12.11.2019  |  Branchenyt

Investering i robotter øger omsætningen hos danske virksomheder

Nyt ph.d.-studie peger på, at industrirobotter har øget omsætningen i danske virksomheder mærkbart. Samtidig ses der også tendenser til, at robotterne har medført, at virksomhederne har ansat flere medarbejdere og bidraget til gennemsnitslønnen.

Danske virksomheder, der siden 1990 har investeret i en eller flere industrirobotter, har øget omsætningen med 20 procent tre år efter købet.

Læs også: Samarbejde mellem mennesker og robotter på lageret

Sådan lyder en af konklusionerne ifølge Børsen i et nyt opsigtsvækkende ph.d.-studie, som Anders Humlum fra Princeton University i USA står bag.

”Industrirobotter er en god ting for den enkelte virksomhed”, siger Anders Humlum til Børsen og fortsætter:

”Det øger deres produktivitet, og mit bedste estimat er, at det tillader dem at øge deres omsætning med omkring 20 procent”.

Kan have bidraget til gennemsnitslønnen
I studiets anden del, hvis resultater dog er noget mere usikre, og som Anders Humlum stadig analyserer på, tegner der sig et billede af, at den øgede omsætning har været medvirkende til, at virksomhederne i gennemsnit har ansat omkring otte procent flere medarbejdere.

Interessant er det desuden, at robotterne også ser ud til at have bidraget til gennemsnitslønnen blandt de ansatte herhjemme.

”Der tegner sig et billede af, at i gennemsnit har industrirobotter øget samfundskagen og gennemsnitslønnen i Danmark. Mit bedste bud er 0,5 til 1 procent, som det står nu”, siger Anders Humlum til Børsen.

Selv om virksomheder, der har investeret i robotter, i gennemsnit har kunnet ansætte flere medarbejdere, så dækker det imidlertid over en skæv udvikling.

Læs også: På ti år er antallet af robotter i danske virksomheder fordoblet

Studiet viser nemlig, at antallet af traditionelle produktionsansatte er faldet med 20 procent, mens der i stedet er blevet ansat teknologimedarbejdere som ingeniører og maskinmestre til at drive og reparere robotterne.

- JMA

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere