Ørsted får sit nuludledningsmål videnskabeligt godkendt
Science Based Targets initiative (SBTi) godkender nu Ørsteds 2040-mål for netto-nuludledning i hele værdikæden som videnskabeligt baseret. Det gør SBTi som en del af lanceringen af deres Net-Zero Standard, der netop vurderer om virksomheders klimamål lever op til kravene fra klimavidenskaben.
”Vi ser stigende ambitioner fra virksomheder om at nå netto-nuludledninger, og det er også helt nødvendigt for at opnå en klimaneutral verden. Det er dog afgørende, at disse mål lever op til klimavidenskabens krav”, siger Mads Nipper, der er administrerende direktør for Ørsted.
Ørsted har gennem de sidste ti år selv fokuseret på først og fremmest at reducere sine scope 1 og 2 udledninger, mens senest også deres scope 3-emmissioner. Energiselskabet har nu fået godkendt deres 2040-mål for netto-nuludledning i hele deres værdikæde gennem Science Based Targets initiatives (SBTi) nylanceret Net-Zero Standard.
Læs også: For få produktionsvirksomheder arbejder hen mod klimaneutralitet
”I Ørsted glæder vi os over SBTi’s nye Net-Zero Standard, som giver en stærkt tiltrængt klarhed over, hvad der kræves for, at virksomheders netto-nulmålsætninger rent faktisk bidrager til at begrænse klimaforandringerne. Vi er stolte af at være det første energiselskab i verden, som har fået godkendt, at vores mål om at opnå en udledning på netto-nul i 2040 er i fuld overensstemmelse med, hvad klimavidenskaben kræver”, uddyber Mads Nipper.
Ørsted er det første og eneste energiselskab, der har modtaget den nye netto-nulvalidering, og er ét af blot syv selskaber på listen, som blev offentliggjort sammen med den nye standard i sidste uge.
Underbygger Ørsteds mål om netto-nuludledninger i hele værdikæden
Ørsted var et af de første energiselskaber, der fastsatte kortsigtede videnskabeligt baserede mål for at reducere udledningerne fra sin el- og varmeproduktion. De er som følger:
- At reducere scope 1- og 2-udledningen af drivhusgasser fra energiproduktion og drift til 10 g CO2e/kWh i 2025, hvilket svarer til en reduktion på 98 procent i forhold til 2006.
- I 2020 hævede Ørsted ambitionsniveauet til at omfatte hele sit klimaaftryk (scope 1-3) ved at forpligte sig til, at hele selskabets værdikæde skulle være CO2-neutral inden 2040.
- For at accelerere indsatsen med at nå dette mål opstillede Ørsted et specifikt mål for reduktion af CO2-udledningen i værdikæden, nemlig at reducere sine samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser med 50 procent i 2032 sammenlignet med 2018.
Ved at udfase kul og accelerere udbygningen af grøn energi er Ørsted godt på vej til at nå sit mål for scope 1 og 2. For at nå sit mål for scope 3 er Ørsted gradvist ved at reducere sin naturgasportefølje og har lanceret et brancheførende program for reduktion af CO2-udledningen i forsyningskæden i tæt samarbejde med leverandører for at reducere udledningen fra de varer og tjenesteydelser, virksomheden køber.
Læs også: Nyt redskab skal reducere dit CO2-udslip – også i din forsyningskæde
Med udgangspunkt i den hurtige reduktion af CO2-udledninger, som Ørsted har opnået indtil nu, underbygger Ørsted nu sin forpligtelse til CO2-neutralitet på tværs af hele værdikæden i 2040 ved at opstille yderligere videnskabeligt baserede, langsigtede mål for CO2-reduktion:
- En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-2 fra energiproduktion og drift til 1 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99,8 procent i forhold til 2006 og en reduktion i forhold til den forventede udledning på 10 g CO2e/kWh i 2025.
- En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-3 i hele porteføljen inden for vedvarende energi til 2,9 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99 procent i forhold til 2018 (omfatter ikke naturgasporteføljen, for hvilken der er opstillet et særskilt mål).
- En reduktion af de samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser på 90 procent fra anvendelsen af solgte produkter inden 2040 sammenlignet med 2018 (omfatter naturgasporteføljen).
Ved at forpligte sig til at reducere udledningen på både kort og langt sigt gør Ørsted en indsats for at sikre, at selskabets samlede strategi for CO2-reduktion er i overensstemmelse med en videnskabeligt baseret plan for netto-nuludledning. Mens mere end 90 procent af 2040-målet nås gennem faktiske reduktioner i CO2-udledningen, forpligter Ørsted sig til at neutralisere en eventuel restudledning, der endnu ikke kan reduceres inden 2040, ved at fjerne CO2 fra atmosfæren via certificerede projekter.
Sikrer at virksomheders mål gavner klimaet
Hos SBTi har man etableret den nye Net-Zero Standard for at give en fælles, solid og videnskabeligt baseret definition af netto-nuludledning. Den giver virksomheder mulighed for at fastsætte verificerede CO2-reduktionsmål med langsigtede reduktionsplaner, der er i overensstemmelse med Paris-aftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 °C sammenlignet med niveauet fra før industrialiseringen.
For Paris-aftalen fastslår, at de globale udledninger skal nå netto-nul i midten af dette århundrede, hvis temperaturstigningen skal begrænses til 1,5 °C sammenlignet med niveauet fra før industrialiseringen. Det har i de senere år ført til en kraftig stigning i antallet af virksomheder, som har sat mål for netto-nuludledninger, og to tredjedele af den globale økonomi sigter nu efter at nå en nettoudledning på nul inden midten af århundredet.
På trods af denne tendens er de anviste veje til at opfylde målsætningerne blevet tolket på meget forskellige og inkonsekvente måder, hvilket har medført stigende kritik af virksomhedernes klimamål.
Indtil nu har der manglet troværdige kriterier, der definerer, hvordan langsigtede netto-nulmålsætninger ser ud, hvis de skal stemme overens med 1,5 °C-scenariet. Det har gjort det muligt for virksomheder at indfri mål om netto-nuludledninger ved i vid udstrækning at basere sig på klimakompensationer og ikke gennemføre den betydelige reduktion af egne udledninger, der er nødvendig for at bringe den samlede CO2-udledning ned.
Læs også: Ni trin til at fjerne klimabelastning i din samlede forsyningskæde
SBTi’s nye standard gør det tydeligt, at der er behov for hurtig handling for at halvere CO2-udledningen inden 2030, og at det er afgørende, at der er langsigtede og kraftige reduktioner på 90-95 procent på tværs af værdikæden inden 2050, hvis virksomheders målsætninger om netto-nuludledninger skal leve op til klimavidenskabens krav.
Det betyder i praksis, at resterende udledninger, som virksomhederne må kompensere gennem offset-projekter, ikke må udgøre mere end 5-10 procent, og offset af de resterende udledninger skal ske gennem projekter, der fjerner CO2 fra atmosfæren. Med den nye standard kan virksomhederne nu underbygge deres planer om netto-nuludledning med underliggende langsigtede reduktionsmål og dermed sikre, at disse planer er i overensstemmelse med den nyeste klimavidenskab.
”Jeg opfordrer alle erhvervsledere, der ønsker at gøre en reel forskel for klimaet, til at forpligte sig til de nødvendige kort- og langsigtede reduktionskrav, som den nye SBTi-standard opstiller”, afslutter Ørsteds adm. direktør, Mads Nipper.
- KCP