EU: Virksomheder skal kunne spore konfliktmineralimport

Europa-Parlamentet har vedtaget et lovudkast, der skal forpligte importører af konfliktmineraler til at udvise rettidig omhu og have tjek på deres leverandører og forsyningskæder, når det kommer til overholdelsen af regler og rettigheder.

Nye regler fra EU skal styrke sporbarheden og åbenheden omkring indkøbet af konfliktmineraler fra kilder som denne guldmine i Tanzania. Arkivfoto..

07.04.2017

SCM.dk

Fra overstatsligt niveau søger EU nu at regulere værdikæder med en ny model, der vil forpligte alle importører af mineralerne, bortset fra de allermindste, til at udvise rettidig omhu – due diligence – i forhold til deres leverandører, ligesom de større producenter skal offentliggøre strategier for, hvordan de vil monitorere deres kilder og sikre, at de overholder regler og rettigheder.

Modellen er det centrale element i et lovudkast, der med et stort flertal blev vedtaget i Europa-Parlamentet midt i marts, og sigter efter at dække 95 procent af importen af konfliktmineralerne (tin, tungsten, tantal og guld) til Europa. Kun de absolut mindste aktører, såsom juvelerer og tandlæger, får lov at gå fri, så de ikke bliver ramt af ”urimelige bureaukratiske byrder”, som det hedder.

Som en del af forhandlingerne sikrede Parlamentet sig, at store virksomheder (500+ ansatte), der køber mineralerne til deres produktion, bliver opfordret til at rapportere om deres indkøbspraksisser, og at de vil kunne gå med i et EU-styret registreringssystem.

Måske udbredt til andre industrier
Reguleringen lægger op til at anvende eksisterende kontrolinstanser, igen for ikke at skabe unødige byrder, mens Parlamentet forsikrede om, at disse instanser vil blive tjekket jævnligt for at sikre, at de lever op til OECD’s guidelines.

Ifølge CSR Chef i Dansk Erhverv, Morten Lehmann, har ”de nye omfattende krav været mødt med en vis skepsis fra industrien”. For at imødekomme dette, har man besluttet, at Europa-Kommissionen skal kunne vurdere, om en due diligence-ordning lever op til kravene i forordningen. Kommissionen kan så på den baggrund tage stilling til ansøgninger om ordninger fra både myndigheder og virksomheder.

Den model mener Dansk Erhverv kan sprede sig til andre industrier, der kæmper med diverse udfordringer i forsyningskæderne, eksempelvis beklædningsindustrien, som ofte omtalt her på CSR.dk.

”Dansk Erhverv ser dette som en reguleringsmodel, der muligvis vil kunne lægge pres på at få udbredt til andre globale værdikæder, såsom tekstiler og skotøj”, skriver Morten Lehmann.

Læs også: Risikostyring og teknologi hænger sammen i forsyningskæden

Når aftalen om de nye regler er blevet godkendt i Ministerrådet, vil den blive publiceret i EU’s såkaldte Official Journal. Due diligence-forpligtelserne skal så være gældende fra d. 1. januar 2021, således at unionens medlemsstater har tid til at gøre det nødvendige forarbejde inden da.

-AK

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup