Cyberkriminelle finder stadig flere bagdøre i forsyningskæderne

Din virksomheds cybersikkerhed har måske dobbelte låse på hoveddørene; men der er flere ulåste bagdøre end nogensinde, som bliver udnyttet af stadig mere sofistikerede angribere. Det gælder særligt de underliggende niveauer i forsyningskæden. 40 procent af danske SMV’er har for eksempel utilstrækkelig sikkerhed.

Cyberangreb på forsyningskæder er firedoblet siden 2020, og de bliver stadig mere avancerede og omfattende. Foto: 123rf.com.

03.03.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Truslen om cyberangreb og hackerangreb stiger med raketfart, og samtidig halter sikkerheden hos titusindvis af virksomheder i rygraden af dansk erhvervsliv.

Det er en af de opsigtsvækkende konklusioner i en ny analyse af digital sikkerhed i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) udfærdiget af Styrelsen for Samfundssikkerhed på baggrund af rundspørger foretaget af Danmarks Statistik med besvarelser fra mere end 4.500 selskaber. Det skriver Finans.

Selv vurderer styrelsen, at der er ’et markant behov for at løfte den digitale sikkerhed blandt de danske SMV’er, da hele 40 procent af SMV’erne fortsat ikke har et digitalt sikkerhedsniveau, som matcher deres risikoprofil’.

Med i omegnen af 300.000 SMV’er i Danmark peger analysen med andre ord på, at rundt regnet 120.000 virksomheder i dag har et sikkerhedsniveau, der ikke er proportionelt med den risiko, som selskabet har for at blive angrebet af for eksempel hackerangreb.

Rapporten udgør den seneste analyse til det nyoprettede ministerium for samfundssikkerhed og beredskab, der i sommer blev nedsat for at samle ansvaret for blandt andet sikring af den danske forsyningssikkerhed og krisestyring.

Kunstig intelligens, cloud og IoT øger risici

Den voksende afhængighed af kunstig intelligens og cloud computing inden for forsyningskæder skaber nye muligheder for ondsindede aktører. De udnytter den hurtige spredning af IoT-enheder (Internet of Things) kombineret med den udbredte brug af forældede sikkerhedsprotokoller. Forkert konfigurerede firewalls forværrer yderligere problemet og giver rigelige indgangspunkter for cyberangreb. I 2024 registrerede risk management-analytikeren Everstream Analytics, at de fleste cyberangreb blev rapporteret inden for elektronik- og produktionssektorerne.

I 2025 vil cyberangreb ifølge Everstream Analytics primært ske via underliggende niveauer i forsyningskæder, hvor kriminelle lettere kan udnytte almindelige programmeringsfejl og sårbarheder. Herfra kan de hoppe videre til topniveau-virksomheder via phishing, softwareforbindelser eller andre metoder. For eksempel oplevede den Pennsylvania-baserede underleverandør Cencora et sikkerhedsbrud i det tidlige forår 2024. Mindst 11 globale medicinalvirksomheder, som for eksempel GlaxoSmithKline, Novartis, AbbVie og Genentech, kunne koble dette til deres egne efterfølgende sikkerhedsbrud og ransomware-angreb, hvilket førte til forsinkelser i medicinudlevering og kompromitterede patientdata.

Fokus på robust sikkerhed

Everstream Analytics’ topanbefaling er, at supply chain ledere skal prioritere implementeringen af robuste sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte følsomme data og operationer. Enkeltstående undersøgelser kan ikke længere identificere mængden eller omfanget af risici, som underleverandører udsættes for. Virksomheder skal i stedet benytte AI og andre automatiserede beregninger til løbende at evaluere stigende risici i forskellige sektorer, geografiske områder og typer af operationer. Dette gør det muligt at samarbejde med Tier 1-leverandører om at identificere og håndtere specifikke risici i de underliggende niveauer.

Top 5 cybertrusler mod forsyningskæder 

Forestil dig hver enkelt del af din forsyningskæde som et potentielt mål for cyberangreb. Hackere ser disse svagheder som en buffet af muligheder. Og det er ikke bare tom snak – cyberangreb på forsyningskæder er firedoblet siden 2020, og de bliver stadig mere avancerede og omfattende. I starten af året ramte en mystisk hackergruppe hundredvis, måske tusindvis, af ofre i et massivt angreb ved at misbruge Microsofts softwaremodel og få deres malware til at ligne legitim software.

I en verden, hvor digitalisering er livsnerven i global handel, er forsyningskæderne uundværlige. De forbinder producenter, leverandører, distributører og detailhandlere. Men den digitale sammenkobling gør dem - ifølge den globale aktør inden for sikkerhed og bæredygtighed i forsyningskæden Avetta - også sårbare over for cybertrusler, som kan medføre operationelle nedbrud, store økonomiske tab og alvorlig skade på omdømmet.

