17.02.2020  |  Branchenyt

Dansk skibsfart satte eksportrekord i 2019

Eksporten har aldrig været højere i dansk skibsfart end i 2019, hvor rederierne eksporterede for et rekordhøjt beløb. Fremgangen kan tyde på endnu et godt år i 2020, på trods af flere internationale begivenheder, der kan påvirke verdenshandlen.

For fjerde kvartal af 2019 kan eksporttallene for dansk skibsfarts forgange år gøres op med et opløftende resultat. Den danske eksport ved søtransport har aldrig været så stor som den var i 2019, med en samlet eksport på 207,3 milliarder kroner, beretter Danske Rederier.

Læs også: Rekordmange skibe sejler nu under dansk flag

Organisationens direktør for erhvervspolitik og analyse, Jacob K. Clasen, er yderst tilfreds med branchens økonomiske præstation, og mener, at flere omstændigheder har haft en indvirkning.

”Det er et meget flot resultat, som slår fast, at søtransport er den klart største branche i udenrigshandelen, særligt når man ser på tjenesteydelser. Danske rederier fylder mere i verdensflåden, fragtraterne var i 2019 gennemsnitligt højere end året før, og dollarkursen har været høj. 2019 har trods handelskrig og en ustabil situation i Mellemøsten været et godt år for dansk skibsfart”, siger Jacob K. Clasen.

Sidst branchen oplevede en lignende vækst var i 2014, hvor den samlede eksport landede på 206 milliarder kroner. I 2018 var den på 199,5 milliarder kroner og dermed er eksporten vokset med 3,9 procent på ét år.

Hos A.P Møller-Mærsk har man også lagt mærke til den kraftige stigning.

"Hvis man kigger på, hvad fornemmelsen er i befolkningen, så er jeg ikke sikker på, at man ved, hvor stort et bidrag, Mærsk giver. Men Mærsk tegner sig for omkring 75 pct. af det samlede tal for, hvor meget dansk shipping sejler ind. Det synes jeg giver en god illustration af, hvor vigtig en aktør vi er for dansk økonomi, og vi er stolte af at være med til at øge Danmarks aftryk på verdenskortet", siger Vincent Clerc, der er topledelsesmedlem i Mærsk med ansvar for salg og drift til Børsen.

2020 er lig med usikkerhed
Ifølge Jacob K. Clasen er det tredje år i træk man ser en fremgang i dansk eksport, hvilket giver positive forhåbninger for dansk shipping, trods flere begivenheder, der kan påvirke verdenshandlen i den nærmeste fremtid.

Læs også: Danske Rederier vil have skibsfarten med i ny infrastrukturplan

Forhandlinger mellem EU og Storbritannien om en handelsaftale på følge af Brexit, det kommende præsidentvalg i USA samt situationen med spredningen af Coronavirus kan alle påvirke markedet i 2020.

”Coranavirussen påvirker allerede fragtraterne på tankmarkedet, og meget afhænger af, hvordan virussen udvikler sig de kommende uger. Kommer der kontrol over spredningen, vil det ikke få konsekvenser for handelen i det store billede. Hvis det derimod bliver et længerevarende forløb, kan det godt få en negativ betydning for 2020, men det er for tidligt at fastslå”, siger Jacob K. Clasen.

-HL

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere