Dansk tech sikrer vandkvalitet og forebygger fiskedød i Norge

På Mowis fiskefarm Steinsvik har man testet danskudviklet overvågningssoftware, som sikrer vandkvaliteten og optimale forhold for fiskene. Nu har Mowi indgået i en aftale med leverandøren Blue Unit for hele sin produktion.

Ny teknologi kan sikre optimale forhold for fiskene og forebygge katastrofer, der medfører sygdom og fiskedød. Foto: Blue Unit.

13.12.2021

SCM.dk

Ifølge FN er fiskeopdræt en af verdens hurtigst voksende industrier, og halvdelen af de fisk, vi spiser i verden, er opdrættede. I takt med at omsætningen stiger, har industrien for alvor fået øjnene op for bedre dyrevelfærd og ny teknologi, der kan sikre optimale forhold for fiskene og skabe størst muligt udbytte.

Med en produktion på over 400.000 tons laks om året står norske Mowi for en femtedel af alle solgte opdrættede atlantiske laks på verdensplan, hvilket gør dem til en af de absolut største spillere på markedet.

Læs også: Fiskeindustrien top-automatiseres med nyt dansk-norsk partnerskab

For at sikre produktionen og markedspositionen i fremtiden har Mowi startet et samarbejde med danske Blue Unit, der producerer data- og visualiseringsteknologi for bedre at kunne kontrollere vandkvaliteten i tankene og dermed skabe et stabilt og bæredygtigt produktionsmiljø for fiskene.

”Den data, vi får fra Blue Unit, er meget lærerig for os. Vi har en helt ny viden om, hvordan tingene virker, og det giver os mulighed for hele tiden at reagere og justere, så vi sikrer de mest optimale forhold”, siger Erik Salveson, der er driftsleder ved den landbaserede fiskefarm Steinsvik i Norge, der har ageret testlokation for Blue Unit Solution hos Mowi.

Fiskekatastrofer kan undgås

Blue Unit Solution er et centraliseret monitoreringssystem til RAS-anlæg. De specialdesignede censorer indsamler 13 vandkvalitetsparametre fra op til 12 lokationer i et anlæg ad gangen. Censorerne måler blandt andet CO2-niveau, pH-værdi og H2S-indhold. Alle værdierne har relevans, men især H2S-niveauet, svovlbrinte, er væsentligt for Mowi.

H2S kan være farligt, da forhøjede svovlbrintekoncentrationer hurtigt kan føre til syge og døde fisk. Det er derfor kritisk at kunne reagere, så snart koncentrationerne stiger.

Recirculating Aquaculture Systems

Et RAS-anlæg dækker over fiskeopdræt i lukkede, recirkulerede anlæg på land – i modsætning til det konventionelle opdræt i åbne netbure til havs.

Opdræt i RAS-anlæg betyder, at fisk kan produceres under kontrolleret forhold, som også giver kontrol over forureningsniveauet.

Opdræt af fisk er nemlig forbundet med uundgåelige forurening og regelmæssige udslip af uønskede tamfisk fra de åbne netbure.
 

Kilde: Steen Ulnits

Monitoreringssystemet måler værdierne døgnet rundt, og sker der udsving i vandkvaliteten, kan man via Blue Units cloudbaserede analysesystem lynhurtigt få at vide hvor og hvorfor.

Læs også: Ny software giver værdifuldt overblik over robotdata

”Det Blue Unit Solution specifikt kan gøre for os er at bidrage med viden og data, så vi kan gøre mere for at undgå katastrofer. Ved at vi hele tiden kan følge dataene, kan vi skride ind med det samme, hvis der kommer uhensigtsmæssige udsving ved for eksempel H2S. Og netop ved at undgå katastrofer vil det kunne spare os for rigtig mange spildte kroner og fiskedød”, siger Erik Salveson.

Blue Unit Solution systemet registrerer alle indsamlede data i et register, som kunderne har adgang til. Derfor kan de også anonymt sammenligne benchmark-værdier med lignende farme i verden og blive klogere på de enkelte data.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

25.10.2024SCM.dk

Nyt samarbejde skal styrke små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed

24.10.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens gør vindmølle-reparationer mere præcise

24.10.2024SCM.dk

Ny software til optimering af materialehåndtering

23.10.2024SCM.dk

Green-tech startups får hjælp til at åbne USA

23.10.2024SCM.dk

Tool-kit skal bane vejen for nye AI-innovationer for robotter

22.10.2024AGR

Sponseret

AGR bliver modulopbygget for at imødekomme B2B-virksomheders behov

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online