De færreste har en gennemsigtig forsyningskæde

Det er i højere grad blevet en vigtig, strategisk prioritet at have gennemsigtighed i forsyningskæden, viser undersøgelse. Alligevel opfylder kun seks procent af virksomhederne ambitionen.

Der er kun seks procent, der ser sin forsyningskæde som gennemsigtig, viser undersøgelse fra Geodis. Samtidig ser kun lige over halvdelen sig selv som værende engagerede i avancerede, innovative praksisser i forhold til forsyningskæden. Arkivfoto. .

08.06.2017

SCM.dk

Det er vigtigt med en fuldstændig gennemsigtig forsyningskæde. Så vigtigt, at spørgsmålet om gennemsigtighed er steget fra en sjetteplads i 2015 til en tredjeplads i 2017 i en undersøgelse af, hvad fagfolk finder vigtigst. Det skriver CIPS.

Trods udviklingen er det dog kun seks procent af firmaerne, der selv mener, at de har opnået gennemsigtighed i forhold til deres forsyningskæde, viser Geodis’ globale forsyningskædeundersøgelse for 2017. Og generelt er der flere, der finder nye teknologiske og procesmæssige tiltag interessante, end virksomheder, der rent faktisk arbejder med at implementere dem.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Undersøgelsen, der baserer sig på svar fra 623 fagfolk fra 17 forskellige lande, viser blandt andet, at 57 procent ser deres forsyningskæde som en konkurrencefordel, der er med til at udvikle deres virksomhed. Samtidig mener flest, nemlig 41 procent, at det næste store inden for supply chain-teknologi vil være dataanalyse. Lige bagefter ligger IoT og cloud-systemer, begge med en tilslutning på 39 procent.

Alligevel betegner kun lige over halvdelen – nemlig 53 procent – af de adspurgte sig selv som værende engagerede i avancerede, innovative praksisser i forhold til deres forsyningskæde. Selv processer som process mapping og lean management er, ifølge undersøgelsen, langt fra universelle, da kun henholdsvis 60 og 55 procent svarede, at de har implementeret de to.

Læs også: “De store skal blive skarpere på, hvor de tjener deres penge”

”De her moderate resultater kan forklares med frygten for at implementere usikre praksisser, især med den netop voksende nødvendighed for at sikre, at en pålidelig forsyningskæde findes”, skriver Geodis blandt andet i rapporten som svar på resultaterne.

”’First-in-class’-virksomheder er dog fleksible og klar til at investere med henblik på at gennemføre optimeringer i deres forsyningskæde”, står der videre.

Bedre resultater med en topstyret forsyningskæde
Undersøgelsen viser derudover, at to tredjedele bruger mellem fem og 15 procent af omsætningen på deres forsyningskæde. Samtidig ser syv ud af ti selskaber deres forsyningskæde som værende enten meget eller endda ekstremt kompleks.

Kompleksitet kræver en fast styring. Undersøgelsen viser, at 67 procent af virksomhedernes supply chain-ledere er ansat på øverste ledelses- eller virksomhedsniveau. Og det er positivt for virksomhederne. Undersøgelsen viser nemlig, at virksomheder, der har en supply chain-leder i bestyrelsen, i højere grad vil opleve økonomiske gevinster, end dem hvis supply chain-leder kun er ansat på mellemlederniveau.

Læs også: Del 1: Sådan går det med SCM i 2017 – er du klar?

Rapporten fra Geodis viser desuden, at et flertal af de adspurgte mener, at den vigtigste målsætning forsyningskæden skal leve op til, er at sikre on-time, in-full levering.

-CHM

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online