28.10.2019 | Strategi & ledelse
Daimler vil have komplet CO2-neutral lastbilflåde i 2039
I 2039 skal alle nye køretøjer fra Daimler Trucks & Buses være CO2-neutrale i drift. De første serieproducerede batterikøretøjer kommer i 2022 og senere følger flere på brint. Selskabet vil også have politikerne på banen for at gøre de grønne løsninger konkurrencedygtige.
Alle nye lastbiler fra Daimler skal være CO2-neutrale i 2039, bl.a. i USA, hvor Freightliner er blandt selskabets brands. En elektrisk version er allerede i test. Foto: Daimler
Daimler Trucks & Buses (DT&B), der er blandt verdens største producenter af kommercielle køretøjer, har sat sig et bæredygtighedsmål for hele koncernen, der betyder, at man kun vil tilbyde CO2-neutrale køretøjer i Europa, Japan og NAFTA (USA, Canada og Mexico) i 2039.
Læs også: Daimlers eldrevne letvægtslastbiler skal levere varer for Dachser
Allerede i 2022 planlægger DT&B at være klar med de første serieproducerede batteridrevne køretøjer i sit portfolio i triaden af kernesalgsområder (Europa, USA og Japan), og ved udgangen af næste årti vil selskabet udvide sit udbud af brintkøretøjer i serieproduktion.
Hverken tidslinje eller teknologier er tilfældigt valgt, forklarede Daimlers bestyrelsesmedlem med ansvar for Trucks & Buses, Martin Daum, på sidste uges International Supply Chain Conference i Berlin.
”Fordi det tager omkring 10 år at komplet forny en flåde indtil 2050, så er vores ambition at tilbyde nye køretøjer, der er CO2-neutrale i drift ’fra tank-til-hjul’ lokalt i år 2039. Reel CO2-neutral transport fungerer kun med batterielektrisk eller brintbaseret kørsel”, sagde han.
Samtidig påpegede han, at det overordnede mål om total CO2-neutral transport i 2050 som defineret i Parisaftalen, og som man fra Daimlers side bakker op om, kun er realistisk, hvis der bliver skabt de rette forudsætninger, når det gælder infrastruktur og omkostninger.
”På lokalt plan sælger CO2-neutrale lastbiler og busser ikke sig selv, for selv i 2040 – på trods af alle fabrikanternes indsats – vil køb og totalomkostninger for lastbiler og busser med elektrisk drift stadig være højere end for dieselkøretøjer. Vi har derfor brug for regeringsincitamenter, der kan gøre CO2-neutrale lastbiler og busser konkurrencedygtige”, understregede han.
Læs også: Volvo leverer sine første fuldt ud elektriske lastbiler i Sverige
Udover de grønne køretøjer, der er på vej, planlægger Daimler også, at alle koncernens fabrikker i Tyskland og det øvrige Europa skal køre på CO2-neutral elektricitet fra vedvarende energi i 2022, og at alle øvrige sites vil følge efter.
-AK
Produktion

EU-topchef opfordrer til kamp for at sikre europæisk industri
Det er virkelig positivt, at formanden for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, i sin ”State of the Union”- tale slår fast, at Europa skal kæmpe for at holde industrien på det europæiske kontinent.
Produktion

Ny serieproduktion af elektriske lastbiler i Gent
Volvo Trucks øger produktionen af elektriske lastbiler og indleder nu serieproduktion af tunge elektriske lastbiler på sin fabrik i Gent i Belgien. Det betyder, at elektriske Volvo-lastbiler nu produceres på fire fabrikker – tre i Europa og en i USA.
Lager & distribution

Søfarten løftes til nyt grønt niveau
Kommissionsformand Ursula von der Leyen har navngivet verdens første containerskib drevet af grøn metanol i København.
Innovation

Kunstig intelligens forventes at ændre mange jobs
84 procent af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 procent er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.
SCM 4.0

Skyen baner vejen for robotterne
Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.
Sourcing

Ny strategi for forsyningssikkerhed
Store globale kriser som covid-19 og krigen i Ukraine har vist, at varer og ressourcer kan være svære at få til Danmark under kriser. I den globale handel er vi på nogle områder blevet for afhængige af enkelte lande. Det gør os sårbare. Derfor skal alle de statslige myndigheder med ansvar for landets vigtigste funktioner fremover have mere fokus på, hvor der kan opstå problemer med forsyningen. Det skal være med til at sikre, at vores samfund også kan fungere under fremtidige kriser.