De færreste har en gennemsigtig forsyningskæde
Det er i højere grad blevet en vigtig, strategisk prioritet at have gennemsigtighed i forsyningskæden, viser undersøgelse. Alligevel opfylder kun seks procent af virksomhederne ambitionen.
Det er vigtigt med en fuldstændig gennemsigtig forsyningskæde. Så vigtigt, at spørgsmålet om gennemsigtighed er steget fra en sjetteplads i 2015 til en tredjeplads i 2017 i en undersøgelse af, hvad fagfolk finder vigtigst. Det skriver CIPS.
Trods udviklingen er det dog kun seks procent af firmaerne, der selv mener, at de har opnået gennemsigtighed i forhold til deres forsyningskæde, viser Geodis globale forsyningskædeundersøgelse for 2017. Og generelt er der flere, der finder nye teknologiske og procesmæssige tiltag interessante, end virksomheder, der rent faktisk arbejder med at implementere dem.
Læs også: De digitale ledere performer bedst
Undersøgelsen, der baserer sig på svar fra 623 fagfolk fra 17 forskellige lande, viser blandt andet, at 57 procent ser deres forsyningskæde som en konkurrencefordel, der er med til at udvikle deres virksomhed. Samtidig mener flest, nemlig 41 procent, at det næste store inden for supply chain-teknologi vil være dataanalyse. Lige bagefter ligger IoT og cloud-systemer, begge med en tilslutning på 39 procent.
Alligevel betegner kun lige over halvdelen nemlig 53 procent af de adspurgte sig selv som værende engagerede i avancerede, innovative praksisser i forhold til deres forsyningskæde. Selv processer som process mapping og lean management er, ifølge undersøgelsen, langt fra universelle, da kun henholdsvis 60 og 55 procent svarede, at de har implementeret de to.
Læs også: De store skal blive skarpere på, hvor de tjener deres penge
De her moderate resultater kan forklares med frygten for at implementere usikre praksisser, især med den netop voksende nødvendighed for at sikre, at en pålidelig forsyningskæde findes, skriver Geodis blandt andet i rapporten som svar på resultaterne.
First-in-class-virksomheder er dog fleksible og klar til at investere med henblik på at gennemføre optimeringer i deres forsyningskæde, står der videre.
Bedre resultater med en topstyret forsyningskæde
Undersøgelsen viser derudover, at to tredjedele bruger mellem fem og 15 procent af omsætningen på deres forsyningskæde. Samtidig ser syv ud af ti selskaber deres forsyningskæde som værende enten meget eller endda ekstremt kompleks.
Kompleksitet kræver en fast styring. Undersøgelsen viser, at 67 procent af virksomhedernes supply chain-ledere er ansat på øverste ledelses- eller virksomhedsniveau. Og det er positivt for virksomhederne. Undersøgelsen viser nemlig, at virksomheder, der har en supply chain-leder i bestyrelsen, i højere grad vil opleve økonomiske gevinster, end dem hvis supply chain-leder kun er ansat på mellemlederniveau.
Læs også: Del 1: Sådan går det med SCM i 2017 er du klar?
Rapporten fra Geodis viser desuden, at et flertal af de adspurgte mener, at den vigtigste målsætning forsyningskæden skal leve op til, er at sikre on-time, in-full levering.
-CHM