Danmark opper eksporten og buldrer frem på europæisk rangliste

Nye tal fra EU viser, at de danske virksomheders eksport via nettet stiger markant. Udviklingen glæder Dansk Erhverv, som forventer, at endnu flere virksomheder vil følge trop.

Danmark rykker markant frem på listen over EU-lande med størst eksport via internettet. Foto: Sasirin Pamai.

25.01.2022

SCM.dk

Stigefabrikken.dk begyndte egentlig som et hobbyprojekt for de to venner Peter Christensen og Lasse Kuhr Simoni, der i deres fritid begyndte at sælge alt fra arbejdstøj og sikkerhedssko til vinkøleskabe, knive og multitools. 

I dag er forretningen stadig et projekt, men der er ikke meget hobby over det: Sortimentet er skåret til, så det nu dækker over stiger, stilladser, platforme, trapper og værn, som sælges til mere end 40,000 kunder, der spænder fra private forbrugere til diverse ministerier, Forsvaret, havneanlæg, skoler og teatre.  

Og for nylig solgte de to stiftere så 30 procent af virksomheden til Dolle A/S, som er verdens største lofttrappe- producent. 

Salget skal blandt andet hjælpe virksomheden med at sætte yderligere tryk på eksporten, som i øjeblikket omfatter Sverige og Norge. 

Læs også: Lynhurtige leveringer vinder frem: Det handler om convenience

“Vores produktsortiment er forholdsvist afgrænset, og selvom vi stadig kan vokse i Danmark, betyder det, at hvis vi skal vokse for alvor, skal vi enten udvide sortimentet eller kundegrundlaget. For os giver det klart bedst mening at gøre det sidste. Det siger vores erfaring”, forklarer Peter Christensen, som forventer, at Finland og Tyskland bliver de næste markeder, der skal indtages. 

“Der er ingen tvivl om, at eksporten er rigtig vigtig for os. Men vores erfaring er også, at det giver bedre resultater, hvis vi gør os umage og går helhjertet ind i et nyt marked. Derfor vil vi hellere bruge lidt ekstra tid på forberedelsen, hvilket Dolle er med på.” 

Frem på ranglisten 

Stigefabrikken er langt fra alene om at skrue op for eksporten, og det får Danmark til at rykke markant frem på listen over EU-lande med størst eksport via internettet.  

Nye tal fra Eurostat viser således, at Danmark er gået fra en bundplacering til en 17. plads. Den udvikling glæder selvsagt Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv:

”Jeg tror, at potentialet er til en endnu bedre placering, men når det er sagt, så er det en rigtig god nyhed. Den bekræfter også tallene fra vores seneste Logistikanalyse, der viser, at andelen af virksomheder, hvor eksporten udgør mere end 25 procent, siden 2018 næsten er fordoblet og nu er på 30 procent”. 

Han påpeger, at udviklingen også viser sig ved, at der er markant interesse for de eksportguides og eksportevents, som Dansk Erhverv tilbyder. 

”E-eksport er også i år et af vores fokusområder, for det er helt klart noget af det, som medlemmerne efterspørger. Derfor arbejder vi blandt andet på at opdateret og udvide vores katalog af e-eksportguide. Vi kan helt konkret også se udviklingen ved, at der hvert år bliver indstillet flere virksomheder til vores eksportkategori til E-handelsprisen, og niveauet hos de indstillede virksomheder stiger markant”, siger han.

Eksport er en del af strategien 

Den positive udvikling skyldes ifølge e-handelsdirektøren flere ting.  

De danske kunder er blandt de fremmeste e-handlere, men der er trods alt kun en vis mængde kunder, og derfor er hjemmemarkedet efterhånden ved at blive for småt for mange netbutikker med vækst-ambitioner. Det får flere til at kigge mod udlandet, hvor kunderne – særligt under coronakrisen – i stigende grad også tager e-handlen til sig. 

Læs også: B2B E-handel er i fremgang

” Mange netbutikker har en erkendelse af, at hvis man skal holde sin position på hjemmemarkedet, så skal man vokse generelt, og det kan man for alvor gøre ved at søge mod nye markeder. Samtidig har mange af de nyere virksomheder en klar strategi omkring eksport og tænker internationalt fra begyndelsen, og det hjælper selvfølgelig på den samlede eksport.” 

”Oven i det har coronakrisen generelt sat turbo på udviklingen inden for e-handelsbranchen, og det betyder også, at mange kaster sig over udlandet et par år tidligere end planlagt,” siger Niels Ralund og roser samtidig de danske netbutikker. 

”Det er mit indtryk, at netbutikkerne er rigtig gode til at hjælpe hinanden med sparring og opbakning og ikke ser hinanden som konkurrenter, når det handler om eksport.”  

Bedre forudsætninger 

Ser vi på de mere strukturelle og lovgivningsmæssige områder, er der også forklaringer at hente, mener Niels Ralund. Han peger specifikt på de nye regler om momsregistrering. De betyder, at virksomheder kan nøjes med at være registreret i Danmark fremfor at moms-registrere sig og indbetale moms i alle de EU-lande, som de sælger til. 

”Jeg ved godt, at nogle synes, at det kan virke lidt uoverskueligt med nye regler. Men det, vi hører fra virksomhederne, er, at det nye system med Moms One Stop Shop er ganske brugbart og helt klart letter noget af det administrative bøvl ved eksport. ” 

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

31.03.2025SCM.dk

Alt er logistik, og det gælder ikke mindst levering til dørtrin

31.03.2025Gordon Delivery Denmark ApS

Sponseret

Temperaturfølsomt gods: Sådan hjælper teknologien dig med at bevare kontrollen

31.03.2025Bring

Sponseret

Fremtidens logistik: Bring leverer nu med elbiler i 79 danske byer

29.03.2025SCM.dk

Trumps 25 procent told rammer biltransportmarkedet

28.03.2025Gordon Delivery Denmark ApS

Sponseret

Den skjulte styrke i ruteoptimering: 5 fordele, der virkelig gør en forskel

27.03.2025SCM.dk

Blue Water koncernresultat i voldsomt fald

26.03.2025SCM.dk

Enighed om våbenhvile i Sortehavet

26.03.2025SCM.dk

Staten stiller skarpt på forsyningssikkerhed

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online