09.08.2018  |  SCM 4.0

Danske virksomheder lukker robotterne ind

Robotterne er de seneste år blevet et almindeligt værktøj i mange danske virksomheder. Men virksomhederne må tage sig i agt for de udenlandske konkurrenter, advarer roboteksperterne.

Der har aldrig været så mange danske virksomheder som nu, der anvender robotter. I alt 44 procent af fremstillingsvirksomhederne får nu hjælp fra robotter, hvilket svarer til en stigning på 50 procent siden 2015.

Læs også: Robotter i logistikken - løsning, udfordring eller trussel? 

Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, hvor 526 danske fremstillingsvirksomheder er blevet interviewet.

En af konklusionerne fra analysen er, at størstedelen af virksomhederne står klar til at investere i robotter i de kommende år. Og det resultat stemmer overens med den tendens, som man ser inden for mange brancher i dag. 

”Robotter er på vej til at blive hverdag i mange af Danmarks fremstillingsvirksomheder. Der er ikke meget science fiction over robotterne, som mest af alt er et fleksibelt, enkelt og driftssikkert værktøj”, siger Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Fakta fra undersøgelsen

  • 44 procent af virksomhederne anvender robotter
  • Store virksomheder har i højere grad robotter end mindre virksomheder
  • Eksport- og innovative virksomheder har flere robotter

Kilde: Teknologisk Institut

Men selvom de danske virksomheder i høj grad har taget robotterne til sig, så opfordrer roboteksperterne på Teknologisk Institut virksomhederne til at arbejde mere strategisk og fremtidsorienteret med automatisering.

Øje for digital udvikling
Eksperterne påpeger, at virksomhederne er mere interesserede i robotter som driftssikre og stabile værktøjer, mens kun fire procent af virksomhederne forventer at investere i smarte robotter med sensorer og kunstig intelligens inden for de næste fire-fem år.

”Mulighederne for at bruge robotter i produktionen bliver bedre hver eneste dag – det går hurtigt. Men det gør det også i resten af verden. Derfor er danske virksomheder nødt til at arbejde strategisk med automation og digitalisering”, understreger centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut.

Som virksomhed er man nødt til at se på, hvilke gevinster det vil have tre år ude i fremtiden og ikke bare i dag, pointerer han.

Læs også: Hollandsk fagforening foreslår skat på robotter

"Det er ofte ikke kun et spørgsmål om teknologi, men også et spørgsmål om parathed i organisation, herunder kompetencer både på ledelse og operationelt niveau", siger Kurt Nielsen.

-JJK 

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere