Arbejdskraft er en af forsyningskædens store udfordringer
Rummelighed og fokus på mangfoldighed er en af nøglerne til at takle udfordringen med at tiltrække arbejdskraft til logistikken hos IKEA. Møbelkæden har særligt fokus på at tiltrække flere kvindelige logistikmedarbejdere.
”Kan kvinder arbejde i logistik? Ja selvfølgelig kan de det. Vi er bedst, når vi supplerer hinanden, og derfor skal vi også være forskellige og sammensætte vores teams med en god balance på køn”, fortæller Peter Langskov. Han er Country Customer Fulfilment Manager hos IKEA Danmark og har ansvaret for lager, services og levering til kunden i Danmark.
Læs også: Tænk ud af leverings-boksen kære supply chain kollegaer
”Vores medarbejdere er vores fundament, og det er meget vigtigt for os hele tiden at være attraktive, så vi kan tiltrække og fastholde den bedste arbejdskraft. Det gør vi blandt andet ved at pleje vores flade organisation, hvor der er plads til og muligheder for alle – på tværs af køn, etnicitet, fysik, alder og så videre. Vi hylder mangfoldighed”, fortæller Peter Langskov.
Flere kvindelige kollegaer
IKEA er særligt fokuserede på at synliggøre, at kvinder er velkommen i IKEA – også på lageret og i transportkæden.
45 procent af Country CEOs i IKEA er i dag kvinder, blandt andet i Danmark, og kvinder udgør samlet set 56 procent i virksomhedens Country Retail Management teams. I IKEA Danmark udgør kvinder 50 procent af det danske management team og 48 procent af lederstaben. Ligesom virksomheden beskæftiger 85 i flex- og skånejobs samt 29 i seniorordninger. Det samlede medarbejdertal i IKEA Danmark er knap 3000.
”Vi arbejder med fortsat at sikre lige løn, lige adgang til job, til forfremmelser og til fællesskaber. Vi er nået langt både på globalt plan og i IKEA Danmark, og vi har mange dygtige kvinder i logistik, men vi er ikke i mål, og der er stadig meget at gøre”, fortæller Peter Langskov.
Køber Danmarks næststørste logistikcenter
IKEA har i efteråret 2022 købt det næststørste logistikcenter i Danmark. Det store center skal både servicere kunderne og varehusene på det danske marked og er en del af IKEAs strategi om øget digitalisering og tilgængelighed for kunderne i Danmark. I efteråret 2022 flyttede IKEA ind i logistikcentret CDC København i Hedehusene, der med sine 133.000 kvadratmeter er Danmarks næststørste logistikcenter. Lageret håndterer årligt mere end 250.000 ordrer til kunder i hele Danmark, ligesom det servicerer varehusene på det danske marked.
En palleløfter kan betjenes af alle
Han understreger, at det ikke kræver et særligt køn at arbejde i logistik eller andre steder i IKEA, bare en passion for at sælge møbler og for at levere det allerbedste den enkelte medarbejder kan.
Læs også: Månedens udfordring: Omnichannel og klima ryster forsyningskæde-posen
Han fremhæver, at IKEA arbejder med at:
• Indføre automatiserede løsninger for tunge fysiske arbejdsopgaver.
• Tilpasse forhold, rammer og arbejdsgange så alle kan deltage i arbejdet.
• Tilbyde kønsopdelte omklædningsrum og toiletfaciliteter.
• Sprede og synliggøre fortællingen om, at ’her er plads til’.
”En palleløfter og en gaffeltruck kan betjenes uanset dit køn. Vi ser ingen barrierer for, at flere kvinder kan arbejde i logistikken. I dag har vi en cirka-fordeling mellem mænd og kvinder i logistikken på 80:20. Vores mål er en 50:50 fordeling. Det er vores erfaring, at det giver en god dynamik til arbejdspladsen og kulturen”, fortæller Peter Langskov.