Annonce

Opret nyhed

Global Program Manager, Responsible Sourcing fra Ericsson, Jörgen Karlsson, fortalte om den svenske gigants brug af big data i arbejdet med at håndtere risici i sin forsyningskæde. Foto: Anders Kampmann

Risikostyring og teknologi hænger sammen i forsyningskæden

De teknologiske muligheder for at håndtere risikostyring og understøtte bæredygtigheden i forsyningskæderne er mange. De bedste hjælpemidler er uundværlige for virksomheder med titusindvis af leverandører.

IT & DATAFANGST

Moderne teknologi er et overflødighedshorn af muligheder, der kan hjælpe både store og små virksomheder verden over med at minimere risici i deres forsyningskæder og udnytte perspektiverne i eksempelvis den cirkulære økonomi.

Med de udgangspunkt fortalte bl.a. HP og Ericsson om deres erfaringer på netop det område, ved en session på andendagen af Ethical Corporations Sustainable Supply Chain Summit 2016.

Fra Ericsson berettede Global Program Manager, Responsible Sourcing, Jörgen Karlsson, om de udfordringer, den svenske telegigant, der alene på tier 1 har omkring 25.000 leverandører, har med at få overblik over sin forsyningsbase.

”Det er fysisk umuligt for os at nå ud til alle vores leverandører med kontrolbesøg (audits), så derfor bruger vi en risikobaseret tilgang til at identificere de vigtigste. Her har vi en samarbejdspartner, der via sine databaser kan screene dem elektronisk og sætte røde flag på de, der opererer på følsomme områder og er involveret i højrisiko sektorer, fx omkring konfliktmineraler”, sagde han.

Til at følge op på al den data, har Ericsson ansat omkring 200 specialtrænede folk (auditors), der er uddannet i virksomhedens code of conduct og politikker i forhold til sjældne mineraler, antikorruption og arbejdsforhold. Derudover udbyder man webbaserede træningsprogrammer på op mod 16 sprog i alle fire elementer.

Hos computersværvægteren HP handler teknologien i høj grad også, om den koncernen selv fremstiller og de muligheder for cirkulære løsninger, der ligger heri. Som medlem af Re100 under Ellen MacArthur-fonden, er det nemlig noget, man arbejder henimod, fortalte Director, Worldwide Environmental Operations, Kirstie McIntyre.

IT overalt, kæmpe potentiale
”IT er overalt hos alle, og det er en gigantisk ressource – på godt og ondt – som vi kan udnytte langt bedre end tilfældet er i dag, hvor kulturen basalt set hedder brug-og-smid-væk. Derfor vil vi gerne ikke alene lukke materialekredsløbene, men også forlænge levetiden for vores produkter og hjælpe folk med at kunne reparere dem selv”, sagde hun og fortsatte:

”Der er store gevinster i at genanvende materialerne uden at down cycle dem, og derfor arbejder vi også med at indsamle brugt udstyr via eksempelvis take-back-ordninger, der også omfatter produkter fra andre end os selv. Her får vi materialer tilbage, som er kvalificerede og som derfor er lige til at genbruge med kæmpe besparelser til følge”.

Fremadrettet er ingen af de to selskaber i tvivl om, at de teknologiske muligheder fortsat vil spille en stor rolle i deres arbejde med at sikre forsyningskæderne og gøre dem endnu mere bæredygtige. Jörgen Karlsson pegede i den forbindelse på potentialet i big data, som ”… vi kan udnytte endnu bedre via forskellige analyseværktøjer”, mens Kirstie McIntyre bakkede op, og supplerede med muligheden for, at det også kan være med til at skabe yderligere konsolidering på markedet.

Kommentarer
  • | 02.11.16 Finn Brøns Ganslev
    Risikostyring

    Endnu er det ikke gået op for alle virksomheder i transportbranchen hvor vigtig risikostyring er. Men med de nye ISO-standarder vil virksomhederne opleve at de nu skal tage risikostyring seriøst.

Bring en kommentar

God kommentarskik. Hold en god tone i kommentarerne, undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter. Læg kun link på din kommentar, såfremt det er relevant for debatten. Vær opmærksom på, at debatten modereres af portalens redaktion.

Annonce

Relaterede virksomheder

Relaterede artikler

Annonce

Annonce

Annonce