25.04.2018  |  Sourcing

Dansk Supermarked udelukker frugtgigant

Fremover kan man ikke købe bananer fra Fyffes i Netto, Bilka og Føtex. Det sker efter, at bananproducenten er blevet anklaget for at udsætte sine landarbejdere for elendige arbejdsvilkår og for at undertrykke retten til faglig organisering.

Dansk Supermarked har stoppet salget af frugt fra det multinationale selskab Fyffes. Derfor er det ikke længere muligt at købe bananer fra den velkendte frugtgigant i Netto, Bilka og Føtex, skriver fagbladet 3F.

Det sker efter Fyffes krænkelser af arbejdernes rettigheder i Mellemamerika. Gennem de senere år er virksomheden blevet anklaget for at undertrykke retten til faglig organisering og for at udsætte sine ansatte i Mellemamerika for giftige kemikalier uden tilstrækkelig beskyttelse.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Beslutningen om at udelukke leverandøren har været længe undervejs hos Dansk Supermared.

”Vi stopper ikke samarbejdet med en leverandør uden videre. Vi går altid i dialog for at få løst problemerne og sætte en positiv udvikling i gang - så vi kan gøre den allerstørste forskel på sigt. Det var ikke muligt i dette tilfælde,” fortæller Kasper Reggelsen fra Dansk Supermarkeds kommunikationsafdeling til 3F.

Da Dansk Supermarked hørte om problemer med retten til at organisere sig blandt arbejdstagerne, tog koncernen sidste år kontakt til Fyffes for at få en redegørelse. Desværre har firmaet ikke kunnet afgive et tilfredsstillende svar på de spørgsmål, som Dansk Supermarked har stillet, forklarer han.

Læs også: Indkøbschefer har elendig synlighed i forsyningskæden

Dog skete overtrædelserne af de etiske regler ikke på de plantager, som leverede bananer til de danske supermarkeder.

”Det er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt, at man alene opfører sig ordentligt på de dele af virksomheden, der leverer varer til os. Vi har en ’code of conduct’, som gælder hele virksomheden, og det er naturligvis helt afgørende, at leverandørerne forsøger at rette op på de kritisable forhold, der måtte være,” forklarer Kasper Reggelsen.

Fagforeninger opfordrer til boykot
Det er især landarbejderne på melonplantager tæt ved Honduras’ Stillehavskyst, der har været udsat for ringe arbejdsvilkår. Derfor har Arbejdernes fagforeninger opfordret til boykot af Fyffes, skriver 3F.

Formand for fagforeningen STAS i Honduras, Tomás Membreño, bakker op om salgsstoppet. Han mener, at det har været med til at lægge pres på Fyffes, at koncernen sælger mindre frugt til flere europæiske markeder. Den 14. maj mødes fagforeningen med Fyffes’ ledelse i Miama, oplyser 3F.

”Vi skal blandt andet diskutere løn, arbejdstid og social sikkerhed, da mange arbejdere ikke er omfattet af den social- og sygesikring, de er berettiget til,” siger Tomás Membreño.

Ifølge den faglige leder er 10 arbejdere i øjeblikket ved at blive undersøgt for virkninger efter brug af giftstoffer på Fyffes’ plantager.

Fyffes afviser anklager
Men i et brev til organisationen Banana Link, som Fagbladet 3F er i besiddelse af, afviser Fyffes’ formand, David McCann, anklagerne om, at selskabet udsætter landarbejderne for farlige arbejdsforhold og krænkelse af arbejdernes ret til at være medlem af en lovlig fagforening samt forhandle overenskomster.

”Problemet er blandt andet, at Fyffes ikke anerkender STAS som lovlig modpart, selvom fagforeningen har myndighedernes anerkendelse,” forklarer Jesper Nielsen, leder af 3F International.

Læs også: Virksomheder vil hjælpe 100.000 ud af fattigdom  

Lederen fortæller, at han er glad for, at Dansk Supermarked har lyttet til den kritik, der blandt andet er kommet fra dansk og international fagbevægelse.

- JJK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere