På ti år er antallet af robotter i danske virksomheder fordoblet
Danmark indtager en sjetteplads på Dansk Metals liste over de mest robotintensive lande i verden, og antallet af robotter blev fordoblet mellem 2008 og 2017. Alligevel sakker vi bagud sammenlignet med de højest placerede lande på listen.
Der kommer flere robotter i de danske virksomheder. Fra 2008 til 2017 er der således næsten sket en fordobling i antallet af robotter, og det placerer Danmark på en sjetteplads på listen over de mest robotintensive lande i verden.
Det skriver A4 Arbejdsliv og henviser til en ny analyse fra Dansk Metal, der har undersøgt, hvor mange industrirobotter der står rundt omkring i Danmark og andre industrilande.
”Det er en super flot og vigtig placering. Robotterne er med til at hæve den almindelige industriarbejders produktivitet og dermed løn og understøtter samtidig Danmarks konkurrenceevne”, siger cheføkonom hos Dansk Metal, Thomas Søby, til A4 Arbejdsliv.
Analysen fra Dansk Metal viser, at Danmark i 2017 kunne bryste sig af 230 operationelle industrirobotter pr. 10.000 medarbejdere i fremstillingssektoren. Det tilsvarende tal for USA var 200 robotter pr. 10.000 medarbejdere.
Selvom tallene umiddelbart ser flotte ud, så er Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og medlem af Konkurrencerådet, knap så begejstret over analysens resultater.
Han bider mærke i, at Danmarks årlige vækstrate i antallet af industrirobotter sakker langt bagud, når man sammenligner den danske robot-vækst med Singapores, Sydkoreas og Taiwans, der indtager de tre højeste placeringer på listen.
”Højindkomstlande som Danmark burde foretage markant større investeringer i robotter”, siger Philipp Schröder til A4 Arbejdsliv.
Bør ikke ligge søvnløse - endnu
Ifølge ham afhænger beslutningen om at anskaffe en robot af, om det kan betale sig - delvist eller helt - at erstatte et menneske med en robot.
Og mens robotter koster det samme i hele verden, er lønomkostningerne i Danmark markant højere end i for eksempel Asien.
Ifølge Philipp Schröder er der dog også grund til at mane til besindighed, fordi analysen ikke fortæller hele historien om, hvor godt produktions-Danmark reelt klarer sig i det globale robot- og teknologiræs.
”Når man kun kigger på tal for industrirobotter som i Dansk Metals analyse, udelukker man andre automatiseringstyper, der også har et enormt potentiale for vores produktivitet”, siger han til A4 Arbejdsliv og fortsætter:
”For eksempel små industrirobotter, videokameraer, der overvåger produktionen og sikrer høj kvalitet i produktionsprocesserne”.
Læs også: Antallet af producerende robotter i Kina i år runder 100.000
Alt i alt mener Philipp Schröder ikke, at danske virksomheder og deres medarbejdere - endnu - bør ligge søvnløse over analysen.
- JMA