Danmark skal huse verdens største hub for cobots

De to virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots investerer en kvart milliard kroner i en kæmpe byggegrund i Odense, som skal huse en fremtidig hub for robotudvikling og -produktion.

Den foreløbige vision for det fremtidige kraftcenter i Odense, hvor 600 ansatte skal arbejde på at udvikle robotteknologi. PR-illustration..

05.02.2020

SCM.dk

Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) har sammen købt en 50.000 kvadratmeter stor byggegrund i Odense, hvor der med finansiel opbakning fra den fælles amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne, skal investeres en kvart milliard kroner i byggeriet af et kraftcenter til udvikling af såkaldte cobots.

Læs også: MiR-robotter optimerer den interne logistik hos Honeywell

Cobots er en type robotter, der fremstilles til at arbejde med mennesker og endvidere at styrke arbejdsmiljø og produktivitet.

”Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots”, siger Thomas Visti, der er CEO i Mobile Industrial Robots.

Den danske robotindustri har udviklet sig betydeligt de seneste år, hvor opgørelser fra Robotics Alliance og Odense Robotics viser, at mere end 8.500 mennesker i Danmark beskæftiger sig i robotbranchen, hvoraf 3.900 arbejder for robotvirksomheder på Fyn.

Foruden antallet af medarbejdere steg den samlede omsætning for danske robotvirksomheder i 2018 til 18 milliarder kroner og eksporten vækstede med omkring 10 milliarder kroner.

Unik jobvækst
Byggegrunden, der har beliggenhed på Energivej i Odenses industrikvarter, ligger tæt på UR’s nuværende hovedkontor, der endvidere bliver en del af kraftcenteret.

Efter kraftcenterets opførelse bliver de respektive virksomheders aktiviteter samlet på i alt 32.000 kvadratmeter med 600 ansatte. Målet er imidlertid ikke at sammenlægge afdelinger, men at fortsætte som separate selskaber.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afslører, hvordan det nye kraftcenter omtrent kommer til at se ud. PR-foto..

Formålet med projektet er skabelsen af et tiltrækkende miljø, der kan videre facilitere væksten i branchen og hos de to robotvirksomheder. For Mark Jagiela, CEO i Teradyne, er Danmark det oplagte sted at realisere disse ambitioner:

”Vi har fundet noget helt unikt i Danmark. Danskernes evne at udvikle innovativt industrielt design kombineret med deres stærke forretningssans er en perfekt kombination til at realisere potentialet på cobot-markedet. Danskernes sans for at udvikle brugervenlige robotter, der smidigt samarbejder med mennesker, har vi ikke set tilsvarende andre steder i verden”, siger han.

Varm velkomst
Hos Dansk Industri er man begejstret for MiR og UR’s investeringer i den nye cobot-hub, der ser digitalisering og automatisering som et højt prioriteret område.

”Det er nogle imponerende vækstplaner, som vidner om, at vi har fået en fremsynet og stærkt vækstpræget robotbranche i Danmark. Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling”, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

”Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling”.

I øjeblikket er en national strategi for udvikling af robot- og droneteknologi under udarbejdelse af Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt øvrige ministre og eksterne aktører.

Læs også: Forskere vil lave robotter, som alle kan kode

Ifølge tal fra Robotics Alliance er Danmark på en sjetteplads i verden når det handler om implementering af robotter i industrien, kun overhalet af lande med stor bilproduktion.

- HCL

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online