03.12.2021  |  Sourcing

Dækproducent vil gå den grønne vej: ”Regummierede dæk skal tilbage på landkortet”

Mindre råstofforbrug, færre udgifter og lavere CO2-udslip. Fordelene ved regummierede dæk er mange, men alligevel er det kun hver fjerde lastbil i Danmark, der kører på regummierede dæk. Det skal ændres, mener Euromaster.

Genmem sit moderselskab, Michelin, har Euromaster meldt sig ind i Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk, der arbejder for at få flere transportfirmaer til at genanvende deres dæk fremfor automatisk at købe nye. Flere skal nemlig få øjnene op for den klimavenlige produktionsform, så transportbranchen kan bidrage mere til den grønne omstilling, mener dækspecialisten.

”De bedste karkasser kan regummieres to gange. På den måde genskaber man et anvendeligt dæk, der kvalitetsmæssigt lever op til højeste standard, og hvor råvareforbruget er væsentligt lavere end ved produktionen af helt nye dæk”, siger Lars Skov Andersen, der er ansvarlig for lastbildæk hos Euromaster i Danmark. 

Selvom få vognmænd i dag regummierer deres dæk er praksissen ikke ny – den er blot gået i glemmebogen for mange.

Læs også: IDA: Danmark skal satse på e-roads til tung transport

”Hvor transportbranchen tidligere i vid udstrækning benyttede sig af muligheden for at genbruge og genanvende deres brugte dæk, er mange i dag i stedet tilbøjelige til at købe billigere dæk, som kun holder til ét dækliv. Og det er synd og skam, for regummiering af nedslidte dæk er sund fornuft både for miljøet og økonomien”, siger formand for Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk, Erik Neuberg Rasmussen.

Derfor glæder han sig over at have fået en spiller af Michelins størrelse med på holdet:

”De vil kunne være med til igen at sætte regummiering på dagsordenen og udbrede budskabet om, at regummierede dæk har samme kvalitet som nye dæk, og at sikkerheden og holdbarheden er i top”, tilføjer han.

En langt grønnere løsning 

Processen ved regummiering består i, at karkassen gennemtestes. Når den er godkendt, fjernes det nedslidte mønster. Herefter udbedrer man eventuelle skader fra sten og rust i dækkets øverste bæltelag, og til sidst lægges der et tyndt lag bindegummi og en ny slidbane på karkassen, inden denne vulkaniseres, og dækkets egenskaber dermed genskabes og forbedres. 

Det betyder, at der anvendes 70 procent mindre olie og 20 kilo mindre stål. Det svarer til en besparelse på cirka 50 kilo råmateriale. Samlet udledes der 40 procent mindre CO2 end regummiering end ved produktionen af helt nye dæk. 

Læs også: Danske Fragtmænd tilslutter sig udvikling mod tung transport på el med ny lastbil

”Der er en markant besparelse i klimaregnskabet for landtransportbranchen, når man regummierer med lokale dæk frem for at producere nye dæk, der nogle gange bliver transporteret hertil helt fra Fjernøsten, hvilket også udleder CO2”, uddyber Lars Skov Andersen.

Han pointerer også, at regummiering også er billigere i det lange løb, selvom mange ikke er klar over det. Når kvalitetsdæk regummieres to gange, bliver den samlet pris nemlig billigere end et lavkvalitetsdæk, der ellers ser billigst ud ved første øjekast.

”Vi vil gerne udbrede de mange fordele ved regummiering, og det er derfor, Michelin er blevet medlem af Fabrikantforeningen”, afslutter Lars Skov Andersen. 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere