24.08.2022  |  Sourcing

200 millioner kroner skal omdanne gylle og halm til grønt brændstof og biokul

Den grønne omstilling skal spredes på tværs af sektorer – og det betyder, at også dansk landbrug skal gøres mere klimavenligt. Tre projekter får støtte fra Pyrolysepuljen til at fremme teknologier, der skal reducere drivhusgasudledning fra landbruget.

Pyrolyse kan både reducere drivhusgasudledninger i landbruget gennem anvendelse af biokul og producere gas, som f.eks. kan omdannes til grønt brændstof. Teknologien har derfor et stort potentiale i den grønne omstilling af landbrugssektoren.

”Vi når ikke i mål på vores ambitiøse klimamål, hvis vi ikke får landbrugssektoren med på den grønne omstilling. Projekter som dem, der nu får støtte, er et skridt i den rigtige retning – med pyrolyse kan vi bidrage til drivhusgasreduktioner og producere grønt brændstof på én og samme tid”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Pyrolyse er en proces, hvor materiale opvarmes uden ilt. Det kan f.eks. være restprodukter som halm og gylle, som opvarmes og omdannes til biokul. Når biokullet efterfølgende spredes på markerne, lagres kulstof i jorden, og det fjerner CO2 fra atmosfæren. Processen danner også brændbar gas, som kan omdannes til grønt brændstof, for eksempel til fly.

I Finansloven for 2021 blev der afsat knap 200 millioner kroner til en tilskudsordning for udviklings- og demonstrationsprojekter inden for teknologier med stort reduktionspotentiale i landbruget.

Læs også: IVECO tester miljø- og økonomigevinster ved biogas på ”Nordic Biogas Tour”

”Vi står her med en teknologi, der både kan bidrage kraftigt til grøn forandring i landbruget og potentielt blive et nyt dansk vindmølleeventyr. Jeg er derfor utrolig glad for, at der nu er udvalgt tre konkrete projekter, som vi kan give støtte til”, siger landbrug- og fødevareminister Rasmus Prehn.

De udvalgte projekter er fra Frichs Pyrolysis, Dall Energy og Stiesdal A/S. Fælles for projekterne er, at de fokuserer på en markedsnær udvikling af teknologien. Samtidig ventes projekterne at bidrage med substantiel ny viden, omkring hvordan både biokul og energiprodukterne kan anvendes. Projekterne står færdig i 2025.

I alt modtog Energistyrelsen 12 ansøgninger til puljemidlerne. Projekterne blev herefter evalueret af eksterne evaluatorer og udvalgt af Energistyrelsen.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere