Verdens første brintanlæg hyldet på årets hi-messe

Da hi Tech & Industry Scandinavia 2021 løb af stablen i denne uge, skulle der også findes en ny vinder af messens bæredygtighedspris. Det blev Brande Brint, som løb med præmien. Projektet har oprettet verdens første brintanlæg, som kan spille en central rolle i en bæredygtig omstilling af den tunge transport.

Vinderne af årets ’hi Sustainable Development Award’ blev projektet Brande Brint, som vandt præmien på 50.000 kroner. Foto: Lars Møller/MCH.

08.10.2021

SCM.dk

Hvor meget kan vi reducere vores CO2-udledninger, hvis vores lastbiler, skibe og fly kunne drives på vindenergi? Og hvad hvis vi kan udnytte vindenergiens fulde potentiale, ved at gemme den overskydende energi vi får, når det blæser?

Denne nød er projektet Brande Brint ved at knække gennem deres arbejde, som har ført til verdens første og største brintanlæg. Det har nemlig store fremtidsudsigter mener Siemens Gamesa, der står bag projektet, og det er fagjuryen bag hi Sustainable Development Award enige i. Derfor hædrede de onsdag virksomheden og de lokale partnere i Brande Brint med dette års bæredygtighedspris og 50.000 kroner på hi Tech & Industry Scandinavia.

Læs også: Årets hi-messe sætter bæredygtighed i centrum

”I fremtiden er CO2-udledning og flyskam afløst af ren energi og vand. Derfor vinder Siemens Gamesa og de lokale partnere i Brande Brint årets hi-award for at bane vejen til denne bæredygtige fremtid. Vi i juryen har lagt vægt på, at dette partnerskab er i færd med at løse en af de afgørende barrierer for grøn omstilling - ikke bare af den tunge transportsektor, men for en bæredygtig økonomi og et bæredygtigt samfund”, sagde Thomas Damkjær Petersen, formanden for ingeniørforeningen IDA, inden han kaldte vinderne op på scenen til hyldest fra branchen.

Ifølge juryen bliver brint produceret på grøn strøm helt afgørende for, at vi kan omstille den tunge transport i form af skibe, fly og lastbiler fra sort til grøn energi, hvilket er en forudsætning for at undgå de værste klimaforandringer. Samtidig viser Brande Brint også vejen for flere og større samarbejder på tværs af sektorer, organisationer og private og offentlige partnere.

Lad vind blive til grøn brint

FN’s 17 verdensmål er udgangspunktet for hi-prisen, og for Brande Brint er det syvende verdensmål ’Bæredygtig Energi’ omdrejningspunktet for deres arbejde. Målet er nemlig kort og godt at fremstille grøn brint – altså et brændstof produceret af grøn energi.

I første omgang arbejder Siemens Gamesa med vindenergi, som bliver leveret fra lokale partnere under navnet Uhre Wind Power.

Læs også: Mød verdens mest bæredygtige virksomhed på HI-messen

”Lige nu blæser vinden så meget, at der er for meget vindstrøm på det danske elektricitetsnet. Vi kunne jo lade vindmøllen snurre, tage den energi og lade den flyde ind i elektrolyseanlægget, og så vil vi faktisk få grøn brint ud af det”, siger chefen for integrerede løsninger, Anders Skajaa, fra Siemens Gamesa i projektets nomineringsvideo.

Et stærkt felt

Både Anders Skajaa og innovationsdirektøren, Poul Skjærbæk, var til stede på hi-messen og tog imod prisen.

”Når man ser det stærke felt af nominerede, er vi vildt beærede over at blive valgt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de partnere, vi har haft i det her projekt. Vi har mødt enorm opbakning fra alle involverede partnere, alle har bakket op, og vi har faktisk kunnet eksekvere det her projekt på under et år. Det er nærmest helt uhørt, at man kan lykkes med det, så tusind tak til alle dem, der har hjulpet os”, lød det taknemmeligt fra Poul Skjærbæk.

Læs også: Fire innovative finalister udpeget til hi-messens bæredygtighedspris

De øvrige finalister var:

  • Insatech for udviklingen af en unik teknologi, der renser forurenet drikkevand nemt, billigt og miljøvenligt - bogstaveligt talt med lysets hast via UV-lys.
  • Innocell for udviklingen af en superkondensator, der kan lagre store mængder energi fra bæredygtige kilder som sol og vind, ligesom den har en markant længere levetid end traditionelle batteriløsninger.
  • Lyras for at skabe en enestående og effektiv metode til kold-pasteurisering, der uskadeliggør bakterier i væsker som mælk og juice. Lyras erstatter den energitunge opvarmning og nedkøling med UV-lys.

’hi Sustainable Development Award 2021’ er sponsoreret af Dansk Industri og Fremstillingsindustrien.

Fagjuryen bag hi Sustainable Development Award består af: Thomas Damkjær Petersen (formand for Ingeniørforeningen, IDA), Jacob Kjeldsen (chef for Fremstillingsindustrien, DI), Malene Thiele (head of CSR and SDG, Dansk Erhverv), Søren-Peter Johansen (faglig leder, Teknologisk Institut og DIRA Dansk Robotforening), Eva Harpøth-Skjoldborg (redaktør, CSR.dk), Line Gry Knudsen (rådgiver og ejer af LEARN Consulting) samt Nette Kirkegaard (ejer af Rethink Consultancy).

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

14.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

10.04.2024SCM.dk

Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan vi klare os uden Kina?

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle