24.05.2022  |  Sourcing

Europæiske topledere vil tidoble Nordsøens havvindkapacitet

På et topmøde om havvindspotentialet i Nordsøen, der afholdes på Europas største vindhavn, Esbjerg Havn, erklærer europæiske topledere, at man vil tidoble havvindkapaciteten i Nordsøen til minimum 150 gigawatt inden 2050.

EU har ambitiøse mål for udfasningen af fossile brændsler, og behovet for at accelerere udfasningen er kun blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine. Ved sidste uges europæiske Nordsøtopmøde i Esbjerg underskrev ledere fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien en fælles erklæring om en massiv udbygning af havvind i Nordsøen, så elproduktionen i Nordsøen i 2050 kan forsyne godt 230 millioner europæiske husstande.

”Vi er selvfølgelig enormt stolte af, at Esbjerg Havn danner ramme om det historiske topmøde, hvor der kommer så markante udmeldinger om ambitionerne for europæisk havvind i Nordsøen. Det er nogle meget store tal. Det her understreger, hvad vi har sagt før. Vi får rigtig travlt i Esbjerg i de kommende år”, siger havnedirektør Dennis Jul Pedersen.

Esbjerg har én af verdens førende havne indenfor havvind og hele værdikæden er til stede på havnen, som har været involveret i udskibningen af over 4.000 offshore-vindmøller med en samlet kapacitet på over 22 GW. Men selvom havnen og resten af værdikæden har forberedt sig på den stigende efterspørgsel efter havvind, så er der stadig barrierer i forhold til at nå de ambitiøse målsætninger – især er der behov for mere havneinfrastruktur.

Læs også: DI: Produktion af vindenergi skal tidobles, hvis vi skal udnytte Power-to-X

”Havnene mangler simpelthen plads. Vi er godt i gang med at udvide havnen i Esbjerg, men det tager lang tid at opbygge den nødvendige infrastruktur. Derfor er det vigtigt, at de ambitiøse målsætninger følges af en plan for, hvordan vi opgraderer Europas havneinfrastruktur og giver branchen noget fleksibilitet i udbuddene og mere effektiv behandling af de enkelte projekter, så de kan møde efterspørgslen på den mest effektive måde”, siger Dennis Jul Pedersen.

Energiøer og mere fleksible godkendelsesprocesser

Hvis de ambitiøse målsætninger skal indfries og potentialet i Nordsøen udnyttes, skal der tænkes nyt. Her er Danmark gået forrest med planerne om at etablere energiøer i Nordsøen, der kan fungere som basefor havvind og samtidig skabe moderne Power-To-X-løsninger. Samtidig forventes den såkaldte Esbjerg-erklæring at indeholde konkrete tiltag, der skal gøre projektbehandlingen mere smidig.

”Med energiøerne kommer vi op i en endnu større skala i forhold til energiproduktion, så det er virkelig noget, der batter for den europæiske energiforsyning. De danske energiøer bliver førende indenfor moderne produktion af vedvarende energi, så det giver god mening, at Europa ser mod Danmark, når der skal findes løsninger. Samtidig er det meget positivt, at man er klar til at se på mere fleksible udbuds-og godkendelsesprocesser”, siger Dennis Jul Pedersen.

Læs også: Nu skal der bygges vindmølletårne på Esbjerg Havn

Udover EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen og Tysklands kansler, Olaf Scholz, deltager også Nederlandenes premierminister Mark Rutte og Belgiens premierminister Alexander De Croo. Desuden deltager landenes energiministre. Hele delegationen blev vist rundt på havnen og besøgte nogle af havnens førende virksomheder indenfor havvind, hvorefter Esbjerg-erklæringen blev godkendt. 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere