15.10.2021  |  Innovation

Danfoss Drives løber af med årets DIRA Automatiseringspris

For sine tre nye robotceller, som er udviklet sammen med automationshuset BILA, blev Danfoss Drives både nomineret og kåret som vinder af DIRA Automationsprisen 2021 på hi Tech & Industry Scandinavia i sidste uge.

Kompromisløs, fremtidssikret og inspirerende for mange virksomheder.

Det er nogle af de ord, som juryen bruger om dette års vinder af DIRA Automatiseringsprisen, Danfoss Drives i Gråsten, som er en del af industrigiganten Danfoss, da nyheden blev præsenteret på dette års hi Tech & Industry Scandinavia den 5. oktober.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virksomheden har fremstillet frekvensomformere på samme halvautomatiske måde i mere end 15 år, og stod for få år siden med opgaven at udvikle næste generation.

Her greb Danfoss Drives muligheden for at nytænke både produkt og processer og dermed hele måden, hvorpå de producerer de mange hundrede varianter på. Automation er således indtænkt i hver lille detalje i produktet og de teknologier, som skal lokalisere, gribe, montere og transportere kits og det færdige produkt.

Læs også: Her er de tre nominerede til DIRA Teknologiprisen 2021

Det kan ifølge dette års jury inspirere både store, mellemstore og små virksomheder.

”Det er fedt, at en stor virksomhed som Danfoss Drives tager det på sig, at de vil præsentere sådan en løsning for omverdenen. De har tænkt hele værdikæden ind, som mange små virksomheder egentlig gør og bør. Hvordan kan vi selv kigge ind ad? Hvordan kan vi gøre noget ved vores produkter og dermed være på forkant? De har kigget bagud for at gøre det mere enkelt og simpelt fremadrettet, og de har gjort det kompromisløst”, fortæller en af jurymedlemmerne, Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo.

Og det er ikke de eneste rosende ord, som juryen har at sige om dette års vinder.

”Der er mange ting ved denne automatisering, som vi kan lære noget af. De har modulariseret både produkt, udstyr og alt deromkring. Det er imponerende. De har tænkt hele vejen rundt, og det sikrer dem i fremtiden”, tilføjer Ole Madsen fra Aalborg Universitet.

Et indblik i arbejdsgangene

Sammen med automationshuset BILA har Danfoss Drives fremtidssikret sin produktion ved at omdesigne frekvensomformere til fuldautomatisk montage. Før foregik alt manuelt. Nu kan kunderne selv konfigurere via online produktkonfigurator. Ordresystemet giver automatisk besked til robotcellerne. Processen fra salg til levering er automatiseret, sortimentet udvidet, leveringstiden forkortet, produktionsomkostningerne reduceret. Der er også bæredygtighed i det nye produktionssetup; Danfoss kan flytte rundt på udstyr og undgå skrotning.

Netop dette set-up åbnede producenten dørene for at vise frem for verden tilbage i september op mod hi-messen.

”I Danfoss har vi taget et større teknologisk spring for at holde os konkurrencedygtige de næste mange år.  I den forbindelse er det en fordel at være en større virksomhed, hvor vores omsætning kan tilgodese en større indsats og investering i fremtidens fabrik. Vi har mulighed for at investere mere end de fleste i forskning og teknologi-afklaring, som gerne skal sikre vi får taget de rigtige valg for et fremtidigt setup”, siger Martin Høgsbjerg, Head of Supply Chain Technology i Danfoss, og fortsætter:

Læs også: Teknologisk Institut fejrer robotters 100-års fødselsdag med ROBOTBRAG

”Her er det bestemt vigtigt løbende at være i dialog med andre SMV’er i Danmark, både for at vi bliver inspireret og får ny innovation med ombord, men lige så meget for at give feedback på de udfordringer og behov, andre industrivirksomheder står med. Det er også for erfaringsudvekslingens skyld, vi er med i DIRA og Odense Robotics”.

En af de interesserede tilhørere til DIRA-arrangementet hos Danfoss var formanden for BM Silo, Dorte Zacho Martinsen. Selvom hendes virksomhed er betydeligt mindre end Danfoss, ser hun mange paralleller og inspiration.

”Jeg brænder også for automation. Robotter udfordrer os til at finde simple løsninger på komplekse problemer. Det kan vi, når vi sammensætter et team af både ingeniører og faglærte operatører, som sammen kan skabe den første automationssucces. Som arbejdsgivere er vi også nødt til at forholde os til, at vi både har mangel på arbejdskraft i industrien og møder en generation af unge mennesker, som er født i en digitale tidsalder og gerne vil bringe deres kompetencer i spil. De vil ikke bare arbejde som robotter, som jo dybest set er en arm og ingen hjerne. De vil udfordres. Derfor er vi også i gang med vores næste store automationsprojekt i BM Silo”, siger hun, som i forvejen har investeret i 5 robotter i dag og kranløsninger til silovirksomhedens råvarelager.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere