08.10.2020 | Strategi & ledelse
De fire største udfordringer til at efterleve en cirkulær økonomisk strategi – og mulige løsninger
51 procent af forsyningskæde-fagfolk forventer et større fokus på cirkulære økonomiske strategier indenfor de næste to år, konstaterer ny undersøgelse foretaget af Gartner. Udfordringerne ligger blandt andet i at sikre ejerskab over end-of-life produkter. Men undersøgelsen optegner også mulige løsninger.
At kunne drive virksomhed ud fra cirkulære økonomiske principper er ikke kun blevet eftertragtet på grund af et generelt stigende fokus på bæredygtighed i samfundet. Det kan også give en forretningsmæssig fordel. Det komplementerer product-as-a-service forretningsmodeller godt, ligesom det giver virksomheder en større råstofsikkerhed.
“For Supply Chain direktører er cirkulær økonomi en god mulighed for at forbedre råstofselasticiteten og afkoble materielt forbrug fra finansiel vækst”, siger senioranalysator hos Gartner Supply Chain Practice Sarah Watt i en pressemeddelelse.
Udfordringerne
De store udfordringer for forsyningskæde-fagfolk ligger primært på fire områder:
1. Den største udfordring ligger i at sikre ejerskabet over end-of-life produkter, da mange virksomheder mister grebet med produkter, så snart de er solgt. Derfor afhænger de af, at forbrugere afleverer deres aflagte produkter til genbrug hos virksomheden selv eller på en genbrugsstation.
2. Videre skal virksomheden også sikre sig en centraliseret og stabil behandling af end-of-life produkterne for at det er økonomisk rentabelt. Her er det en fordel at være sikker på mængden af produkter og råstoffer.
Læs også: Emballageproducent vil genanvende paprør i ny bæredygtighedsstrategi
3. Derudover har ikke alle produkter en høj nok restværdi til at en virksomhed umiddelbart ser fordelen ved at behandlet til genbrug – også selvom de er miljømæssigt skadelige.
4. Sidst med ikke mindst skal virksomheden forholde sig til at ikke alle produkter er lige nemme at behandle. Med et komplekst design bliver genanvendelse sværere, og værdien af et produkt eller materiale kan falde, når det adskilles til primære materialer.
Mulige løsninger
Gartners undersøgelse skitserer en række tilgange og perspektiver, der kan hjælpe virskomheder i omstillingen til cirkulære økonomiske strategier:
At sikre en stabil mængde produkter, der kan genanvendes, hænger unægtelig sammen med at sikre ejerskab over end-of-life produkter. Virksomheder kan fortsat arbejde med returlogistik eller affaldssælgere. Men ved forretningsmodeller, der bygger på leasing af produkter eller fungerer som en abonnementstjeneste, er firmaet sikker på at få produktet tilbage til genanvendelse i sidste ende.
Dernæst er det vigtigt, at virskomheder også får øjnene op for potentialet i at genanvende produkter med en lav restværdi. ”Der er et par grunde til at det kan være værd at tilbagekræve end-of-life materialer med lav restværdi”, fortæller Sarah Watt. ”At tilbagekræve de aktiver kan være et værn mod prisudsving og øge en organisations råstofsikkerhed. Forbrugeres holdning til særlige former for materialer såsom engangsplastik har også forandret sig, så det kan være en risiko for ens omdømme”.
Til sidst skal virksomheder forholde sig til om en behandling af produkter med formålet at udvinde primære materialer er det værd. I stedet skal de overveje om det bedre kan betale sig at refurbish en vare, således den genopfriskes og kan sælges på ny i sin helhed. Det reducerer miljøindvirkningen yderligere og giver virksomheden mulighed for et hurtigt gensalg.
- KCP
Branchenyt

ROCKWOOL med blandt mest bæredygtige virksomheder
ROCKWOOL er placeret på en flot 16.-plads på Top 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. En liste, der netop er udsendt af Corporate Knights. Samtidig tildeles den danske stenuldsproducent også en førsteplads blandt producenter af byggematerialer.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Schneider Electric blandt verdens mest bæredygtige
For 12. år i træk optræder Schneider Electric på det internationale forskningsmagasin Corporate Knights’ liste over verdens mest bæredygtige virksomheder, hvor de er med i top-10. I kategorien ”industrikonglomerat” løber Schneider Electric med førstepladsen. Schneider Electric er den eneste virksomhed i sin kategori, der har formået at være på listen hvert år siden 2012.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.