Forskere vil lave robotter, som alle kan kode

Danske virksomheder undgår helst at bruge robotter i produktionen, hvilket skyldes de store omkostninger ved omprogrammering. Et nyt forskningsprojekt skal udvikle produktionsrobotter, der nemt kan omstilles uden hjælp fra en ekspert.

Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret - især i den typiske danske produktion..

14.01.2020

SCM.dk

Selvom den fjerde industrielle revolution buldrer afsted, afholder mange små og mellemstore virksomheder sig fra at hoppe med på bølgen og anskaffe sig en robot, der kan effektivisere produktionen.

Læs også: Investering i robotter øger omsætningen hos danske virksomheder

Og det er ikke nødvendigvis lysten til at byde nye teknologier indenfor, der mangler, men mange danske virksomheder har små produktioner, hvor nutidens robotløsninger simpelthen ikke er rentable.

Med forbrugernes krav til unikke produkter og kundetilpasning er det oftest for dyrt for produktionsvirksomheder at hyre eksperter til at omprogrammere robotterne til at håndtere nye produkter. Men nu er forskere og virksomheder gået sammen for at udvikle en robotløsning skræddersyet små produktioner. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Kan tabe global konkurrence
Konsortiet, der skal udvikle en ny metode til programmering af samarbejdende robotter, består af virksomhederne Universal Robots og Terma i samarbejde med Teknologisk Institut og Syddansk Universitet.

Partnerskabet skal gøre det muligt for ikke-eksperter at få robotter til at udføre montageopgaver og demonstrere denne teknologi i Termas produktion ved brug af robotter fra Universal Robots.

”Vi skal udvikle en robotteknologi, som kan mindske omkostningerne ved automation af montageopgaver hos virksomheden Terma. Terma producerer typisk små serier elektronik, elektromekaniske og komplekse aerostrukturer af høj kvalitet til missionkritiske applikationer. Derfor er det vigtigt, at robotterne er fleksible og nemt kan omprogrammeres til nye opgaver”, siger robotforsker Christoffer Sloth fra SDU Robotics.

Projektet har netop modtaget 10,5 mio. kr. fra Innovationsfonden.

Ifølge rapporten 'Winning the Industry 4.0 Race' fra Innovationsfonden er der risiko for, at danske virksomheder bukker under for høje lønomkostninger i den globale konkurrence, hvis de ikke automatiserer deres produktion.

Danmarks største robotvirksomhed Universal Robots øjner da også et stort marked for en robot, som mestrer samleprocesser til perfektion og samtidig er nem at omprogrammere.

”Samleprocesser er en af de store opgaver i industrien, som kun i meget lille grad er automatiseret - især i den typiske danske produktion, der er præget af små serier og hyppig omstilling”, siger Anders Billesø Beck, Innovation Manager hos Universal Robots, og fortsætter:

”Her passer vores samarbejdende robotter perfekt ind, da de helt fra starten blev udviklet med udgangspunkt i det danske marked, der jo i høj grad udgøres af små og mellemstore virksomheder, der har brug for fleksible robotløsninger”.

Ingen plads til fejl
Det helt centrale i projektet er, at robotten skal kunne programmeres af ikke-eksperter, for ved små produktioner er det for dyrt at hyre en programmeringsekspert til at omkode robotten.

”Målet er, at alle skal kunne kode vores robot. Den kodes til nye opgaver ved et samarbejde mellem robot og menneske: En medarbejder tager fat på robotarmen, og viser fysisk robotten den ønskede handling. Robottens computer lagrer mønsteret, og måske skal handlingen gentages et par gange, før robotten er helt skarp på den ønskede handling”, siger Anders Billesø Beck.

Men samtidig med at programmeringen ikke længere foregår ved kodesprog på computeren, så må robotten ikke lave fejl. Teknologien skal have en høj succesrate på samleopgaverne.

Læs også: Samarbejde mellem mennesker og robotter på lageret

”En del af teknologiens stabilitet ligger i, at kraftsensorer måler, om robotten rammer rigtigt i samleprocessen. Hvis robotten rammer forbi, når den skal sætte to emner sammen, så mærker sensorerne det og sender information til robottens computer, så robotten indstilles og forhåbentligt rammer rigtigt i næste forsøg”, siger Christoffer Sloth fra SDU Robotics.

- SMF

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup