10.08.2018  |  IT

Blockchain på vej ud i den virkelige verden

Finansielle handler, sporing af diamanter og beviser for oprindelsen af marihuana er tre eksempler, hvor brugen af blockchain er gået fra teori til praksis. Teknologien er stadig på et tidligt stadie, men vi kan sagtens drømme stort, lyder det fra WEF.

Blockchain er en af de teknologier, der er størst forventninger til, og mest hype omkring, bl.a. i logistik- og transportbranchen, og alle vil med på vognen. IBM og Maersk er i fuld gang, branchefolk snakker om revolutioner, og fremtidens distribution vil blive påvirket.

Læs også: DHL klar med ny logistikradar

Men, påpeger Bloomberg, der har i de seneste år været mere snak om teknologiens muligheder, end der har været egentlige projekter, der rent faktisk viser, hvordan det kan blive til virkelighed.

Derfor har mediet udvalgt tre konkrete eksempler på virksomheder og samarbejder, der er nået ud over rampen og gør en forskel i den virkelige verden. Det har taget årevis med forskning og udvikling, og derfor er det også et stort skridt for de involverede selskaber, mener Brian Behlendorf, der er direktør for blockchainsoftwareudvikleren Hyperledger, som er støttet af IBM.

”Det her sker nu. Nu er der systemer, der kører på grundlag af denne her teknologi”, sagde han ifølge Bloomberg ved en paneldiskussion om emnet på sidste måneds Distributed 2018-konference i San Francisco.

Tidligt stadie kræver store drømme
I starten af juli annoncerede konsortiet we.trade, der består af en stribe finansvirksomheder, som bl.a. tæller Deutsche Bank, HSBC og Nordea, at de har gennemført de første kommercielle handler på deres blockchain-platform. I alt syv handler er fuldført af 10 virksomheder på tværs af fem lande.

Ved Distributed-konferencen fortalte Brian Behlendorf også om to andre eksempler på aktive blockchain-løsninger. Det drejer sig dels om selskabet Everledger, der bruger blockchain til at spore diamanter, og handelsfirmaet GreenStream Networks, der overvåger lovlig cannabisdyrkning for at kunne bevise oprindelsen af marihuana.

De tre cases illustrerer ifølge Bloomberg, hvorfor områder som medicinalbranchen, supply chain-sektoren og mineindustrien er fascineret af potentialet i blockchain, og muligheden for hurtige og sikre finansielle transaktioner af stort set en hver slags.

Læs også: Blockchain-platform til maritim forsikring er i drift

Som Techcrunch også peger på, så er der dog stadig mange udfordringer i forhold til udbredelsen af blockchain, eksempelvis af få konkurrenter til at arbejde sammen for at skabe netværk. Men selvom teknologien altså er på et tidligt stadie, så ”burde vi tænke virkelig, virkelig stort”, som World Economic Forums blockchain-projektchef Sheila Warren ifølge Bloomberg sagde ved paneldiskussionen.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere