25.10.2013  |  Produktion

Apps udfordrer det klassiske MES

Hurtige fleksible apps og iPad-agtige styringer, der leverer tilpassede funktionaliteter og branchespecifikke løsninger, er på vej til at overhale det klassiske MES-system.

Hvad er MES?

Hvis man splitter forsyningskæden op i de fire hovedprocesser: source, plan, make og deliver, så styrer MES (manufacturing execution system) ”make”-delen, altså produktionen.

MES lukker hullet mellem PLC-laget, der står for den konkrete kontrol med maskiner og produktionsudstyr og ERP-laget, der styrer hele virksomhedens aktiviteter.

Det klassiske standard MES-system, som kan håndtere hele paletten af styringsfunktionaliteter, er ved at tabe terræn. Det var en af hovedkonklusionerne på konferencen ”Agilt MES med smarte it-byggeklodser” om MES-systemets fremtid arrangeret af Dansk Automationsselskab på Novo Nordisk den 23. september.

Læs også: Ny standard muliggør både tilretning og opgradering i samme it-løsning 

”Det klassiske MES er for tungt og langsomt at implementere og for ufleksibelt. Ofte fortaber business casen sig i implementeringsomkostninger og tunge vedligeholdelsesopgaver. Samtidigt har one size fits all systemet svært ved at tilpasse sig de mere og mere specialiserede krav, som vores forskellige industrier er underlagt”, lyder det fra ordstyrer Ernst Madsen, der er konferenceansvarlig for Dansk Automationsselskab.

MES er under forvandling
Han ser et stort opbrud på MES-banen de kommende år. De store MES-systemer vil selvfølgelig fortsætte med at spille en stor rolle alene fordi, de repræsenterer en stor investering i mange større virksomheder. Men særligt de mindre virksomheder vil have stor gavn af at gribe til de mindre og mere fleksible apps-agtige programmer, der på basis af en beskeden grundplatform kan tilføre virksomheden lige præcis den funktionalitet, der passer til deres produktion. Apps-strukturen vil også være nemmere at vedligeholde, opdatere og ændre i takt med, at behovene for produktionsstyring ændrer sig.

Læs også: Kanban bliver mobil

Han ser en parallel mellem webbaserede netbanker og netbank-apps til smart phones, hvor han mener, at smart phones’ bank-apps er bedre og mere brugervenlige end de webbaserede netbanker. Den teknologiske udvikling i apps-udviklermiljøer går bare så meget hurtigere end den teknologiske udvikling i de mere traditionelle miljøer.

Seks tendenser for MES
”Der er ingen tvivl om, at der vil ske mange nye ting på MES-området i de kommende år, det er kun et spørgsmål om, hvor hurtigt det kommer til at gå”, fortæller Ernst Madsen og lister en række forbedringspunkter og anbefalinger, som kom frem på konferencen:

  1. Bedre standarder: S95-standarden er et skridt på vejen, men den dækker ikke hele behovet. Der er brug for mere konkrete interface standarder, der kan det samme som bilindustriens standarder, der gør enhver automekaniker i stand til at sætte et stik i hvilken som helst bil og øjeblikkeligt aflæse status for bilens computer.
  2. Bedre interfaces: Integrationen mellem MES og ERP og andre omkringliggende systemer er mangelfuld og skaber meget spild og besvær.
  3. Del udvikling og implementering op i bidder: Mange MES-systemer er alt for store og dyre at implementere. Det vil være en fordel at klippe behovene op i mindre bidder og trinvist udvikle it-styring til det specifikke behov. Den fremgangsmåde præsenterede Chr. Hansen et eksempel på på konferencen. Chr. Hansen havde valgt at udvikle funktionaliteten selv på basis af en skalerbar Wonderware platform og køre med korte to-fire ugers deadlines med intens scrum-lignende udvikling.
  4. Sats mere på små dynamiske og tilpassede løsninger eller apps: Det giver mere præcis funktionalitet. Cisco fremhævede på konference for eksempel, at den fysiske placering med GPS kan tilføre store fordele i fx vedligeholdelsen.
  5. Optimer processer før MES: Se processer efter i sømmene og optimer dem før, I begynder at implementere MES eller produktionsstyring. Det er svært, dyrt og tidskrævende at tilpasse styringen efter implementering; det er meget nemmere og smartere først at optimere processerne og dernæst indføre styringen.
  6. Tilstræb realtid: MES og produktionsstyring kræver databehandling i minutter og sekunder, ofte er datarapporteringshastigheden i ERP-systemer for langsom til behovene i produktionen. Performance skal måles og vises nu og her, så der kan optimeres under drift, og ikke efter en eller anden rapport der kun kan genereres en gang i døgnet i ERP niveauet.

”Jeg tror, vi vil se iPad-agtige styringer af produktionen i fremtiden, hvor styringen bliver meget mere grafisk. Der er dygtige opkomlinge på markedet, som udvikler små, smarte og fleksible apps-løsninger, der kan tilføre særligt mindre virksomheder store konkurrencefordele. Så der er store muligheder for dem, der tør bryde med traditionerne og investere i nytænkning”, fortæller Ernst Madsen.

”Kun 10-20 procent af verdens produktions-virksomheder gør brug af it, men de oplever til gengæld en produktivitetsvækst på 30-40 procent”.

Dennis Brandl, MESA International

It batter på bundlinien
Dennis Brandl fra MESA International (Manufacturing Enterprise Solutions Association), der er en global non-profit interesseorganisation for produktions-it, præsenterede motivet for at interesse sig for de nye udviklinger inden for MES og andre produktions-it løsninger:

”Kun 10-20 procent af verdens produktionsvirksomheder gør brug af it, men de oplever til gengæld en produktivitetsvækst på op til 30-40 procent”.

Denis Brandl forventer en markant stigning i produktionsvirksomheders produktivitet de kommende årtier.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere