Mange virksomheder har ikke styr på konfliktmineraler

En lang række amerikanske virksomheder har ikke styr på, hvorvidt konfliktmineraler er en del af deres forsyningskæde, selvom de har været pålagt at rapportere om det i tre år.

Konfliktmineraler giver stadig hovedbrud hos en lang række amerikanske virksomheder, der ikke endegyldigt kan svare på, hvor deres mineraler kommer fra. Denne tantalmine i Den Demokratiske Republik Congo skulle være ansvarligt drevet. Foto: Flickr/Responsible Sourcing Network.

03.08.2016

SCM.dk

Siden regnskabsåret 2012-13 har børsnoterede virksomheder i USA skulle undersøge deres forsyningskæde for at få overblik over, om den inddrager de såkaldte konfliktmineraler tin, tungsten, tantal og guld, der kan forbindes med bevæbnede militsgrupper i Afrika syd for Sahara. Alligevel kan størstedelen af virksomhederne stadig ikke give et klart svar på, om det er tilfældet, skriver Bloomberg.

Læs også: Pirater plagede fortsat i 2015

Virksomhederne skal sende deres rapporter til den såkaldte Securities and Exchange Commission, hvilket over 1200 selskaber, herunder Apple og General Motors, gjorde ved seneste frist i juni, og ud af disse kan 70 procent altså ikke definitivt slå fast, at deres sourcing af de fire mineraler sker på ansvarlig vis. Knap halvdelen af virksomhederne, 557, bruger alle fire.

Det er dog ikke ensbetydende med, at rapporteringskravet har været værdiløst. Godt nok meldte FNs Sikkerhedsråd i midten af juni, at oprørsgrupper og lokale krigsherrer i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), som er en af de store kilder til mineralerne, stadig profiterer på mineraludvindingen, men de mange rapporter har også øget gennemsigtigheden i selskaberne forsyningskæder, viser en analyse fra NGO’en Development International.

Virksomhederne deler mere information, flere af deres underleverandører svarer tilbage, og der er mere åbenhed omkring strategiske overvejelser, ligesom selve rapporterne er blevet længere og mere detaljerede. Og det er ikke kun af moralske årsager.

Et godt stykke vej endnu
”Virksomhederne har været i stand til at lave en forretningsmodel ud af det her og ser det som en lakmusprøve i forhold til deres leverandører og at blive set som markedsledende. Så det handler ikke kun om konfliktmineraler, men om, hvor meget kontrol man kan have over sin forsyningskæde”, siger principal investigator hos Development International, Chris Bayer, der er hovedforfatter til analysen.

Omkring halvdelen af de selskaber, der indgav rapporter til SEC, offentliggjorde ifølge Bayers analyse svarprocenten fra deres leverandører i forhold til konfliktmineraler. I gennemsnit vendte 83 procent af leverandørerne tilbage på henvendelserne. 181 virksomheder rapporterede om 100 procent feedback fra leverandørerne.

Af de 1200 virksomheder, rapporterede omkring 10 procent mere eller mindre direkte om helt konfliktfri produkter, men af disse har kun 19 fået undersøgt disse udmeldinger. Og sammenlagt er der da også stadig et stykke vej igen, før SECs regler kan siges at blive fuldstændig overholdt.

Læs også: Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Ifølge Bayers analyse missede 31 virksomheder SECs rapporteringsdeadline, 77 navngav ikke deres framework omkring arbejdet og den rette politik, 656 virksomheder offentliggjorde ikke deres leverandørers oprindelsesland og 228 rapporter bød ikke på en ordentlig konklusion. Endelig vurderer Bayer, at hundredvis af virksomheder, der burde rapportere til SEC, ikke gør det.

-AK

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup