06.02.2020  |  Innovation

Danmark skal huse verdens største hub for cobots

De to virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots investerer en kvart milliard kroner i en kæmpe byggegrund i Odense, som skal huse en fremtidig hub for robotudvikling og -produktion.

Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) har sammen købt en 50.000 kvadratmeter stor byggegrund i Odense, hvor der med finansiel opbakning fra den fælles amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne, skal investeres en kvart milliard kroner i byggeriet af et kraftcenter til udvikling af såkaldte cobots.

Læs også: MiR-robotter optimerer den interne logistik hos Honeywell

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Cobots er en type robotter, der fremstilles til at arbejde med mennesker og endvidere at styrke arbejdsmiljø og produktivitet.

”Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots”, siger Thomas Visti, der er CEO i Mobile Industrial Robots.

Den danske robotindustri har udviklet sig betydeligt de seneste år, hvor opgørelser fra Robotics Alliance og Odense Robotics viser, at mere end 8.500 mennesker i Danmark beskæftiger sig i robotbranchen, hvoraf 3.900 arbejder for robotvirksomheder på Fyn.

Foruden antallet af medarbejdere steg den samlede omsætning for danske robotvirksomheder i 2018 til 18 milliarder kroner og eksporten vækstede med omkring 10 milliarder kroner.

Unik jobvækst
Byggegrunden, der har beliggenhed på Energivej i Odenses industrikvarter, ligger tæt på UR’s nuværende hovedkontor, der endvidere bliver en del af kraftcenteret.

Efter kraftcenterets opførelse bliver de respektive virksomheders aktiviteter samlet på i alt 32.000 kvadratmeter med 600 ansatte. Målet er imidlertid ikke at sammenlægge afdelinger, men at fortsætte som separate selskaber.

Formålet med projektet er skabelsen af et tiltrækkende miljø, der kan videre facilitere væksten i branchen og hos de to robotvirksomheder. For Mark Jagiela, CEO i Teradyne, er Danmark det oplagte sted at realisere disse ambitioner:

”Vi har fundet noget helt unikt i Danmark. Danskernes evne at udvikle innovativt industrielt design kombineret med deres stærke forretningssans er en perfekt kombination til at realisere potentialet på cobot-markedet. Danskernes sans for at udvikle brugervenlige robotter, der smidigt samarbejder med mennesker, har vi ikke set tilsvarende andre steder i verden”, siger han.

Varm velkomst
Hos Dansk Industri er man begejstret for MiR og UR’s investeringer i den nye cobot-hub, der ser digitalisering og automatisering som et højt prioriteret område.

”Det er nogle imponerende vækstplaner, som vidner om, at vi har fået en fremsynet og stærkt vækstpræget robotbranche i Danmark. Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling”, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

”Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling”.

I øjeblikket er en national strategi for udvikling af robot- og droneteknologi under udarbejdelse af Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt øvrige ministre og eksterne aktører.

Læs også: Forskere vil lave robotter, som alle kan kode

Ifølge tal fra Robotics Alliance er Danmark på en sjetteplads i verden når det handler om implementering af robotter i industrien, kun overhalet af lande med stor bilproduktion.

- HCL

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere