Europæiske topledere vil tidoble Nordsøens havvindkapacitet

På et topmøde om havvindspotentialet i Nordsøen, der afholdes på Europas største vindhavn, Esbjerg Havn, erklærer europæiske topledere, at man vil tidoble havvindkapaciteten i Nordsøen til minimum 150 gigawatt inden 2050.

Udover EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, og Mette Frederiksen deltager også Nederlandenes premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo. Foto: Esbjerg Havn.

24.05.2022

SCM.dk

EU har ambitiøse mål for udfasningen af fossile brændsler, og behovet for at accelerere udfasningen er kun blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine. Ved sidste uges europæiske Nordsøtopmøde i Esbjerg underskrev ledere fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien en fælles erklæring om en massiv udbygning af havvind i Nordsøen, så elproduktionen i Nordsøen i 2050 kan forsyne godt 230 millioner europæiske husstande.

”Vi er selvfølgelig enormt stolte af, at Esbjerg Havn danner ramme om det historiske topmøde, hvor der kommer så markante udmeldinger om ambitionerne for europæisk havvind i Nordsøen. Det er nogle meget store tal. Det her understreger, hvad vi har sagt før. Vi får rigtig travlt i Esbjerg i de kommende år”, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Esbjerg har én af verdens førende havne indenfor havvind og hele værdikæden er til stede på havnen, som har været involveret i udskibningen af over 4.000 offshore-vindmøller med en samlet kapacitet på over 22 GW. Men selvom havnen og resten af værdikæden har forberedt sig på den stigende efterspørgsel efter havvind, så er der stadig barrierer i forhold til at nå de ambitiøse målsætninger – især er der behov for mere havneinfrastruktur.

Læs også: DI: Produktion af vindenergi skal tidobles, hvis vi skal udnytte Power-to-X

”Havnene mangler simpelthen plads. Vi er godt i gang med at udvide havnen i Esbjerg, men det tager lang tid at opbygge den nødvendige infrastruktur. Derfor er det vigtigt, at de ambitiøse målsætninger følges af en plan for, hvordan vi opgraderer Europas havneinfrastruktur og giver branchen noget fleksibilitet i udbuddene og mere effektiv behandling af de enkelte projekter, så de kan møde efterspørgslen på den mest effektive måde”, siger Dennis Jul Pedersen.

Energiøer og mere fleksible godkendelsesprocesser

Hvis de ambitiøse målsætninger skal indfries og potentialet i Nordsøen udnyttes, skal der tænkes nyt. Her er Danmark gået forrest med planerne om at etablere energiøer i Nordsøen, der kan fungere som basefor havvind og samtidig skabe moderne Power-To-X-løsninger. Samtidig forventes den såkaldte Esbjerg-erklæring at indeholde konkrete tiltag, der skal gøre projektbehandlingen mere smidig.

”Med energiøerne kommer vi op i en endnu større skala i forhold til energiproduktion, så det er virkelig noget, der batter for den europæiske energiforsyning. De danske energiøer bliver førende indenfor moderne produktion af vedvarende energi, så det giver god mening, at Europa ser mod Danmark, når der skal findes løsninger. Samtidig er det meget positivt, at man er klar til at se på mere fleksible udbuds-og godkendelsesprocesser”, siger Dennis Jul Pedersen.

Læs også: Nu skal der bygges vindmølletårne på Esbjerg Havn

Udover EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen og Tysklands kansler, Olaf Scholz, deltager også Nederlandenes premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo. Desuden deltager landenes energiministre. Hele delegationen blev vist rundt på havnen og besøgte nogle af havnens førende virksomheder indenfor havvind, hvorefter Esbjerg-erklæringen blev godkendt. 

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online