Danmark skal huse verdens største hub for cobots

De to virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots investerer en kvart milliard kroner i en kæmpe byggegrund i Odense, som skal huse en fremtidig hub for robotudvikling og -produktion.

Den foreløbige vision for det fremtidige kraftcenter i Odense, hvor 600 ansatte skal arbejde på at udvikle robotteknologi. PR-illustration..

05.02.2020

SCM.dk

Mobile Industrial Robots (MiR) og Universal Robots (UR) har sammen købt en 50.000 kvadratmeter stor byggegrund i Odense, hvor der med finansiel opbakning fra den fælles amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne, skal investeres en kvart milliard kroner i byggeriet af et kraftcenter til udvikling af såkaldte cobots.

Læs også: MiR-robotter optimerer den interne logistik hos Honeywell

Cobots er en type robotter, der fremstilles til at arbejde med mennesker og endvidere at styrke arbejdsmiljø og produktivitet.

”Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots”, siger Thomas Visti, der er CEO i Mobile Industrial Robots.

Den danske robotindustri har udviklet sig betydeligt de seneste år, hvor opgørelser fra Robotics Alliance og Odense Robotics viser, at mere end 8.500 mennesker i Danmark beskæftiger sig i robotbranchen, hvoraf 3.900 arbejder for robotvirksomheder på Fyn.

Foruden antallet af medarbejdere steg den samlede omsætning for danske robotvirksomheder i 2018 til 18 milliarder kroner og eksporten vækstede med omkring 10 milliarder kroner.

Unik jobvækst
Byggegrunden, der har beliggenhed på Energivej i Odenses industrikvarter, ligger tæt på UR’s nuværende hovedkontor, der endvidere bliver en del af kraftcenteret.

Efter kraftcenterets opførelse bliver de respektive virksomheders aktiviteter samlet på i alt 32.000 kvadratmeter med 600 ansatte. Målet er imidlertid ikke at sammenlægge afdelinger, men at fortsætte som separate selskaber.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afslører, hvordan det nye kraftcenter omtrent kommer til at se ud. PR-foto..

Formålet med projektet er skabelsen af et tiltrækkende miljø, der kan videre facilitere væksten i branchen og hos de to robotvirksomheder. For Mark Jagiela, CEO i Teradyne, er Danmark det oplagte sted at realisere disse ambitioner:

”Vi har fundet noget helt unikt i Danmark. Danskernes evne at udvikle innovativt industrielt design kombineret med deres stærke forretningssans er en perfekt kombination til at realisere potentialet på cobot-markedet. Danskernes sans for at udvikle brugervenlige robotter, der smidigt samarbejder med mennesker, har vi ikke set tilsvarende andre steder i verden”, siger han.

Varm velkomst
Hos Dansk Industri er man begejstret for MiR og UR’s investeringer i den nye cobot-hub, der ser digitalisering og automatisering som et højt prioriteret område.

”Det er nogle imponerende vækstplaner, som vidner om, at vi har fået en fremsynet og stærkt vækstpræget robotbranche i Danmark. Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling”, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

”Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling”.

I øjeblikket er en national strategi for udvikling af robot- og droneteknologi under udarbejdelse af Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt øvrige ministre og eksterne aktører.

Læs også: Forskere vil lave robotter, som alle kan kode

Ifølge tal fra Robotics Alliance er Danmark på en sjetteplads i verden når det handler om implementering af robotter i industrien, kun overhalet af lande med stor bilproduktion.

- HCL

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online