EU: Virksomheder skal kunne spore konfliktmineralimport

Europa-Parlamentet har vedtaget et lovudkast, der skal forpligte importører af konfliktmineraler til at udvise rettidig omhu og have tjek på deres leverandører og forsyningskæder, når det kommer til overholdelsen af regler og rettigheder.

Nye regler fra EU skal styrke sporbarheden og åbenheden omkring indkøbet af konfliktmineraler fra kilder som denne guldmine i Tanzania. Arkivfoto..

07.04.2017

SCM.dk

Fra overstatsligt niveau søger EU nu at regulere værdikæder med en ny model, der vil forpligte alle importører af mineralerne, bortset fra de allermindste, til at udvise rettidig omhu – due diligence – i forhold til deres leverandører, ligesom de større producenter skal offentliggøre strategier for, hvordan de vil monitorere deres kilder og sikre, at de overholder regler og rettigheder.

Modellen er det centrale element i et lovudkast, der med et stort flertal blev vedtaget i Europa-Parlamentet midt i marts, og sigter efter at dække 95 procent af importen af konfliktmineralerne (tin, tungsten, tantal og guld) til Europa. Kun de absolut mindste aktører, såsom juvelerer og tandlæger, får lov at gå fri, så de ikke bliver ramt af ”urimelige bureaukratiske byrder”, som det hedder.

Som en del af forhandlingerne sikrede Parlamentet sig, at store virksomheder (500+ ansatte), der køber mineralerne til deres produktion, bliver opfordret til at rapportere om deres indkøbspraksisser, og at de vil kunne gå med i et EU-styret registreringssystem.

Måske udbredt til andre industrier
Reguleringen lægger op til at anvende eksisterende kontrolinstanser, igen for ikke at skabe unødige byrder, mens Parlamentet forsikrede om, at disse instanser vil blive tjekket jævnligt for at sikre, at de lever op til OECD’s guidelines.

Ifølge CSR Chef i Dansk Erhverv, Morten Lehmann, har ”de nye omfattende krav været mødt med en vis skepsis fra industrien”. For at imødekomme dette, har man besluttet, at Europa-Kommissionen skal kunne vurdere, om en due diligence-ordning lever op til kravene i forordningen. Kommissionen kan så på den baggrund tage stilling til ansøgninger om ordninger fra både myndigheder og virksomheder.

Den model mener Dansk Erhverv kan sprede sig til andre industrier, der kæmper med diverse udfordringer i forsyningskæderne, eksempelvis beklædningsindustrien, som ofte omtalt her på CSR.dk.

”Dansk Erhverv ser dette som en reguleringsmodel, der muligvis vil kunne lægge pres på at få udbredt til andre globale værdikæder, såsom tekstiler og skotøj”, skriver Morten Lehmann.

Læs også: Risikostyring og teknologi hænger sammen i forsyningskæden

Når aftalen om de nye regler er blevet godkendt i Ministerrådet, vil den blive publiceret i EU’s såkaldte Official Journal. Due diligence-forpligtelserne skal så være gældende fra d. 1. januar 2021, således at unionens medlemsstater har tid til at gøre det nødvendige forarbejde inden da.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

26.04.2024SCM.dk

Forskere vil have øget fokus på unødvendig plastik

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle