chef for koncernens 1000 mand store forsknings- og udviklingsdivision, der også tæller ’afstikkeren’ IFS Labs.

R&D-arbejdet, der beskæftiger omkring hver fjerde ansatte i selskabet, er et centralt element for forretningen, understregede Thomas Säld, og det giver udfordringer, som man efter bedste evne søger at være på forkant med.

”Fremskridtene går rigtig stærkt i disse år, specielt i vores branche og dem, vi er i kontakt med, ikke mindst lager- og logistikindustrien. Grænserne mellem forretning, teknologi og IT bliver visket ud, og det gør, at man som virksomhed skal være opmærksom på, hvordan man tager de her ting til sig”, sagde han og fortsatte:

”Der skal være en klar og konkret business case bag, når man vil inddrage en teknologisk løsning; det skal ikke bare være for teknologi for teknologiens skyld. Hensynet til forretningen skal styre éns IT-strategi, ikke omvendt”.

Dygtige, loyale folk i Sri Lanka
Sri Lanka spiller en nøglerolle for IFS’ udviklingsarbejde. Over halvdelen af de 1000 R&D-ansatte er placeret i den asiatiske østat tæt ved Indiens sydspids. Yderligere 200 er ’hjemme’ i Sverige, mens de øvrige er spredt i otte andre lande verden over.

Hovedfokusset på Sri Lanka har været et ”godt valg” for IFS, pointerede Thomas Säld.

”Vi har været tilstede i landet siden 1997, hvor vi i dag er den tredjestørste IT-virksomhed, og det har fungeret glimrende. Det er ikke kun de lavere omkostninger, der gør sig gældende, vi har også været i stand til at finde de rigtige folk, en stor og veluddannet talentmasse, som gerne vil arbejde for os, og ikke mindst nogle meget loyale ansatte, hvilket alt sammen er med til at give en bedre udvikling”, forklarede han.

Kunstig intelligens kan forudse en efterspørgsel ganske præcist ud fra en masse parametre, hvilket reducerer en lang række omkostninger

Thomas Säld om samarbejde med Spritbolaget i Sverige

Noget af det, der fylder på paletten for de mange udviklere, er områder som kunstig intelligens (AI), Internet of Things (IoT) og cloud. Det er ifølge Thomas Säld teknologier med stort potentiale, ikke mindst i forhold til IFS’ generelle strategi om servitization; altså at man ikke længere sælger et produkt, men i stedet ejer sine løsninger og sælger den service, de leverer.

AI hjælper med spiritusindkøb
Her hænger teknologierne sammen, påpegede Säld, og fremhævede et aktuelt partnerskab med det statslige svenske vin- og spiritusmonopol Spritbolaget som et godt eksempel.

”Vi samarbejder med dem omkring lancering og håndtering af nye produkter. Tidligere manglede de i høj grad præcise prognoser for salg, men her kan kunstig intelligens forudse en efterspørgsel ganske præcist ud fra en masse parametre. Det fører til bedre indkøb, både når det kommer til mængder, geografisk distribution, timing osv., hvilket igen reducerer en lang række omkostninger”, sagde han.

Læs også: Forbindelse til det næste

Fremadrettet pegede Thomas Säld på betalingsløsninger og sporing af komponenter i eksempelvis flyindustrien, begge med blockchain som fundament, som områder, man vil dedikere ressourcer til.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: IFS World Conference

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online