Flere globale brands giver indsigt i leverandørkæder

Gap og VF Corp. er de nyeste i rækken af globale, indflydelsesrige brands, der gør sine leverandørkæder transparente. Håbet fra Human Rights Watch er, at tendensen bliver mere normen end afvigelsen.

Hvis det står til menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch skal flere virksomheder afsløre de fabrikker, de gør brug af som led i deres supply chain. Foto: Flickr/Graphics Design Sample..

22.09.2016

SCM.dk

De to amerikanske beklædningsvirksomheder Gap og VF Corp. tilslutter sig rækken af indflydelsesrige brands, der nu giver indblik i sine leverandørkæder, beretter menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Læs også: Store brands arbejder for bæredygtig bomuld

På listen over brands med en sådan gennemsigtighed findes bl.a. også Marks & Spencer, H&M, Levi’s, Adidas, Puma og Nike.

”Disse førende beklædningsbrands har offentliggjort deres leverandørkæder. Sammen sender de en vigtig besked om, at gennemsigtighed bør være normen i beklædningsindustrien”, siger seniorrådgiver for kvinderettigheder hos HRW, Aruna Kashyap, og forsætter:

”Brands, der ikke offentliggør deres leverandører, tilbageholder et vigtigt redskab til at vurdere produktionsarbejdernes vilkår og rettigheder. Og de skal stoppe med at komme med undskyldninger”.

Gap har over en længere periode arbejdet med at forbedre forholdene for ansatte, der arbejder på de fabrikker, virksomheden gør brug af. Gap har således haft succes med flere af sine målsætninger, der siden 2004 er blevet sat, men nu er tiden således kommet til at offentligere leverandørerne.

Nemmere at anmelde
Særligt for Gap er offentliggørelsen et vigtigt skridt at tage, da virksomheden tidligere har holdt oplysningerne hemmelige grundet ”konkurrencemæssige årsager”.

Gap oplyser i et 47 sider langt dokument navnene og adresserne på leverandører i lande som Bangladesh, Cambodia, Kina, Egypten, Guatemala, Indien og Indonesien.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

For VF Corp. tæller offentliggørelsen 700 aktiviteter på verdensplan – herunder i Argentina, Bangladesh, Cambodia, Den Dominikanske Republik, Indien, Pakistan, Tyrkiet, Mexico og Vietnam.

Ifølge Aruna Kashyap muliggør gennemsigtigheden, at brand-virksomhederne kan blive advaret om og handle ud fra mulige overtrædelser af menneskerettighederne på fabrikkerne. Desuden bliver det nemmere for de fabriksansatte at indgive anmeldelser, hvis den pågældende fabrik overtræder reglerne og de sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

Flere brands skal tilslutte sig
Behovet for leverandørgennemsigtighed steg i 2013, hvor en fabrik i Bangladesh kollapsede. 1.138 fabriksmedarbejdere døde og flere tusind blev såret. Både Gap og VF Corp. kritiserede sikkerheden på fabrikken, men fik selv kritik for ikke at gøre noget mere aktivt mod forholdene.

Hos Human Rights Watch, og blandt andre menneskerettighedsorganisationer, presser man på for at få andre brands til at støtte op og offentligøre deres leverandørkæder.

En række større firmaer såsom Forever 21, Mango, Walmart, Sears og Fast Retailing afviser stadig at afsløre de fabrikker, de benytter sig af.

”Nu hvor Gap, VF Corp. og Target for nyligt har offentliggjort deres fabrikslister bør andre amerikanske virksomheder såsom Walmart, JCPenney og Sears ikke længere komme med nogen undskyldninger for at holde deres leverandører hemmelige”, lyder det fra Liana Foxvog, som er kommunikationsansvarlig hos organisationen International Rights Forum.

Læs også: Nyt bæredygtighedskodeks fra H&M

Så sent som på 2016-udgaven af Copenhagen Fashion Summit, som fandt sted i maj, var temaet med leverandør-offentliggørelser til debat. Her lød det bl.a., at hvis der ikke snart kommer en gældende lovgivning på området, har gennemsigtigheden på området lange udsigter.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online