01.12.2021  |  Produktion

Nu skal der bygges vindmølletårne på Esbjerg Havn

På Esbjerg Havn vil Valmont SM bygge vindmølletårn. Det er stålkonstruktionsproducenten nu et skridt tættere med sin nye aftale med Esbjerg Havn, som betyder, at en fabrik nu kan blive bygget.

Esbjerg Havn og virksomheden Valmont SM har indgået en aftale om, at der kan opføres en fabrik på havnen, hvor der kan produceres af vindmølletårne.

”Vi er meget glade for muligheden, som giver os en betydelig konkurrencemæssig fordel i det meget travle marked, der venter i de kommende år”, siger Niels Brix, der er adm. direktør for Valmont SM.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virksomheden, der hører til i Rødekro, er leverandør af komplekse stålkonstruktioner og tårne, der bruges til vindmøller. Serieproduktion af offshoretårne og kundespecifikke emner produceret med moderne svejse-og overfladebehandlingsudstyr er kerneforretningen, og blandt kunderne er Siemens og Vestas.

Læs også: Mens Esbjerg knapt undgår nedgang, vokser Aabenraa Havn

Ifølge Niels Brix er Esbjerg en oplagt placering af fabrikken, fordi elementerne til havvind bliver stadigt større. Det gør det sværere at transportere dem på vejene, hvilket gør det oplagt at producere dem direkte på havnearealet.

”Esbjerg Havn er førende på havvind i Danmark og Europa, og vi forventer et stærkt voksende marked, hvor vi via Esbjerg får adgang til markederne i både England, Tyskland og Holland. Og samtidig har havnen en velafprøvet infrastruktur, som også har tiltrukket mange andre virksomheder, blandt andet servicevirksomheder”, uddyber Niels Brix.

Resultat af målrettet arbejde

Aftalen om en kommende tårnfabrik på havnen er et resultat af et intenst arbejde for at få produktion af komponenter til vindmøller placeret på havnen i Esbjerg.

”Det er noget, vi har arbejdet på længe, og nu er timingen helt rigtig”, siger bestyrelsesformand for Esbjerg Havn, Flemming Enevoldsen.

Men Valmont SM er ikke alene om at have spottet potentialet i Esbjerg Havn. Ifølge Havnedirektør Dennis Jul Pedersen er der en markant stigende efterspørgsel efter havnekapacitet i Esbjerg.

”Vi mærker øget aktivitet”, siger han og understreger, at aftalen også går fint i tråd med den netop igangsatte havneudvidelse, som blandt andet skal bruges til oplagring af store vindmøllekomponenter.

En del af en samlet investeringsplan

Byggeriet af den nye fabrik er en del af en større investeringsplan i grøn infrastruktur på havnen, så Esbjerg Havn fortsat har kapaciteten til at håndtere den stigende efterspørgsel på havvind.

”Aftalen er en del af vores ambitioner om at bidrage endnu mere til Danmarks grønne omstilling og eksport, som vi allerede har gjort de sidste mange år”, fortæller Flemming Enevoldsen.

Øgede investeringer på Esbjerg Havn bliver også nødvendigt, hvis de ambitiøse mål sat af EU skal nås. EU har nemlig besluttet, at der skal være opført 300 gigawatt havvind i Nordsøen inden 2050. Danmarks samlede havvindskapacitet er i dag omkring 1,7 gigawatt.

Læs også: Aarhus Havn stod fast i stormvejret og belønnes med vækst

I 2020 meldte den nordiske infrastrukturfond Infranode sig desuden parat til at foretage grønne investeringer for en milliard kroner på Esbjerg Havn. Med de investeringer er fonden klar til etablering af havnefaciliteter til brug for oplagring og fremstilling af komponenter til havvindindustrien.

Investeringerne vil blive iværksat løbende i takt med, at producenter af vindmøllekomponenter og servicevirksomheder udbygger deres aktiviteter.

I første omgang starter Esbjerg Havn med at bygge fabrikken, som senere skal være vært for Valmont SMs vindmølletårnproduktion. Det forventes, at den nye fabrik står færdig i slutningen af 2023.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere