22.02.2017 | Branchenyt
E-handel i Kina boomer
Onlinehandlen i Kina voksede med 26 procent i 2016 til en samlet værdi på over 5.300 mia. kr. Salget af importvarer blev mere end fordoblet.
Der er godt gang i handlen i Kina. Trods en lidt lavere vækst de seneste år (BNP-raten lød på 6,7 procent i 2016, stadig verdens hurtigste), så er forbrugerøkonomien stadig stærk, hvilket i den grad også har afspejlet sig i netbutikkernes omsætning, skriver Internet Retailer.
Læs også: DHL: E-handel mellem lande har enormt vækstpotentiale
Sammenlagt så voksede den kinesiske onlinehandel således med 26,2 procent i 2016 og nåede dermed op på 5,16 billioner yuan (godt 5.300 mia. kr.) en dobbelt så høj vækst som det generelle detailsalg, der steg med 10,4 procent. Langt størstedelen (over 80 procent) af onlinesalget består af fysiske varer, mens digitale produkter, primært musik og film, tegner sig for den resterende del.
Dermed er e-commerce i Kina omtrent dobbelt så stor en forretning som i USA. Ifølge det amerikanske handelsministerium vil onlinehandlen i staterne for 2016 lande på omkring 395 mia. dollars (ca. 2.800 mia. kr.), en stigning på ca. 15 procent i forhold til 2015, noget mere end det generelle salg, der kun steg knap tre procent.
Desuden viser tallene, at de kinesiske forbrugere i høj grad dækker deres behov for luksusvarer (premium products) ved at handle internationalt over nettet. Antallet af handlende, der i 2016 købte oversøiske produkter via portalen Tmall Global blev mere end fordoblet, ifølge Alibaba, der driver sitet.
Læs også: Stor tysk satsning på godstog til Kina
Alibabas største rival i Kina, amerikanske Amazon, oplever ligeledes fremgang i Riget i Midten. Siden amazon.cn slog de virtuelle døre op i 2014, har man således (pr. august 2016) registreret 10 mio. cross-border-handler.
-AK
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.