21.07.2022  |  Sourcing

IVECO tester miljø- og økonomigevinster ved biogas på ”Nordic Biogas Tour”

IVECO S-WAY LBG drog for nylig ud på en ”Nordic Biogas Tour” for at teste, dels hvor meget en optimeret kørestil kan minimere miljøbelastningen, dels hvor langt, man kan køre med en fuldt lastet biogaslastbil. Og svaret er klart; miljøvenlig kørsel tager toppen af brændstofomkostningerne i en tid med skyhøje priser.

I en IVECO S-WAY med LBG i tanken kørte IVECOs erfarne testkører Jørgen Andreassen fra København til Trondheim over Haparanda i Sverige til Helsinki og derefter over Stockholm retur til Danmark. I alt en strækning på 3.460 kilometer i meget forskelligartet terræn, der blev tilbagelagt over 5 dage.  

”Vi ville teste i praksis, hvor meget vi kunne nedbringe miljøbelastningen ved hjælp af såkaldt eco-friendly driving samt vise, at det er nemt at komme omkring i norden, selvom brændstoftanken indeholder flydende biogas i stedet for diesel”, fortæller Jørgen Andreassen. 

Testbilen kørte på LBG, så CO2-aftrykket var i forvejen reduceret med omkring 95 procent i forhold til et dieselkøretøj. Turen udledte således blot 195 kg CO2, hvor en tilsvarende diesellastbil ifølge IVECOs beregninger ville have udledt hele 2.658 kg.  

Læs også: 10 nye biogas-lastbiler sparer Postnord 850 ton CO2 om året

S-WAY’en er udstyret med et forudseende HI CRUISE GPS køresystem, en 12-trins HI-TRONIX automatiseret gearkasse samt IVECO ECO MODE PLUS, der sikrer maksimal brændstofeffektivitet. 

Men trods bilens tekniske hjælpemidler, er chaufførens køreteknik stadig afgørende. Med sin forudseende kørestil og en generel reduktion på cirka 5 km/t af gennemsnitshastigheden sparede Jørgen Andreassen cirka 10 procent i brændstofforbrug på turen.   

Et spørgsmål om god stil  

Jørgen Andreassens råd er at tilegne sig en kørestil, der er glidende og jævn, hvor man undgår at spilde sit brændstof på hurtige accelerationer. Man bør skifte gear lidt tidligere, end man ellers er tilbøjelig til. Og så skal man holde god afstand til køretøjet foran for at undgå opbremsninger.  

”De fleste har nok oplevet chauffører, der kommer udmattede frem og med skuldrene helt oppe om ørene. Det er tegn på, at de gasser for meget op og hele tiden bliver tvunget til at bremse”, siger Jørgen Andreassen og fortsætter:  

”Hvis man i stedet lægger sig på en jævn fart og holder afstand, er det, som om trafikken forsvinder. Man koncentrerer sig kun om sin egen kørsel”.  

Skyhøje brændstofpriser

Samlet set er det ifølge Jørgen Andreassen med disse små justeringer realistisk for langt de fleste at nedbringe brændstofforbruget med omkring 10 procent over længere strækninger. En væsentlig reduktion både for miljøet og for økonomien.  

På turen rundt i Norden var synet af standere med skyhøje brændstofpriser nemlig et tilbagevendende fænomen, og i sig selv vil det aktuelle prisniveau nok inspirere mange til at forbedre sin kørestil: 

”Økonomi er en stærk drivkraft, og jeg er overbevist om, at vi vil se en opblomstring i interessen for eco-friendly driving i hele transportbranchen. Det vil være positivt for trafiksikkerheden og miljøet”, slutter Jørgen Andreassen.  

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere