CeramicSpeed styrker cybersikkerhed i trådløs vibrationssensor

CeramicSpeed er blevet skarpere på at bygge cybersikkerhed ind i produkterne. I et MADE Samarbejdsprojekt har de fået bedre overblik over, hvor der kan være potentielle sikkerhedsbrister i udviklingen af en trådløs vibrationssensor.

CeramicSpeed er blevet skarpere på at bygge cybersikkerhed ind i produkterne. I et MADE Samarbejdsprojekt har de fået bedre overblik over, hvor der kan være potentielle sikkerhedsbrister i udviklingen af en trådløs vibrationssensor. Foto: MADE (AI-genereret)

20.03.2025

SCM.dk

“Vi er ikke eksperter i det hele selv, så derfor har det været vigtigt for os at få nogen ind, som kunne fungere som en udvidet R&D-afdeling, for at hjælpe os med at finde ud af, hvilke ting, vi skal arbejde med først og hvordan”, fortæller Nicklas Simonsen, der er Head of Digital hos CeramicSpeed.

Virksomheden i Holstebro, der har lidt over 100 ansatte, er førende inden for produktion af keramiske kuglelejer med lav friktion til både industrien og landevejscykler. Deres produkter er kendt for længere levetid og ydeevne, og i de seneste år har de udvidet med digitale løsninger. CeramicSpeed har tidligere fået indsigt i, hvordan de kan fremstille slidstærke cykelkomponenter i et MADE Demonstrationsprojekt.

Den trådløse vibrationssensor, som CeramicSpeed er ved at udvikle, er målrettet industrien, og giver besked, når der er behov for service.

“Nedetid betyder tabt arbejdstid og produktion, som vores kunder ofte ikke kan indhente igen, fordi de har så travlt. Med vores sensor vil de kunne nå at servicere maskinerne inden de går i stykker. Det handler blandt andet om at holde øje med kuglelejer og andre ting som ubalance og løshed”, forklarer Nicklas Simonsen.

Samarbejdet med Alexandra Instituttet har givet CeramicSpeed en forståelse af, hvilken effekt forskellige udefrakommende trusler har. Det er sket gennem en række dybtgående analyser, som ifølge Nicklas Simonsen har givet dem viden og kompetencer, som de ikke selv havde.

“Projektet har givet os et overblik over, hvordan cybersikkerheden for vores produkt er. Vi har fået kortlagt, hvad der er af sikkerhedshuller og risici, og derefter har vi prioriteret, hvor mange ressourcer vi skal kaste efter de forskellige indsatser. Vi ser samarbejdet som en forlænget arm, der giver os adgang til viden, som vi ikke har in-house”, forklarer han.

I projektet har man kigget på risiciene i det flow af data, som deres sensor indgår i mellem maskine og cloud. De har arbejdet med ‘tamper protection’, som bedst kan oversættes til, hvordan man udvikler mekanismer, der forhindrer uønsket adgang til et produkt. I en sidste analyse har man kigget på kryptering i det flow, som deres enhed indgår i.

“Hvis nogen udefra begår misbrug ved for eksempel at få maskinen til at stoppe, så vil det også koste en virksomhed rigtig mange penge i tabt arbejdsfortjeneste og produktion. Det har selvfølgelig været vigtigt for os at sørge for, at den data, der flyder mellem en maskine og cloud, ikke bliver opsnappet. Det er vigtigt, at vi kan garantere, at den data, vi leverer til kunden, også rent faktisk er deres data”, forklarer han.

Projektet har givet en erkendelse af, at man skal være transparent omkring cybersikkerhed. 

“Der er ikke nogen, der bliver 100 procent sikre. Det er naivt at tro, at man ikke kan blive hacket, og det er falsk markedsføring, hvis nogen påstår det. Derfor handler det også om at have en snak med dine kunder om, hvor de er sårbare henne, og hvordan vi skal sikre deres system i det setup, som vores produkt indgår i. Heldigvis har mange af vores kunder et miljø, hvor der er en fysisk barriere, der gør, at det er svært at komme ind”, forklarer han.

Samlet set har forløbet gjort, at CeramicSpeed arbejder mere aktivt og målrettet med sikkerhed.

Læs også: Mecalux integrerer GenAI i lagerstyringen

Der er mange lag i cybersikkerhed, og det er komplekst. Derfor har det været godt at indgå i et forløb med en ekstern videnpartner, lyder det fra Nicklas Simonsen:

“Alle, der har været med i forløbet, har fået en skarpere forventning til, hvordan de bygger sikkerhed ind i produkterne. Som udvikler handler det om at gøre cybersikkerhed til en del af kvalitetssikringen for at vise, at man har et godt produkt, og at det er noget, man kan kvantificere på lige fod med andre performanceparametre. Ligesom man dokumenterer hestekræfter på en bil, så skal vi kunne sige, at vi er sikre på, hvordan sikkerheden er opnået og opretholdes”, forklarer han.

Ifølge Jakob Langdal Jensen fra Alexandra Instituttet er samarbejdet med CeramicSpeed et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at indlede innovationsarbejde med at få indsigt i potentielle sårbarheder. Det er relevant for alle virksomheder, der vil bygge IoT-produkter.

“Der kommer flere og flere IoT-enheder på markedet, og vi ser samtidig en udvikling på området. Hvor det tidligere var svært at bygge de her sikkerhedsmekanismer ind, så er der flere ting, der i dag er nemmere”, siger Jakob Langdal Jensen, der er Principal Solution Architect i Digital Experience and Solutions Lab hos Alexandra Instituttet.

Kilde: MADE

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online