Avetta fremhæver fem risici og tilhørende handlingsanbefalinger for cybersikkerheden i forsyningskæden:

1)Sårbarheder hos tredjepartsleverandører

En af de største risici er de mange eksterne partnere i en forsyningskæde. Hver eneste leverandør har varierende niveauer af cybersikkerhed, og hackere udnytter disse svage led til at skaffe sig adgang til følsomme data eller inficere netværket med malware.

Løsning: Gennemfør grundige sikkerhedstjek, inden du vælger en leverandør, og stil strenge cybersikkerhedskrav. Regelmæssige audits og sikkerhedsklausuler i kontrakterne kan hjælpe med at minimere risikoen.

2) Phishing-angreb og social engineering

Hackere er mestre i manipulation. De sender e-mails eller beskeder, der ser ud til at komme fra pålidelige kilder, men i virkeligheden er de designet til at lokke medarbejdere til at afgive fortrolige oplysninger som loginoplysninger eller bankdata.

Løsning: Træn dine medarbejdere i at genkende phishing-forsøg og implementer robuste filtre til at blokere mistænkelige e-mails. Skab en sikkerhedskultur, hvor medarbejdere tør være skeptiske over for mistænkelig kommunikation.

3) Databrud

Ifølge IBM kostede et gennemsnitligt databrud i 2023 hele 31,6 millioner kroner. Det tager kun et splitsekund for en hacker at bryde ind, men konsekvenserne kan være katastrofale, særligt hvis kundedata eller fortrolige virksomhedsoplysninger bliver lækket.

Løsning: Brug kryptering, stramme adgangskontroller og regelmæssige sikkerhedsvurderinger til at beskytte dine data. Udarbejd en beredskabsplan, så du hurtigt kan opdage, begrænse og afhjælpe et databrud.

4) Ransomware-angreb

Forsyningskæder er fristende mål for ransomware-angreb, fordi de er afhængige af konstant dataudveksling. Disse angreb bliver stadig mere avancerede, hvor hackere krypterer vitale data og kræver store løsesummer for at frigive dem. FBI advarer nu endda om "dual ransomware attacks", hvor en virksomhed angribes to gange i træk.

Løsning: Opdater software jævnligt, anvend avancerede cybersikkerhedsværktøjer og lav jævnlige sikkerhedskopier af vigtige data. Udarbejd en klar handlingsplan for ransomware-angreb, så din virksomhed hurtigt kan reagere og minimere skaderne.

5) Forsyningskæde-forstyrrelser

Ud over direkte cyberangreb kan forsyningskæder også blive lammet af angreb på kritisk infrastruktur som transportnet og produktionsfaciliteter. Sådanne angreb kan føre til store forsinkelser, varemangel og økonomiske tab.

Løsning: Diversificér dine leverandører, så du ikke er afhængig af få nøgleaktører. Evaluér dine vigtigste leverandørers cybersikkerhedsniveau og skab en beredskabsplan for at afbøde konsekvenserne af mulige angreb. Og vigtigst af alt – samarbejde er hovednøglen. Tænk på din forsyningskæde som et fællesskab, hvor alle arbejder sammen for at styrke den kollektive modstandsdygtighed.

Kom et skridt foran hackerne

Cybertrusler mod forsyningskæder er en realitet, men med den rette strategi kan du beskytte din virksomhed mod de værste angreb. Investér i cybersikkerhed, uddan dine medarbejdere, og samarbejd med dine partnere for at opbygge en sikker og modstandsdygtig forsyningskæde. Hackere vil altid lede efter svage led – sørg for, at din virksomhed ikke er et af dem!

Bliv klogere på cybersikkerhed i værdikæden

Industriens Fond står bag flere projekter om it-sikkerhed i værdikæden. Det omfatter blandt andet ’ Cybersecurity of Supply Chains’ og ’Cybersikkerhed og forretningskontinuitet’. Læs mere om alle projekterne her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Cybersecurity i forsyningskæden

Forestil dig hver enkelt del af din forsyningskæde som et potentielt mål for cyberangreb. Hackere ser disse svagheder som en buffet af muligheder. Og det er ikke bare tom snak – cyberangreb på forsyningskæder er firedoblet siden 2020.

Relateret indhold

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

21.03.2025SCM.dk

Brug af kunstig intelligens i forsyningskæden medfører kun moderate gevinster

20.03.2025SCM.dk

CeramicSpeed styrker cybersikkerhed i trådløs vibrationssensor

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online